Ovih pet stvari Europska komisija smatra najvećim izazovima za Hrvatsku

Naslovnica Forum Komentari članaka Ovih pet stvari Europska komisija smatra najvećim izazovima za Hrvatsku

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nakon ovog Izvješća EK otvara se pitanje: poziva li nas EK na revoluciju, otpor, subverziju , reformske, kvazireformske, strukturne, poststrukturne ili kakove druge političke aktivnosti???????
Bilo bi zanimljivo sada ovaj tekst i događanja koja opisuje ovaj tekst, prevesti u diskurse psovki,gospodara/stvenika, analitičara, znanosti, histeričara(ki). Ili možda u transfere , simbolno, imaginarno,simptomatsko.
Predstečaj i stačaj, kažu u Komisiji je jedino za pohvaliti ali istovremeno i za kritizirati! Iako je dostignut napredak „ treba pojačati okvire za predstečajne i stečajne postupke, kako bi se olakšalo restrukturiranje dugova, te uvesti postupak osobnog stečaja“.
Poziva li nas Komisija da pokrenemo predstečajni postupak pa možda i stečajni postupak ako nismo u mogućnosti i sposobnosti provesti reforme,poslušati i ispoštivati preporuke????!!!!!

ono što su zaboravili napomenuti jest da je sadašnje stanje velikim dijelom “ostvareno” zahvaljujući sljeđenju preporuka EK… kolika je lova ulupana u “reforme” zdravstva, toplinske razdjelnike, “zelenu” energiju, popisivanje nekretnina, en. certifikate itd. kolika je lova ulupana u silnu propagadnu povezanu sa istima..

zanimljivo je inzistiranje na porezu na nekretnine… ajde da uzimaju lovu sa računa onima koji imaju, ali ovako krenuti u razvlašćivanje ljudi koji imaju krov nad glavom, i to im je jedino što imaju jasno govori o stvarnim namjerama EK, koja se ovih dana bavi TTIP-om i postavljanjem međunarodnih korporacija kao naddržavnih vlasti, dok se privatno vlasništvo fizičkih osoba pretvara u javnu uslugu koju bi trebalo plaćati.. već vidim kako će immobilien gmbh pokupovati sve po 500 ojra po kvadratu, iznajmljivati, a državu tužiti za izgubljenu dobit zbog poreza na nekretnine. doduše, oni to mogu i amortizirati, a seljo beljo naravno ne može..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Ako je istina da se jedino u predstačajnom i stečajnom okviru, toj najvećoj pljački u hrvatskom gospodarstva postigao najznačajniji uspjeh onda radimo ono što najbolje znamo, a i ovi iz Komisije to najbolje razumiju

Komisija EU nikada nije puno brinula o Hrvatskoj. Jedva da je Economic Reform Agenda for Croatia Ifo instituta predana zaboravu – a ona daje daleko strože analize uz konkretne prijedloge rješenja – evo već nove, površne dijagnoze “balkanskog pacijenta”. Niti od nje opet neće biti ništa; odnosno liječenje opet neće početi. Osnovni nedostatak je da – opet – Komisija ne upozorava na osnovni cilj: nužnost ostvarivanja Primarnog Budžeskog Suficita. Odlaganje samo znači jače “stezanje remena” i bolnije rezove u skoroj budućnosti. Jer tek kada jasno postaviš najvažniji cilj može uslijediti ostalo jer ćeš tek onda početi konkretno planirati što, kojim redoslijedom i kako. Pa čak je i Jean Calude Juncker – iznerviran ovakvom situacijom s “balkanskim pacijentom” – otvoreno upozorio Oreškovića da more djelovati brže jer vrijeme curi.

Periculum in mora!

Inače Komisija EU oduvijek ima prema Hrvatskoj stav “distanciranog cinizma”: i kada uoči problem (a daleko je od toga da uočava sve najvažnije probleme), zadržava distancu i ne želi u njih ulaziti. To se lijepo pokazalo u Izvješćima u napetku. Na primjer, konstatira se da “mediji u Hrvatskoj pišu o manjinama kao o stranim tijelima a ne o integralnom dijelu hrvatskog društva”; “za javni diskurs je karakteristično da nitko ne postavlja pitanje tko jest odgovoran za kaznana djela za koje se optužuju Ante Gotovina i drugi hrvatski generali”; “konflikt interesa se u Hrvatskoj slabo razumije” itd….itd…

Takav stav Komisije doduše djelomično opravdava to da u Hrvatskoj – koja je još uvijek orijentirana na ostvarenja slobode, nezavisnosti i suvereniteta pa se veličaju uspjesi i dostignuća umjesto da se uočavaju i ispravljaju greške – ekonomija i biznis malo koga zanimaju.

Jer – recimo to otvoreno – malo tko ima pojma o tome tko je Valdis Dombrovskis i kako je i čime zradio svoj ugled i reputaciju pa ga zato nitko nije pitao može li nešto od svojih iskustava s Latvijom preporučiti Hrvatskoj. Najmanje se to moglo očekivati od medija koji ekonomska pitanja i tako obrađuju katastrofalno. Ne čudi dalje niti do da se onda i Komisija mora ovako pasivno postavljati prema Hrvastkoj, ali to ne može opravdati njen cinizam.

Najgore će biti kada dođe momenat da Komisija odluči što s Hrvatskom: pustiti da ode u stečaj ili grčki scenario (nadam se da se slažemo da su izgledi da se on izbjegle sada već tek teoretske naravi). Ja se priklanjam onima koji tvrde da bi i za Grčku bilo bolje da je otišla u stečaj (tzv. “argentinski scenario”). Jer tada bi se svi ti problemi koje nabraja Komisija u gore opisanom izvješću vrlo brzo riješili, takorekuć preko noći. Ali za investore u hrvatske obveznice je bolji grčki cenario – dokle god EU bude stajala iza Hrvatske sa svojim garancijama – isto kao i kod Grčke.

Dakle grčki scenario je mnogo izgledniji.

New Report

Close