15 stvari o auto i kasko osiguranju koje morate znati

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2016. u 12:03
Foto: Thinkstock

Odabir pravog osiguranja automobila može biti komplicirano za kupca.

Obavezno osiguranje od odgovornosti je najčešći vid osiguranja koji se prodaje na tržištu, svi koji sudjeluju u prometu su pokriveni njime. Osim njega, automobile i ostala vozila moguće je i kasko osigurati, no u ovom tekstu tportal se primarno pozabavio automobilima i svime što trebate znati ako osiguravate svoje ili vozilo svoje tvrtke, odnosno obrta.

Odabir pravog osiguranja automobila može biti komplicirano za kupca. Potrebno je pripaziti na nekoliko bitnih stvari. Prvo i osnovno je pokriće kod obaveznog osiguranja. Suprotno mišljenju mnogih koji su imali dovoljno spretan i sretan vozački staž te se nisu bavili štetama na svojim i tuđim vozilima, obavezno osiguranje od odgovornosti pokriva štete koje automobilom napravite prema trećim osobama. Dakle, udarite li automobilom kuću, drugo vozilo, ogradu ili u najgorem slučaju ozlijedite li osobu, to se naplaćuje s vaše police. Šteta na vašem vozilu ili osobi nije pokrivena osnovnom, kolokvijalno zvanom ‘golom’ policom. Za takve stvari služi automobilski kasko ili dodaci na polici, o čemu više možete pročitati u savjetima. 

1. Čitajte uvjete – Svako osiguranje je ugovor, a njegova srž su uvjeti osiguranja. Najbolje je da tražite uvjete osiguranja prije nego što pristanete sklopiti policu i detaljno ih proučite. Uvjete uvijek imajte kod kuće/u automobilu ili ih fotografirajte i spremite na Dropbox/Google Drive odnosno na slične servise.

2.  Naplata štete je u osnovi vrlo jednostavna stvar – Vaša polica pokriti će sve štete koje pišu u uvjetima. Ako određeni slučajevi nisu pokriveni uvjetima kao štete ili su eksplicitno isključeni zbog ovih ili onih razloga – zaboravite na taj novac, nemate osnovu da vam ga osiguravajuće kuće isplate. Kod kaska jako pazite na uvjete – postoji mnogo razloga za isključenje kao što su rok prijave štete i slično. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close