Potrošači prvog i drugog reda (objavljeno 08.06.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Potrošači prvog i drugog reda (objavljeno 08.06.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

E, pa lijepo, još dok svi spavaju, ja ću da se nerviram. Nije to lijepo što prave razlike u kvaliteti proizvoda. Deluje to ponižavajuće. Da je bar sve jeftinije. Ali nije. Izgledamo ko budale. Veoma slična situacija je i u Češkoj. Dodje mi to dosta ružno, ale krivi su i naši vlastiti “biznismeni”, kojima visoke cene za nekvalitetu odgovaraju.
Bio sam pre par tjedana u Nemačkoj… pa to je kao “nebo i gajde”. Veća kvaliteta tih istih proizvoda za nižu cenu no kod nas. Smešno i tužno. I tako sam kupio i doneo nešto kući. Kao u ona star “švercerska” vremena. Čudesan neki kapitalizam.[smiley8]

Tuzno je to sto smo svi mi gradjani drugog reda. Trenutno zivim u Sloveniji. I kod njih je u ducanima ista situacija. Proizvodi tipa Ariel, Persil… itd., sve je to isto ko i u Hrvatskoj.
Ali zato postoje Mueller ducani, u kojima je sva roba orginalno Njemacka. Ne moram vam pricati o razlici u prasku ili samponu ili drugim stvarima… [smiley8]

Dobro si to rekao, John – švercerska vremena…
Sad je i onima koji su jeli te njemačke lijepe čokolade prije 15 godina, jasno o čemu se radilo. Tužno je da se to događa i danas. Još tužnije da ova ista Hrvatska zaboravlja da živi u sistemu sastavljenom od uzročno-posljedičnih krugova i da se malo toga odvija prema pravilima linearne logike… Kao što smo mi “Europi” potrošači tridesetosmog reda, tako su i nama neki drugi. “Neki” sirni namazi hrvatskih proizvođača na bosansko-hercegovačkom tržištu također su namijenjeni potrošačima nižeg reda. BiH tek prolazi ono što je Hrvatska prošla. Susjed je susjedu najbolji prijatelj, zar ne?
[smiley7][smiley7]

Dada, [smiley2], nešto jako slično je vidljivo i ovdje izmedju Češke i Slovačke. Iako u manjoj mjeri. Ali nedopustivo je nešto drugo: da se za tu nižu kvalitetu plaća ista (ili još viša!) cena. Ta stvar je obična prevarantska djelatnost. Ne?

New Report

Close