12 vrsti voća i povrća najzagađenijih pesticidima

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2018. u 13:58
Foto: Thinkstock

Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja.

Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Environmental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, koji je objavio novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida – takozvanih "prljavih dvanaest", piše Slobodna Dalmacija.

Analiza, provedena samo na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, temeljena na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko Ministarstvo poljoprivrede, pokazuje kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

Za jagodom i špinatom slijede, poredano po količini pesticida, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Svaka od tih namirnica bila je pozitivna na ostatke niza različitih pesticida i sadržavala veće koncentracije rezidua od ostalih proizvoda.

Više od 98 posto analiziranih brekvi, trešanja i jabuka sadržavalo je ostatke najmanje jedanog pesticida. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja.

Jesu li ostaci pesticida opasni za zdravlje?

U dijelu izvještaja naslovljenom s "Jesu li ostaci pesticida sigurni?", EWG među ostalim navodi kako nekoliko nedavnih istraživanja ukazuje na povezanost konzumiranja voća i povrća s većim količinama ostataka pesticida i problema s plodnošću. U studiji EARTH provedenoj na Sveučilištu Harvard otkriveno je da su muškarci – uključujući i one mlađe dobi – i žene koji češće konzumiraju namirnice s višim vrijednostima ostataka pesticida imali problema s plodnošću, dok kod niskih razina utjecaj na plodnost nije pronađen.

"Čistih 15"

EWG donosi i svojih "čistih 15" proizvoda za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide. Popis uključuje avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaju, šparoge, mango, patlidžan, kivi, cvjetaču, brokulu i dvije vrste dinje. Dva i više pesticida, ali ne više od četiri, sadržavalo je pet posto ispitanih proizvoda. Najčišći su avokado i slatki kukuruz jer je kod njih pesticid otkriven u manje od jedan posto uzoraka, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

mrkva?

New Report

Close