Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Pozitivna ocjena EK za reforme uz pet pratećih preporuka
Pretraživanje
Dionička društva
Uspijemo li korigirati deficit, već iduće godine mogli bismo prijeći u preventivni dio procedure EDP-a.
viewer 28.1.2012.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

Deficit za proslu godinu po EU kriterijima iznosio je 3,2%. Znaci, puno manje, nego sto je EU komisija prognozirala (4,8). Sto se Oreskovica tice, on me podsjeca na Rainman (mozda i dvorsku ludu), koji stalo ponavlja, kako kisa samo sto nije pala, sve je super i samo sto nije krenulo. Ne razumijem, kako njemu, kao iskusnom manageru, nije jasno, da papir trpi puno toga. Sto se realizacije tice, e tu ce si polomiti zube. Sama traljava najava konsolidacije Zdravsta izazvala je buru a najavljene korekcije dopunskog osiguranja prolongirane su za jesen. Znaci, dug u Zdravstvu ce i dalje rasti! Sta je sa neodrzivim mirovinskim sustavom? Sa mirovinama bez ikakva rezona, posebno onim braniteljskim i onim privelegiranih skupina? A tek kad na red dodju reforme ustroja drzave (da ne spominjem teritorijalnu reformu) i velikih drzavnih kompanija (HAC, HC, HEP,HZ…)? Sta ce se sve od drzavne imovine jos morati prodati u naredne dvije-tri godine, da bi se krpali dugovi? Osobno sam od ovog covjeka ocekivao vise serioznosti u pristupu ovako kompleksnoj materiji.

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Niti meni nije jasan ovakav odnos čovjeka s referencama Oreškovića prema našoj problematci, a posebno prema dugu. Kada bismo htjeli “prelomiti”, onda bih želio znati što o ovom paketu njegovih reformi misle bankari (na primjer oni s kojima su Orešković i Vujčić razgovarali u Kitzbuehlu). Hrvatska i dalje ne ostvaruje primarni budžetski sufict - dakle tone - a sama ideja da se dug može smanjiti prodajom državne imovine i tako povećati kreditni rejting je najblaže rečeno preoptimistična. Koji će na kraju godine biti odnos prodana državna imovina/novo zaduženje?

Stalno mi je pred očima ona fotografija iz Kitzbuehla objavljena u Jutarnjem listu na kojoj Orešković i Vujčić s prekriženim rukama na prsima gledaju u pod…..

A kad se samo sjetim kako se Orban kod posjete Helmutu Kohlu nedavno hvalio kako Madžarska samo u Baden-Wuerttemberg godišnje izvozi oko 6 milijardi eura……skoro koliko Hrvatska u dobroj sezoni sa puno sunca “oprihoduje” od turizma….