18. Međunarodni sajam gospodarstva nadmašio očekivanja

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2016. u 15:36
Foto: Grad Zaprešić

Da tradicija sajmovanja ne jenjava, dokazao je Međunarodni sajam gospodarstva u Zaprešiću, koji je ove godine doživio svoju punoljetnost.

Sajam je ovog puta okupio dosad najveći broj izlagača, čak 250 njih, a otvorila ga je pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je ovom prilikom poručila kako je Ministarstvo uz obrtnike i poduzetnike, jer su upravo oni najvažnija karika razvoja gospodarstva.  „Ono što smo radili u proteklome razdoblju išlo je u smjeru pomoći hrvatskome poduzetniku. Od 1. listopada mikro i mali poduzetnici mogu za svoju investiciju zatražiti u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo kredit s kamatnom stopom od 0,5 do 1,5 posto. Također, hrvatskom smo obrtniku olakšali mogućnost korištenja EU fondova, smanjenjem limita i pojednostavljenom procedurom“, rekla je Mandac.

Okupljenima se obratila predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešića, Jasenka Jančić, istaknuvši kako velik interes izlagača za ovaj sajam govori da je obrtništvo još živo. Kazala je da su upravo prisutni izlagači „svjetlo na kraju tunela onima koji su polako počeli odustajati“.

Na svečanosti otvorenja sajma govorili su i predsjednik OK Zagreb, Mirza Šabić te Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Ranogajec je izrazio nadu da će nova Vlada RH stvoriti zakonodavni okvir koji će omogućiti obrtnicima da rade ono što najbolje znaju. „Treba nam dobar zakonski okvir kako više ne bismo trebali razmišljati hoće li naše obitelji stradati, ako ne možemo naplatiti proizvod kojega smo uredno isporučili“, rekao je Ranogajec.

Gradonačelnik Željko Turk poručio je da ovaj sajam, koji se uzastopno organizira 18 godina, pokazuje koliko Grad Zaprešić vodi brigu o gospodarstvenicima, kojima stvara preduvjete za razvoj, a što znači i bolji život svih njegovih stanovnika.

Otvorenju sajma prisustvovao je župan Stjepan Kožić, koji je naglasio da je Županija uvijek bila uz poduzetnike i obrtnike te im pripomagala na niz načina – subvencijama, potporama i edukacijama. „I ovom prigodom vas pozivam da koristite naš Odjel za EU fondove i Regionalnu razvojnu agenciju, kako biste pripremili programe i projekte i povukli što više sredstava iz fondova EU“, rekao je župan, dodavši da nova Vlada, kroz zakonodavni okvir, treba još agilnije pomoći poduzetnicima da se mogu normalno razvijati.

Kroz tri dana održavanja, ovaj već tradicionalni sajam, osim samostalnih poduzetnika i obrtnika, ugostio je i brojna udruženja i zadruge zaprešićkog kraja, šire okolice te susjedne Slovenije, koji su imali priliku sklopiti nove poslovne kontakte, razmijeniti ideje i iskustva, a posjetiteljima predstaviti pojedine obrte i zanimanja. Ni ovog puta nije izostao bogat kulturni i zabavni program, pa ako je suditi prema broju posjetitelja, sajam ne samo da nije razočarao, nego je nadmašio sva očekivanja!

Komentirajte prvi

New Report

Close