Za rekordera s 50 punomoći – prijave (objavljeno 18.09.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Za rekordera s 50 punomoći – prijave (objavljeno 18.09.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“kaznenu prijavu te prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca… ako se preda više od pet punomoći osoba koje nisu obiteljski vezane, predviđene su dodatne provjere, a u slučaju utvrđivanja nepravilnosti i sankcije.”

Kojim je člankom kojeg zakona definirano da je skupljanje punomoći za povlašteni upis dionica HT-a pranje novca? Zašto kaznena prijava? Što su nepravilnosti? Gdje su definirane moguće sankcije?

Pretpostavimo da imaginarnih 1.000.000,00 kuna koje sam zaradio na burzama Kine, Perua, Bolivije, Indije i Malezije želim investirati u Hrvatskoj. Da li bih bio optužen za pranje novca? Što ako 1.000.000,00 kuna u Hrvatsku želi investirati Kolumbijski “boss”?

HNB i HANFA imaju 5 puta više zaposlenika nego što bi trebalo u usporedbi s regulatorima razvijenih zemalja.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.


Pretpostavimo da imaginarnih 1.000.000,00 kuna koje sam zaradio na burzama Kine, Perua, Bolivije, Indije i Malezije želim investirati u Hrvatskoj. Da li bih bio optužen za pranje novca?

Ne, još nećeš biti optužen za pranje novca, ukoliko si ostvario dobit na dionicama izvan RH. No, AFAIK, prekršio si zakon, na koji se čini se nitko ne obazire (dok nema PKD), a to je da nisi HNB prijavio svoje dionice vani. A bila ti je dužnost. Postoje li i kakove su sankcije za taj prekršaj trenutno, ne znam, no baš me zanima i morat ću se uhvatiti to malo proučiti.

Kažem, koliko ja znam tako je. Ako griješim, isprika.

No respect

Nisam za torbare ali jesam za pravnu državu. Stoga molim HANFU da kaže koji se to točno stavak zakona krši…
Hvala

Stvar je u tome ta “torbari” kupuju po povlaštenim uvjetima. Nitko ih ne sprječava da kupe koliko hoće po nepovlaštenim uvjetima.


Stvar je u tome ta “torbari” kupuju po povlaštenim uvjetima. Nitko ih ne sprječava da kupe koliko hoće po nepovlaštenim uvjetima.

Onda neka HANFA napiše Pravilnik kojim će definirati od koga je legalno dobiti punomoć. Dok nema takvog Pravilnika, imamo legalni raj za torbare i divlji zapad s šerifom koji uništava sudbine malih špekulanata dok veliki muljatori imaju zaštitu.

U ime pravne države, koji članak kojeg Zakona definira da je torbarenje nelegalno?

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

U torbarenje neću ulaziti, ali zakon o pranju novca je vrlo jasan, svaka jednokratna transakcija veća od 100 000,00 kn mora se prijaviti uredu za sprečavanje pranja novca i kao takva je podložna provjeri i zato uz kaznenu ide i ova…

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Dakle,

1. svaka jednokratna transakcija veća od 100 000,00 kn mora se prijaviti uredu za sprečavanje pranja novca
2. građanin RH imovinu koju stiče u inozemstvu mora prijavljivati HNB-u

Hvala, nisam ni u kakvom prekršaju, ali jednostavno nisam pravnik pa ne znam propise.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

New Report

Close