10! Toliko je puta Agrokor povećao prihode PIK-a Vrbovec od preuzimanja

Autor: Danijela Jozić,VLM , 06. rujan 2012. u 10:00

Agrokorova investicija u novi pogon i skladište robe koje se prostire na 80.000 četvornih metara financirana je dijelom vlastitim sredstvima, dijelom kreditima

U mesnoj industriji PIK-u Vrbovec u srijedu su otvoreni novi 250 milijuna kuna vrijedni pogoni. Riječ je o tvornici za proizvodnju trajnih salama, pogonu za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te novo skladište gotove robe, koji se prostiru na više od 80.000 metara četvornih (ukupna površina svih PIK-ovih pogona je 350.000 kvadrata).

Slika Agrokorove strategije
Mislav Galić, član Uprave koncerna Agrokor u sklopu kojeg posluje PIK Vrbovec, jučer je prilikom svečanog otvaranja novih pogona rekao: “Unatoč krizi mi u Agrokoru se ne predajemo, borimo se i idemo dalje. Gotovo svaki tjedan negdje otvaramo nova postrojenja, a upravo su najmoderniji pogoni PIK-a Vrbovec slika i prilika Agrokorove strategije kojom ćemo se boriti i na surovom europskom tržištu.” Agrokor je PIK Vrbovec preuzeo 2005. godine, a otada je koncern u tu tvrtku investirao više od milijardu kuna. Nova Agrokorova investicija u PIK-u financirana je dijelom vlastitim sredstvima, dijelom kreditima. Agrokor je u međuvremenu kapacitete i prihode vrbovečke mesne industrije povećao čak 10 puta. Prema riječima direktora PIK-a Vrbovec Mate Štetića, ove godine, naime, očekuju blizu dvije milijarde kuna prihoda, što je u odnosu na lani povećanje od 15 posto. Tijekom 2012. godine planiraju proizvesti 75.000 tona mesa čime PIK-ov tržišni udio u Hrvatskoj iznosi 40 posto.

Najveći u regiji
“PIK Vrbovec narastao je na četvrtu po veličini prehrambenu industriju u Hrvatskoj, odmah iza Vindije, Dukata i Podravke”, rekao je Štetić. Mislav Galić je napomenuo i da je kao pojedinačna tvrtka i u svojoj djelatnosti PIK Vrbovec najveći u regiji. PIK Vrbovec zapošljava 1750 radnika, s tim da je broj novih radnih mjesta u tvrtki od lani povećan za 95. Više od 80 posto mesa u PIK stiže s domaćih farmi, uglavnom iz sustava koncerna Agrokor.

Plan za idući tjedan

Otvaranje riječnog terminala u Vukovaru
Idućeg se tjedna očekuje otvaranje novoga riječnog terminala u Luci Vukovar, i to za pretovar žitarica i uljarica u sklopu Agrokorove poljoprivredne tvrtke Vupik. Prema riječima člana Uprave Agrokora Ante Todorića, investicija je vrijedna 15 milijuna eura.

O investicijskoj klimi

‘Nije idealno, ali nije ni katastrofa’
“Poslovna klima je takva kakva jest. Nije idealna, ali nije ni katastrofična. Ipak, trendovi idu na bolje jer nešto za što su vam prije trebala tri tjedna sad riješite u tri dana”, rekao je novinarima Mislav Galić odgovarajući na pitanje o tome je li se u Hrvatskoj poboljšala investicijska klima. Galić je rekao i da poticaji nove vlasti u vezi s tim dolaze kontinuirano.



Među uzvanicima bio je i bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar Božidar Pankretić/PXL

Komentari (3)
Pogledajte sve

ni riječi o tome koliko od proizvodnje izvoze, a baš bi to bilo najzanimljivije čuti.

budući da mi plaćamo najskuplju hranu na svijetu, bilo bi zanimljivo znati dolazi li glavnina zarade od nas samih.

da ne govorim o tome da su svi proizvodi koje nude “ekonomske” klase kvalitete uz takve basnoslovne cijene.

moja je poanta da se postavlja pitanje: uza sve te veličanstvene uspjehe agrokora veliko je pitanje bi li interes većine hrvatskih građana bio da agrokor nestane. tj. je li šteta koju prave – uništavanje svojih dobavljača neplaćanjem, efektivni monopol s pomoću kojeg nas zasipaju s mnoštvom proizvoda niže kvalitete a visoke cijene, potpuno blokranje ekonomskih odnosa zdrave tržišne konkurencije u branši, posebno putem privilegiranja svojih proizvoda u trgovinama, očito pogodovanje koje im pravi državna administracija u realizaciji investicija (oni dobivaju dozvole koje drugi ne mogu ni pomisliti), sumnja u tajno financijsko i poslovno protežiranje od strane države, opet na štetu svih ostalih sudionika na tržištu – veća nego dobre strane, zapošljavanje većeg broja ljudi, iako najvećom većinom na slabo plaćenim poslovima?

paralela s građevinarstvom se nameće – dok je igh narastao u najveću tvrtku sličnog profila u cijelom svijetu. građevinarstvo je zapalo i kaos, primitivizam i nestručnost, a i “golim okom” se moglo vidjeti da što više oni rastu to više propada i tržište i razina usluga.

za mene su obje tvrtke produkt povampirene socijalističke dogovorne ekonomije, koja nema nikakvu budućnost i davno bi propala da nema stalnog pumpanja sumnjivim kreditima.

10! bi zapravo bilo 10 faktorijela ili ti 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 …

Novinar koji je pisao naslov nezna matematiku, ili namjerni senzacionalizam ?

Pojedinačno su 2 jer Vindija i Podravka proizvode sve. A posto su toliko narasli a Hrvati jedu jednake količine mesa vjerojatno je većina ostalih mesnih industrija u RH u kolapsu

New Report

Close