Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka 'Vjersku djelatnost trebaju financirati vjernici, a ne proračun'
Pretraživanje
Dionička društva
Procjenjuje se da se za djelatnost Katoličke crkve iz državnog proračuna izdvaja milijardu kuna, a s druge strane nedostaje novaca za zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalnu skrb i drugo, ustvrdila je danas Udruga za zaštitu ljudskih prava "David" koja se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.
antev 27.12.2011.
Dugotrajni korisnik
85%

Djelomično je u pravu udruga David.

Popis stanovništva je bio dobra prilika da se navedeno provede. Naime, ako imamo 93% rimokatolika u RH, onda bi se iz državnog fonda za religijske zajednice alikvotni dio trebao odvajati upravo za rimokatoličku crkvu. Ako pravoslavaca ima 5%, onda 5% ide njima.

Može biti i model da građani sami određuju žele li i koliko financirati svoju crkvu. Ako ne žele, onda nemaju pravo na usluge iste.

U skladu s time, želio bih da isti zakon regulira i ostale građanske udruge, npr. Documenta, David itd.. Neka se zna tko ih i kako financira. Neka građani odluče koji dio novaca žele za njih izdvajati. Isto će se odnositi i na razne manjine, ponajviše srpsku. Neka porezni obveznici sami odluče koga će financirati. Žele li financirati svoju crkvu, jaslice, palijativnu skrb, Caritas itd ili antidržavne hoštaplere u različitim udrugama.

Naime, ja želim da rimokatolička crkva dobiva 90% novaca koji se meni putem poreza izdvoje iz plaće, a koriste se za različite NGO-ove. Ostatak novaca želim da ide direktno siromašnoj i sirotoj djeci.

Ne želim da se novac ustegnut iz moje plaće uplaćuje različitim NGO-ima koji samo peru novac, pljuju moju državu i moju crkvu i služe nekim interesima suprotnim većini.

Tko i zašto financira udrugu David?

Barbosa 13.9.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
100%

također, i političku djelatnost trebaju financirati pripadnici partija a ne državni proračun…isto tako i udruge se trebaju financirati iz nekih drugih programa umijesto iz državnog proračuna

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

kauders 25.5.2007.
Dugotrajni korisnik
100%

Točno tako kako je već navedeno u komentarima. Najbolje bi bilo da sve vjerske i druge udruge kao i političke organizacije financiraju direktno oni koji to žele. Ili da građani sami izravno biraju kome žele usmjeriti novce koji su im oduzeti jer svi imaju pravo odlučivati o svojem novcu, a ne samo oni koji ne vole Katoličku crkvu.

Bon Scott 21.3.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
100%

Zbog čega se ovakvim redikulima i pljuvačima uopće daje medijski prostor?

…ladies and gentlemen….AC/DC

Barbosa 13.9.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
100%

ako netko nije skužio, moj prethodni post je ironija na udrugu David koja je tek frakcija fašističkih istospolnih udruga kojima je Katolićka crkva nepremostiva prepreka u nametanju svojih bolesnih kriterija Hr društvu…

pored XX svakojakih neporebnih parazitskih organizacija koje se financiraju iz drž proračuna kao i predmetna udruga, oni su se našli prozivati Katolićku crkvu?!

ja sam za sekularno društvo u kojemu je religija odvojena od socijalnih i političkih aktivnosti države međutim, vjerske zajednice nisu samo religija nego i nositelji društvenih, tradicijskih, kulturoloških, povjesnih i drugih temeljnih vrijednosti na kojima poćiva opća kultura Hr društva te ukoliko se ijedna građanska, politička i sl. organizacija financira iz središnjeg proračuna onda vjerske zajednice i Katolička crkva tu svakako imaju prioritet!

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

kauders 25.5.2007.
Dugotrajni korisnik
100%

Barbosa


također, i političku djelatnost trebaju financirati pripadnici partija a ne državni proračun…isto tako i udruge se trebaju financirati iz nekih drugih programa umijesto iz državnog proračuna

ako je ovo ironija onda šteta. to bi bio najzdraviji model. niti bi Davida mučilo od kuda Katolička crkva dobiva novac, a niti bi mi morali slušati njihovo laprdanje jer oni to sigurno ne bi radili da ih netko ne financira.
a najljepše od svega bi bilo to da stranke ne grabe novce iz proračuna, nego od onih koje su uspjeli uvjeriti da žele i mogu napraviti nešto korisno.
lacoste60 6.10.2013.
Novi korisnik
100%

a zašto ja moram financirati partijsku javnu televiziju koja propagira lik i djelo voljenog vođe????

miami 19.8.2007.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
100%

Konačno se SVI / komentari/ u nečemu slažemo!

…prodajte dionice…-kupite nekretnine!

Sasha76 24.8.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
100%

Sve javno financiranje koje se može ukinuti, treba ukinuti. Međutim, ako se krene zdravim razumom, dakle ponajprije od beskorisnih i štetnih pojava, Crkva bi tu među zadnjima trebala doći na red. Prvo se država treba maknuti iz tržišno orijentiranih kompanija, onda treba ukinuti 2/3 državnih agencija, pa za 20% smanjiti državnu upravu, pa restrukturirati zdravstvo tako da se više uključi i privatni sektor, pa se maknuti iz profesionalnog sporta i financiranja stalnih plaća glumaca u kazalištima dok oni glume u sapunicama, itd., itd., itd.. Ima kod nas na žalost primjera koliko hoćeš gdje se naše kune rasipaju na sve strane tako da je meni u proračunu najmanje žao mojih kuna koje odlaze na mise, krštenja, blagoslove, pričesti, vjenčanja i sprovode.