Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Tjedna tehnička analiza
Pretraživanje
Dionička društva
Komentar: Konačno nakon 5 tjedana uzastopnog pada Crobex je završio u plusu. Sa zadnjom razinom ...
maos 12.5.2009.
-

Autor članka je za utvrđivanje razina potpore koristio Fibonacci Retracements za koje je dokazano da gube na značaju s padom likvidnosti tržišta. Postoje mnoge studije o tome kako tehnički indikatori, poput Fibonacci Retracements-a , potpuno gube na svojoj prognostičkoj vrijednosti u uvjetima ovako niske tržišne likvidnosti.Tijekom trenutnih tržišnih uvjeta (niska likvidnost) preporuča se korištenje najjednostavnije support/resistance analize ( http://en.wikipedia.org/wiki/Support_and_resistance [en.wikipedia.org] ).

Na ovoj slici:
http://www.investa.hr/Crobex-razine-potpore.PNG [investa.hr]
vidlivo je kako se jednostavnim promatranjem grafa mogu identificirati dvije razine za koje smatram da nose puno veći značaj od onih koje je autor članka naveo koristeći spomenuti indikator.

Postoje dva razloga zbog kojih to smatram:
- jedna od temeljnih pretpostavki na kojima počiva identifikacija razina potpore je broj “testiranja” te razine, odnosno, broj “odbijanja” cijene od te razine. Što je veći broj tih situacija, razina potpore je “snažnija.”
Na grafu sam označio te situacije, i odmah je uočljivo kako su razine S1=1.600 i S2=1.500 osjetno značajnije od razina 1.627,88 i 1.568,69
- Ne treba zanemariti ni puno jači psihološki značaj “okruglih” brojeva 1.600 i 1.500, koje mnogi izvori burzovnih vijesti počinju spomnjati čim se indeks približi nekoj tih razina, zbog čega one u svijesti domaćih investitora samo dodatno jačaju, što se vidi i na grafu.

Izvor: http://www.investa.hr [investa.hr]

striko 2.4.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

Odličan post kolega. Je li može link na studije koje dokazuju to što ste napisali? Hvala

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

zxinfo 6.11.2008.
-

Mario, da li se to vidi na onim “brzinomjerima” koje ste napravili na sajtu?

XO1 1.6.2009.
-

I mene bi jako zanimali linkovi na te studije. Nadam se samo da su s malo relevantnijeg izvora od wikipedije :)
Pored toga Fibo supporti/rezistensi su jedno, a Pivot Point sa svojim supportima i rezistensima drugo.

Support razine koje spominjete su rađene oko tjednog Pivot Pointa koji se računa na prošlotjednom OHLC.
Vi ste Vaše supporte tražili na chartu od godinu dana pa je normalno da možete nači čvršće točke jer promatrate dugi period.
Usprkos tome vi ste na S1 liniji našli samo 2 točke supporta (druge dvije su rezistensi) :)
I treća točka na S2 mi se čini sumnjiva jer cijena nije dotakla liniju.

Logika “okruglih” brojeva je jasna sama po sebi, ali supporte i rezistense možemo tražiti i oko mnogih drugih pokazatelja kao što su različiti MA, Fibo Arc, različiti fanovi, Bollinger bands, envelopei, itd.
Na svakom analitičaru je da ocijeni što mu je u datom trenutku relevantno pa je to napravio i autor članka. Vi se s tim mišljenjem ne slažete i ja to poštujem, ali niste me uvjerili da je Vaše mišljenje bolje.

I inače kolega, likvidnost na burzi je vrlo zanimljiva stvar. Razmislite koliko često je likvidnost uzrok promjena cijena, a koliko često je likvidnost posljedica promjena cijena :)

maos 12.5.2009.
-

@striko

“Market Statistics and Technical Analysis: The Role of Volume”
http://ideas.repec.org/a/bla/jfinan/v49y1994i1p153-81.html [ideas.repec.org]

——-

@zxinfo

“Brzinomjer” pokazuje trenutno raspoloženje investitora i da li je ono negativno ili pozitivno.
Osnovni cilj mu je ukazati na to kakvo je trenutno stanje na burzi.

maos 12.5.2009.
-

XO1


Vi ste Vaše supporte tražili na chartu od godinu dana pa je normalno da možete nači čvršće točke jer promatrate dugi period.

Apsolutno, potrebno je uzeti što duži period jer, u konačnici, i jest cilj utvrditi što je moguće čvršće točke ključnih razina. U tom cilju, nisam razmatrao samo posljednjih godinu dana, već sam u obzir uzeo i ranije podatke jer su razine od 1500 i 1600 i ranije "testirane".

XO1


Usprkos tome vi ste na S1 liniji našli samo 2 točke supporta (druge dvije su rezistensi) :) I treća točka na S2 mi se čini sumnjiva jer cijena nije dotakla liniju.

Ovdje Vas moram ispraviti, govorio sam o broju "testiranja", odnosno doticaja cijene i pojedine razine - jer o tome ovisi "čvrstoća" te razine. Također, pojam točki supporta/resistance-a, kao takav ne postoji, već se radi o tome koliko je puta pojedina razina testirana. Neovisno o tome, s obzirom da je vrijednost crobexa iznad promatrane razine govorimo o support zoni, pojam resistance-a ovdje nije primjenjiv.

XO1

Logika "okruglih" brojeva je jasna sama po sebi, ali supporte i rezistense možemo tražiti i oko mnogih drugih pokazatelja kao što su različiti MA, Fibo Arc, različiti fanovi, Bollinger bands, envelopei, itd.
Na svakom analitičaru je da ocijeni što mu je u datom trenutku relevantno pa je to napravio i autor članka. Vi se s tim mišljenjem ne slažete i ja to poštujem, ali niste me uvjerili da je Vaše mišljenje bolje.

Apsolutno se slažem s tim da se S/R zone mogu identificirati na mnogo načina, također se slažem na to da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Nije mi ni bila namjera uvjeriti Vas da je moje mišljenje bolje, samo sam ga izrazio ;-)

Javanian 12.5.2009.
-

aposteriorno zaključivanje? :D

dajte neku analizu koja će predvidjeti krivulju u budućnosti!

Prodajem jeftino, kupujem skupo.

XO1 1.6.2009.
-

@ maos
Pod točke sam i mislio doticanja pojedine razine, tj. "testiranja" :)
Doticanje s donje strane i odbijanje na niže smatram otporom, a ne potporom.
To ne znači da ignoriram vrijednost te razine jer često otpori postaju potpora i obrnuto,
ali ipak ne zanemarujem ni s koje strane se "desilo" testiranje.

XO1 1.6.2009.
-

Javanian


aposteriorno zaključivanje? :D

dajte neku analizu koja će predvidjeti krivulju u budućnosti!

za to češ ipak trebati nazvati Milana Tarota, držati "tanjir" ispred TV-a i pažlivo slušati što će ti reći… :))