Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Skromne ovlasti, ali zato veliki planovi
Pretraživanje
Dionička društva
Petero kandidata za predsjednika države, kojima ankete daju najveće šanse za drugi krug, odgovorili su na pet pitanja o gospodarstvu koja im je postavio Poslovni dnevnik
Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Nepoznavanje gospodarske situacije u kojoj se nalazi Hrvatska kod svih predshjedničkih kandidata je upravo frapantno!

U mandatu slijedećeg predsjednika Hrvatsku će do kostiju protresti tri značajna događaja:

- stand-by aranžman s MMF-om s vrlo izglednom devalvacijom kune kod čega će se i u Hrvaskoj ponovit “klasika” poznata iz Argentine iz2000/2001 godine ili danas iz Letonije ili Ukrajine. Niti je Hrvatska nešto posebno a niti je bilo koji njen problem nešto što već davno nisu imale i druge države. Pitanje je samo hoćeli se u Hrvatskoj ti dobro poznati problemi uspjeti drugačije riješiti.

- stečajevi brodogradilišta. O restrukturiranju brodograilišta je tragikomično raspravljati bez da ih se ne pošalje u stečaj (naravno ne onaj likvidacijski na južnoslavenski način) jer je to jedini način da ih se oslobodi golemih a nenaplativih dugova na koje danas plaćaju ogromne kamate. Kao uzor trebaju poslužiti Chrysler i GM u SAD.

- mogći ulaz Hrvatske u EU. Čitajući zadnji izvještaj Komisije EU o napretku nameće se pomisao odakle našim dužnosnicima toliki optimizam? Dalje, kod velikih razlika u ekonomskoj snazi i razvijenosti svaka asocijacija se brzo pretvara u eksploataciju, čak i uz najbolje namjere. Hrvatska danas ima jedva 60% per capita income od prosjeka EU. Tadašnja zapadna Njemačka je investirala 2 bilijuna maraka u tadašnju istočnu, ali razlike ni do danas nisu prevaziđene. Kako je rekla Angala Merkel, “nezaposlenost u istočnoj Njemačnoj kao da je uklesana u stijenu”. Pitanje nije hoće li istočna Njemačka jednom ipak sustići zapadnu nego hoće li se razlike još više povećati.

A 27 članica EUsigurno neće prigrlii Hrvatsku kao člana obitelji a niti EU ima mehanizma za brzo sustizavanje njenog prosjeka, a niti su voljne u nju puno investrati.

Jao nama s takvim kandidatima - barem glede gospodarstva!

lalo 23.3.2006.
Srednji krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

vrlo izglednom devalvacijom kune kod čega će se i u Hrvaskoj "
Ovo se nikako nebi smjelo dogoditi.
Naši su prizvodi vani skupi zbog niske produktivnosti i nerealnih nameta države.Sve dok je toga naši izvoznici će vani loše prolaziti bez obzira na jačinu kune.