10 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca nemaju 5 do 9 kuna dnevno za obrok

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 11:20
Arhivska fotografija: Borna Filić / Pixsell

“Dajmo taj problem shvatimo ozbiljnije te molim i zastupnike, ali molim i Vladu da razmislimo i na neki način iskorijenimo glad iz naših škola”.

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić pozvao je u četvrtak saborske zastupnike, ali i Vladu da pomognu kako bi se iskorjenila glad u hrvatskim školama jer, kako je naglasio, prema istraživanjima roditelji 10 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca ne mogu dnevno izdvojiti od od pet do devet kuna za školski obrok.

"Dajmo taj problem shvatimo ozbiljnije te molim i zastupnike, ali molim i Vladu da razmislimo i na neki način iskorijenimo glad iz naših škola", apelirao je Grubišić koji je zbog te teme jutros na sjednici Sabora zatražio stanku.

Resorno je ministarstvo, kazao je HDSSB-ovac Grubišić, provelo anketu po školama, a podaci su šokantni te pokazuju kako roditelji 10 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca nemaju pet do devet kuna dnevno za obrok njihove djece u školi.

Podsjetio je kako su dva zastupnika HDSSB-a amandmanom na proračun za 2015. godinu predložila da se za ovu godinu milijun i pol kuna preusmjeri na djecu.

"Znamo da za učenje jesu potrebne kalorije, znamo da za rast i razvoj, kako tjelesni tako i psihički, je najvažniji onaj obrok ujutro ili prijepodne, a znamo i da smo mi saborski zastupnici dobrovoljno kada je bila poplava u Gunji, pripomogli sa 1500 kuna svaki od zastupnika. Znamo i to da svakodnevno dobivamo razne zamolbe s uplatnicama, da mnogi zastupnici prodaju u humanitarne svrhe, sudjelujemo na humanitarnim koncertima, prodaji palačinki, u doniranju djeci koja preko HZZO-a ne mogu ostvariti ono što bi trebali", rekao je Grubišić.

Čini mu se, kaže, da su ponekad mediji socijalno osjetljiviji od samog Ministarstva socijalne skrbi, jer oni pronalaze slučajeve i upozoravaju.

"Ako već neće Vlada, da sami od sebe krenemo i da se ponovno priupitamo jesu li naša djeca, naši unuci, naša školska djeca – naša ili su nečija tuđa briga. Valjda će to biti i nekakav poticaj Vladi, Ministarstvu školstva i Ministarstvu socijalne skrbi da poduzmu nešto po tom pitanju zajedno s jedinicama lokalne samouprave, jedinicama regionalne samouprave dakle i županijama", poručio je Grubišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close