Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka 'Startup dijaspora' podigla uzbunu među ekonomistima
Pretraživanje
Dionička društva
Stručnjaci smatraju da gubimo najvitalniji dio stanovništva koji se jedini može uključiti u suvremene razvojne procese.
Kirin 9.12.2011.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
100%

Sve je jasnije kad te HGK, grad i drzava izreketare i kada od Porezne tražiš povrat predporeza jer si izvoznik! Onda tek shvatiš kako te primitivni neradnički kokošari opelješe i nikome ništa!

Velika većina deklariranih desničara u Hrvatskoj samo su ljevičari koji vjeruju u Boga.

trader 2.3.2006.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

Ma kakva šteta, ne budite naivni. Sve je to prodaja magle, nitko od naših nije vani napravio ništa, ogromna većina radi jeftino IT poslove za strance. To je običan outsourcing a ne inovativnost. nema nažalost nikakve štete šti mladi IT-ovci idu van jer ovdje nisu pokazali gotovo ništa (a ni vani). To što se u našim medijima napuhava svaka sitnica od uspjeha je problem medija

MarkoM 13.10.2016.
Korisnik s iskustvom
-

Mi imamo dobre IT stručnjake, no s obzirom da smo malo tržište tako je i selekcija slabija. Najveći svjetski izvoznici IT stručnjaka su Kina i Indija. Jednostavno, to je teorija velikih brojeva.
Ipak, inovativnost i kreativnost, fast time to market i izvori financiranja ključ su uspjeha neke ideje/start-up tvrtke na tržištu, posebice globalnom.
Isto tako je činjenica da je lakše prodati ideju iz Londona, Berlina i sl., nego iz Hrvatske. Stvari su takve i ne možemo ih mijenjati. No, zadržati proizvodnju u Hrvatskoj a ključne razvojno/prodajne funkcije imati u inozemstvu organizacijski je model koji može funkcionirati. Imam dosta prijatelja koji rade za velike svjetske kompanije iz Hrvatske. Danas je IT globalan posao i nije vezan za fizičku lokaciju zaposlenika. To je ono što može zadržati domaće stručnjake u Hrvatskoj i držati nas ukorak sa svjetskim trendovima. Ali, opet naglašavam, mala smo zemlja a država je potpuno nefleksibilna i ne ide ukorak s razvojem modernog svijeta niti može kvalitetno pratiti domaće tvrtke koje su već napravile takav iskorak ili to tek žele napraviti.