STROJARSTVO kao profesija

Naslovnica Forum Razno Posao – ponuda/potražnja STROJARSTVO kao profesija

U zadnjih nekoliko godina gospodarstvo u Hrvatskoj je u usponu, a zanimanjma koje “nose” industriju se polako vraća značaj koji su izgubile tijekom tužnih 90-tih.

2000. godine, npr. kada sam kao ing. strojarstva došao na interview za posao (u ZG), bio sam u prosjeku jedan od tridesetak kandidata – od novopečenih diplomaca, do starih inženjera sa desetlječima iskustva.[smiley5]
Danas je situacija je bitno drugačija. Stari kadar je ispao iz igre (ili su se preorjentirali na druge profesije ili ih je pregazilo informatičko doba i nužnost poznavanja stranih jezika), mladi kadar se “rezervira” prije diplome, manje je novopečenih inženjera i općenito, strojarci su se iznenada našli u situaciji da mogu birati radna mjesta i postavljati uvjete poslodavcima.[smiley11].
Znam nekoliko dobrih i perspektivnih firmi koji imaju upražnjena radna mjesta strojaraca iz jednostavnog razloga – nedostatak stručnog kadra. Ovaj problem je osobito naglašen u manjim sredinama (kakva je moja).
Slično je i sa drugim profesijama; raznim tehnolozima, a potražnja za elektrotehničarima, informatičarima i građevinarima je općepoznata.

Molim strukovnu branšu (ako je prisutna na ovom forumu) da iznese svoja iskustva i viđenja.

Ne radim u ljudskim resursima niti u ovoj branši, tako da ti ovo nije informacija iz prve ruke.
No imam dosta poznatih i mogu reći što čujem od njih.
Do 2003. iz inženjera strojarstva se se sprdavali (kao to je zanimanje prošlosti koje u hr više nitko nikad neće trebati). Također su se (najviše stranci, prilično velike face, za koje ne bih očekivao takve izjave), sprdavali iz firmi tipa Končar, Gredelj, Đuro Đaković…
No izgleda da je došlo do obrata, “narodni heroji” su počeli dobivati poslove, građevinski boom i dalje traje, a svi oni trebaju inženjere. Kod malih sredina, priča je takva da je navodno izašao zakon koji uvjetuje (i manjim) firmama), da ako se žele baviti određenom djelatnošću moraju imati zaposlenog radnika određenih kvalifikacija (otuda se javila i potražnja za inženjerima u malim firmama:).
Drago mi je da se proizvodne firme oporavljaju, a posebno me veseli velika potražnja za inženjerima. Mladi strojari su godinama ponižavani mizernim plaćama (prijatelj je nekoliko godina radio za ca 4 k kn što je smiješno za ovo zanimanje), pa su odlazili u druga zanimanja i u inozemstvo gdje se FSB Zagreb oduvijek jako cijenio. Samo napred dečki i mislim da sa 2-3 godine staža plaća od ca 10k kn neto + bonusi ne bi trebala biti problem.

Trend is your friend.


… Samo napred dečki i mislim da sa 2-3 godine staža plaća od ca 10k kn neto + bonusi ne bi trebala biti problem.

Slažem se sa ovom tvrdnjo. Samo i strojarci moraju biti toga svjesni, tražiti korektnu plaću i ne bojati se promjene radnog mjesta (ja npr. razmišljam o 5. otkazu u 8 god. radnog staža. OK, možda sam malo pretjerao, ali mi nije žao.)

Tvoj potpis[color=blue] “TREND IS YOUR FRIEND” [/color]je ovdje vrlo primjenljiv. Zašto ne iskoristiti to.
Osim toga, tako je zanimljivije![smiley2]

Da dignem post iz mrtvih.

Kako sada stoje strojari?

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.


Da dignem post iz mrtvih.

Kako sada stoje strojari?

Prosjek placa varira od 7000kn do 15000kn…



Da dignem post iz mrtvih.

Kako sada stoje strojari?


Ma to znam i ja vise manje, radim to.
Ali eto zanimm me ima li da se netko bavi brodogradnjom?
Koji dio strojasrtva ti radis Miro?

Prosjek placa varira od 7000kn do 15000kn…
[/quote]

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Kada su pisane ove optimistične izjave, (prije dvije godine) da će biti med i mlijeko za strojare, možda se je nešto i događalo što je obećavalo.Međutim, nije se dogodilo ništa bitno.Strojarstvo je promašena struka u Hrvatskoj.Mi koji tu i tamo radimo u kojekakvim državnim firmama koje su još na nogama ali su praltično, kronično u nock downu još od prije rata možemo se "pohvaliti" plaćom do 10 max 15 tisućica ako si na nekoj šefovskoj poziciji sa kakvih 15 godina staža.Ali mi smo rijetki.Inženjer strojarstva (što je u RH najveći hendikep) mora raditi u ozbiljnoj, relativno velikoj firmi ( za naše prilike), gdje je dobro ustrojen sustav, gdje se nešto razvija, događa, usvaja nova tehnologija.I gdje inžinjer strojarstva ima svoju svrhu.Ove firme koje su zbog nekog dekreta, kao morale zaposlit inženjera su u pravilu za niš.Od takvih mladi inženjer neka bježi glavom bez obzira.Kada sam ja počeo studirati, Rijeka je bila raj za inženjere strojarstva, danas je to neću reći pakao, ali je čistilište s tendencijom bliže paklu nego raju.Studij strojarstva je naprosto prezahtjevan studij, da bi se isplatilo studirati, a poslije raditi za kakvih 5 tisuća kao početnik u recimo boljoj firmi.Kao drugo riječki studij nije kompetentan studij, ne daje onu potrebnu izvrsnost i nije kvalitetno povezan sa zainteresiranim gospodarstvom.A danas je još i gore jer takve branše u Rijeci nema puno. Previše se uči fundamentalnog instrumenarija (duboke , suhoparne matematike, prapotopne elemente strojeva i obrade metala, zaostale organizacione šeme iz doba OOURA i SOURA i td).Nama su najsvjetliji primjeri bile situacije iz "Torpeda" gdje su se radili traktori dostojni Kolhoza i Sovhoza.Tragično.Ali sad je kasno plakati.Nebi nikad nikome preporučio da studira strojarstvo, a pogotovo ne u Rijeci, ako još ktome ostane i raditi u Rijeci, neće biti velike šanse za bolji život.Čast vrlo rijetkim iznimkama.

I will ask you one question "Do you feel lucky?"

Da ne spominjem da se i dalje kadrovira po podobnosti i "ne talasaj" logici gdje sad ovi "inženjeri" sa raznoraznih veleučilišta i viših pomorskih škola zauzimaju ponajbolja mjesta u firmama, što dodatno frustrira nas koji smo gulili 9 semestara + diplomski i popišali litre krvi i znoja da završimo "pravo" strojarstvo.Studirati strojarstvo u HR nema smisla, osim ako ti to (gle čuda) nije fetiš.Ne isplati se i gotovo.Rađe poslije srednje tehničke ići raditi (ako se uzmogne) i onda uz rad završiti prvo neku višu ako se vidi da ima smisla, pa raditi na sebi u onom smjeru gdje te vodi posao.Ovo klasično studiranje treba izbjegavati, gubi se previše energije i vremena.Danas ima smisla studirati u MIT-u i raditi s tom diplomom u Njemačkoj ili nekoj drugoj jakoj industrijskoj zemlji.

I will ask you one question "Do you feel lucky?"

Pregazilo nas je vrijeme, mi kao da smo zaostali u dobu Conana barbarina gdje je najveća umjetnost bila iskovati dobar mač i konjsku potkovu.Mi smo sa strukom otprilike na tom nivou u odnosu na razvijene industrijske zemlje, gdje grade super brzi vlakovi, ogromni airbusi, supermoderne tvornice, moćni građevinski i ini strojevi, turbine, vjetro turbine.Mi ako napravimo jednu poziciju za plinsku turbinu od ABB-a to stavljamo na pjedestal vrhunske tehnologije ili ako napravimo prozorsko staklo za Bentley ili Lamborgini, a nemožemo izlit ni aluminijsku felgu.Brodogradilišta su nam na nivou 50-tih godina.Možemo napraviti možda bilo kakav brod, ali to nema smisla jer ga gradimo 5 godina i košta kao 5 takvih iz Kine.Strojarstvo je beznadežno zaostalo, mi smo se tehnološki prestali razvijati još u 80-tima.To se više ne može nadoknaditi.Mi da napravimo (da nam neko napravi) najmoderniju tvornicu automobila, nebi znali što s njom jer nemamo kadrova, nemamo znanja, jer smo prespavali 40-tak godina u strojarskoj branši.Kad i napravimo relativno dobar tramvaj, nitko ga neće jer ga jebe zemlja porijekla i nepostojeća industrijska diplomacija.A ruku na srce tramvaj i nije neki revolucionarni proizvod, da se ne može naći na tržištu.Kod nas se radi samo nekakva montaža, zavarivanje, predobrada tona i tona čelika, a know-how je negdje drugdje.Metaloprerađivačka industrija nam je kao i tekstilna, radimo za druge, tek toliko da radimo, makar i s gubicima.

I will ask you one question "Do you feel lucky?"

Na žalost, bakar, moram se složiti s tobom.
A gledano iz ženske perspektve, situacija je još i gora.
[bye]strojarstvo

Igra se magarad; bit će kiše!

…dobro a što je s onom Balaševićevom…imam muža inžinjera pred kojim je karijera….u nekom društvu visokom… [rolleyes]


…dobro a što je s onom Balaševićevom…imam muža inžinjera pred kojim je karijera….u nekom društvu visokom… [rolleyes]

to je elektrotehničar [proud]

Ako ne vidite perspektive sa "pravim" strojarstvo u Rijeci, ne razumijem kakvu onda perspektivu vide ljudi sa strukom ekonomije ili nesto sl.?
Mislim da za ljude tehnicke struke vise manje posla ima u Rijeci. Ti sa strojarskim fakultetom mozes raditi razne vrste tehnickih poslova, ne mora biti bas jako usko vezano uz strojarstvo.

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Strojari su i potplaćeni.

New Report

Close