Rebalans ide u prvom kvartalu, no kapitalne investicije nećemo dramatično rezati

Naslovnica Forum Komentari članaka Rebalans ide u prvom kvartalu, no kapitalne investicije nećemo dramatično rezati

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Bravo, ministre! A najjače mi je to kako su organizirali mašineriju koja će “na tjednoj bazi” pratiti i podržavati procese kojih nema i kojih s njima neće tako skoro ni biti.

prodavač magle

...ladies and gentlemen....AC/DC

Zaključak? Konkretno jedno veliko ništa. Akademsko vođenje ministarstva iz fotelje oslonjeno na statistiku. Jadna majko.

Znamo da je Nova godina i nije za to najpogodniji trenutak, ali…

Kada je već riječ o vraćanju dugova, ponovimo još jednom elementarne stvari iz skore budućnost: I Hrvatska je jedna od zemalja koja je nagomilala dugove čiji najveći dio nikada neće moći vratiti i samo je pitanje vremena kada će (i javno)morati priznati da joj je državni dug postao neodrživ.

I Linić i Grčić su to već poodavno trebali reći javnosti kako bi ju počeli pripremati na stand-by aranžman s MMF-om koji će uslijediti još u mandatu ove Vlade a koji će biti glavna odrednica razvoja Hrvatske u bliskoj budućnosti. Po statiszikama MMF-a koju on vodi od ranih 70-tih od srozavanja na “junk” status do zahtjeva za stand-by aranžmanom na bazi reprogramiranja dugova prođu dvije do tri godine.

Sada kada joj je rejting u “junk” statusu daljnje srozavanje će vjerojatno ići u kraćim vremenskim razmacma.

Presudno će biti uvjeriti MMF i kraditore da samo reprogramiranje (dulji rokovi otplate i manje kamate) nisu rješenje. Tu bi MMF mogao lako ponoviti greške iz Argentine do Grčke što mu se i danas žestotko zamjera: tretiranje beznadne insolventnosti kao nelikvidnosti na temelju čega se produljuju i omekšavaju otplate postojećih dugova uz odobrenje još novih.

To je recept za vječito mrcvarenje stanovništva restrikcijama i kočenjem rasta (tzv. “dužničko ropstvo”). Hrvatska tu nikako ne smije ponoviti grešku Grčke kada je tadašnji premijer Georgios Papandreu u ožujku 2011 godine rekao Nijemcima kako će “Grčka vratiti svaki cent i Njemačka će dobiti natrag sav svoj novac s velikim kamatama”. Danas zbog te njegove izjave svi od njega rade ridikula po svim ekonomskim i poslovnim časopisima.

Hrvatska tu treba progutati ponos (što je od njega ostalo) i tražiti otpis maksimalnog dijela duga, a ne samo njegovo reprogramiranje. Budući da ionako nije država koja je u proteklih 20 godina “nezavisnosti i suvereniteta” ostvarila respektablne rezultate, kraditore neće biti teško uvjeriti da većinu do sada negomilanih dugova neće nikada moći vratiti.

To – radi budućih generacija – treba iskoristiti.

Ali još prije toga to treba reći javnosti.

Gospodarstvo je pred kolapsom!

A ko ga je do toga doveo? Umjesto prodaje ili kako uglađeno kažete monetizacije bolji efekat dalo bi sređivanje javne uprave na potrebnu mjeru (50% viška),ukinite vojsku ( koga klinca će nam to u EU i NATO-u), javni natječaj i sposobni a ne podobni na čela javnih poduzeća i napravit ih profitabilnim, ukinuti općine koje se ne mogu samofinancirati……..

Vratiti PDV na 22%, vratit dobit na 20 % (sada 20+12+1), napravite državu poštenja atraktivnu za ulaganje. Očistite sudove od loših i korumpiranih sudaca da investitori imaju pravnu sigurnost.

E da, za tako nešto treba hebeno radit. Lakše je prodat Dalmatinu. Oli ti je čačina. A možda se šta i zalipi!

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

Ja predlažem vladi da proda Švedskoj Brač. Hrvatska a bogme i Bračani bi trenutno riješili sve probleme a ja bi odma bi doselio tamo.

TKO IMA MALO DUKATA GOVORI: ŠTO DA RADIM S NJIMA, A ONAJ ŠTO IH IMA MNOGO GRMI: GOSPODARU, DAJ JOŠ!!! NA ZSE I U EU TREBA KO ZMIJA SPAVAT NA JEDNO OKO!!!

New Report

Close