U energetskoj utrci ugljen ipak pobjeđuje plin?

Naslovnica Forum Komentari članaka U energetskoj utrci ugljen ipak pobjeđuje plin?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

spomenuta elektrana je rađena pod iznimnim političkim pritiskom kvaziekologa i svih mogućih besposličara koji se žele prikazati naprednim s pomoću jeftine populističke retorike, a o stvarima koje grlato zagovaraju nemaju pojma.

plin nikad nije bio konkurencija ugljenu za kapacitete glavnih energetskih objekata, kao što ugljen ne može konkurirati plinu u lokalnim energetskim cjelinama.

jedina mogućnost koja ostaje zelenom mahnitanju je da ekstremno nabije cijene električne energije kako bi se pravdale nategnute računice, ali je pitanje tko će to plaćati, već sad su ekološke rente jako opteretile cijenu struje, a globalni efekt “naprednih tehnologija” je zanemariv.

to, naravno, ne znači da s razvojem zelenih tehnologija i alternativnih izvora treba stati, ali stvari će krenuti normalnim tokom tek kad populistički političari prestanu silovati energetika, a valjda najgora na svijetu u tome je angela merkel, populistica komunističkog tipa koja sve karte baca na prazne fraze.

dok su gradovi smrdili na ugljen dotle je i bilo beskamatne love

Ugljen i plin se ne koriste u istoj točci u energetskom sustavu. termoelektrane na ugljen se koriste kao bazne elektrane, te većinom one rade u kontinuiranom modu po cijeli dan. Plinske termoelektrane se koriste kao vršne elektrane kad je električna energija najskuplja. Glupo je uopće uspoređeivati, solare, ugljen, plin, nuklearnu i hidro-akumulaciju. Cijena električne energije se mijenaj na tržištu svakih 10 minuta, i po danu je pet puta skuplja nego po noći i rano ujutro….

Generatori za vjetroagregate kao i cijeli vjetroagregati se proizvode u Hrvatskoj: http://hr.wikipedia.org/wiki/Vjetroelektrana_Pometeno_Brdo.

New Report

Close