‘Startup dijaspora’ podigla uzbunu među ekonomistima

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Startup dijaspora’ podigla uzbunu među ekonomistima

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve je jasnije kad te HGK, grad i drzava izreketare i kada od Porezne tražiš povrat predporeza jer si izvoznik! Onda tek shvatiš kako te primitivni neradnički kokošari opelješe i nikome ništa!

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Ma kakva šteta, ne budite naivni. Sve je to prodaja magle, nitko od naših nije vani napravio ništa, ogromna većina radi jeftino IT poslove za strance. To je običan outsourcing a ne inovativnost. nema nažalost nikakve štete šti mladi IT-ovci idu van jer ovdje nisu pokazali gotovo ništa (a ni vani). To što se u našim medijima napuhava svaka sitnica od uspjeha je problem medija

Mi imamo dobre IT stručnjake, no s obzirom da smo malo tržište tako je i selekcija slabija. Najveći svjetski izvoznici IT stručnjaka su Kina i Indija. Jednostavno, to je teorija velikih brojeva.
Ipak, inovativnost i kreativnost, fast time to market i izvori financiranja ključ su uspjeha neke ideje/start-up tvrtke na tržištu, posebice globalnom.
Isto tako je činjenica da je lakše prodati ideju iz Londona, Berlina i sl., nego iz Hrvatske. Stvari su takve i ne možemo ih mijenjati. No, zadržati proizvodnju u Hrvatskoj a ključne razvojno/prodajne funkcije imati u inozemstvu organizacijski je model koji može funkcionirati. Imam dosta prijatelja koji rade za velike svjetske kompanije iz Hrvatske. Danas je IT globalan posao i nije vezan za fizičku lokaciju zaposlenika. To je ono što može zadržati domaće stručnjake u Hrvatskoj i držati nas ukorak sa svjetskim trendovima. Ali, opet naglašavam, mala smo zemlja a država je potpuno nefleksibilna i ne ide ukorak s razvojem modernog svijeta niti može kvalitetno pratiti domaće tvrtke koje su već napravile takav iskorak ili to tek žele napraviti.

New Report

Close