WinDays12- Windows Server 2012

Naslovnica Forum Razno Ostalo WinDays12- Windows Server 2012

edna od osnovnih karakteristika poslovanja tvrtki u privatnom oblaku je osjetno smanjivanje troškova, ušteda vremna i povećanje konkurentnosti, a s tim se automatski može povećati i ona druga prihodovna strana. Činjenica je kako je danas poslovanje u cludu dostupno svima, tehnološki ograničenja nema, nego je to više pitanje ekonomske isplativosti.

Upravo je to i bilo naše pitanje koje smo uputili Microsoftovim stručnjacima na tom području – Domagoju Pernaru i Ozrenu Kopajtiću. Saznali smo kako sam povrat investicije odnosno ROI (Return On Investment) ovisi od tvrtke do tvrtke, no on se kreće uglavnom od jedne do tri godine. Pri tome osim u primjeni cloud rješenja potrebno je mijenjati i poslovne procese i prilagoditi ih poslovanju u oblacima, jer cloud rješenja sama za sebe nemaju efekta, rekli su Microsoftovi stručnjaci.

Postavili smo im i jedan od rijetkih upita o privatnom cloudu, a to je sigurnost. Saznali smo kako je privatni cloud u stvari drugačiji način razmišljanja i poslovanja, što se odnosi i na tehnologiju (hardver, softver,…) kao i na postojeće poslovne procese, što znači da se podaci i dalje nalaze u okviru pojedine tvrtke, a ne na nekim vanjskim serverima. Druga je priča kada govorimo o javnim cloud uslugama, a koje se opet certificiraju ovisno o pojedinoj zemlji pa čak i kontinentu.

Zanimljiv je podatak koji je iznijela analitička kuća IDC, koja je u jednom svom istraživanju otkrila kako će javne i privatne usluge u oblaku do 2015. godine otvoriti 14 milijuna novih radnih mjesta u svijetu, a u našoj EMEA regiji čak 2 milijuna, što zvuči doista fantastično, ili bolje rečeno – optimistički. Mišljenja smo kako upravo u tom području hrvatske tvrtke mogu zagristi popriličan komad tržišnog kolača.

Kada već govorimo o cloudu, predstavljen je System Center 2012, platforma koja je prilagođena radu u cloudu, a služi za učinkovitije upravljanje serverima, podatkovnim centrima, te javnim i privatnim oblacima. Sastoji se od osam komponenti u jednom rješenju, a korisnici će moći odabrati Standard ili Satacentar inačicu. System Center 2012 može upravljati i različitim platformama iz "jednog centra" kao što su Windows Server Hyper-V, VMWare vSphere i Citrix XenServer, Sun Solaris, Linux, Unix, ali i integrirati HP, CA, BMC, EMC i druga rješenja.

Na kraju, Microsoftovci su ukratko predstavili i novi Windows Server 8 Beta, što je radni naziv trenutne beta inačice koja će kad se pojavi na tržištu nositi komercijalni naziv Windows Server 2012. I on je u potpunosti prilagođen cloudu i virtualizaciji, a u njega su ugrađena Microsoftova iskustva u izgradnji i rukovanju javnim oblacima koja su iskoristili za razvoj privatnih poslovnih oblaka, a što će itekako dobro moći iskoristiti brojne IT i telekomunikacijske tvrtke, kao i davatelji hosting usluga.

Nije potrebno posebno naglasiti kako Microsoft itekako potiče razvoj računalstva u oblaku, bilo da se radi o javnim, privatnim ili hibridnim oblacima.
http://www.racunalo.com/poslovanje/34068-windays12-predstavljeni-windows-server-2012-i-microsoftova-rjeenja-za-privatni-oblak.html

New Report

Close