Munjiza: Najviše će profitirati njemački trgovci – Lidl i Kaufland će biti prvi, a Konzum tek treći po tržišnom udjelu u regiji

Naslovnica Forum Komentari članaka Munjiza: Najviše će profitirati njemački trgovci – Lidl i Kaufland će biti prvi, a Konzum tek treći po tržišnom udjelu u regiji

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Odličan članak!

Ideje naše benzin Vaš!

S obzirom da si kod Todorića bio glumac a on režiser (izjava Munjize), moram priznati, jako dobra opservacija. U najboljoj varijanti je sigurno će dosta nerentabilnih dućana Konzuma biti zatvoreno, sigurno je da će dobavljači biti izloženi većem cjenovnom pritisku, sigurno je da će jedan dio zaposlenika dobiti otkaz. Benchmark znači mjeriti se s konkurencijom, ali onom, koja je vodeća, znači, koja postavlja visinu letvice. Kad pogledam Lidl, cijeli personal nosi tea-shirts, hlače i sigurnosne cipele. Znači komotnu radnu odjeću, koja je prilagođena šlepanju paleta, sortiranju robe u regalima, radu na blagajni, čišćenju podova kao i sortiranju ambalaže. Voditelj filijale je primus inter pares i vjerojatno radi najviše od svih uposlenih i na svim pozicijama. Dok kod Konzuma je još uvijek socijalizam u personalnim strukturama. Da ne govorim o personalnim u viškovima, neadekvatnom profilu znanja i vještina uposlenih kao i nekompetenciji u donošenju odluka, u poslovnom tornju Agrokora.

…”Metro, Spar, te Lidl i Kaufland, dm i Muller, dakle, germanski trgovci”…Dodajmo tu i strane banke koje posluju u RH,pa telekomunikacije u stranom vlasništvu,osiguravajuće kuće također u stranom vlasništvu,pa Plivu isto tako,pa pola INAe,mnoge hotele…I postavimo pitanje:Po kojoj to logici i ekonomskoj računici mi možemo biti uspješna i barem srednje bogata država?…Pa to je strašno,da nam je barem nešto ostalo,što bi nam donosilo profit koji bi ostajao u RH…Mi smo država jeftine radne snage,drugi se bogate preko i pored nas…Ukoliko ovo potraje,Karl Marks će imati veliki broj sljedbenika i simpatizera u RH…Tu se sad doslovno radi o mrvicama,koje njima popadaju sa stola i ostanu za nas…To nije ni ljudski,ni fer,ni pošteno,to nas sve čini siromašnima,eksploatiranima,frustriranima…I nitko da postavi pitanje,svi se prave da je to sve u redu,da tako mora biti…Zato vanjski faktor i šuti sada kada se RH miješa u probleme Agrokora posebnim zakonom,kažu:”Hajde,pustiti ćemo vam intervenciju.”,Inače bi rekli:”Halo,gdje ćete vi sa tim komunističkim zakonom,nije to po pravilima,to se MORA prepustiti tržištu.”…Bilo bi im to kontraproduktivno,pa šute…Mislim,taj,kako se ono zove,kapitalizam,mnogo je to gadna stvar,i što on izvuče i odvuče,ja moram porezom nadoknaditi,kako znam i umijem,dakle,siromaši me…Ali dobro,doći će sve na svoje,borili smo se 900 godina za političku slobodu,sada ćemo slijedećih 500 za ekonomsku…Mali narod,veliki problemi…

Predložio bi novinarki,kod ovakvih intervjua,i u ovakvim okolnostima,da se sugovornika upita,da li bi isti danas kupovao Ledo na 3.000kn,Jamnicu na 45.000,ili Belje po 9 kn…Ili možda ne bi,te razloge za i protiv…Pa da jednog dana vidimo da li je gospodin bio u pravu kod procjene…

Najvise ce profitirati hrvatska ekonomija jer ce se paradrzavni koncern koji je gusio razvoj ekonomije napokon maknutu sa trzista.

Od trgovaca ce najvise profitirati mali i srednji koji redovito podmiruju obveze jer ce se sada veliki dobavljaci morati odmaknuti od Agrogora i koristiti njih kao lanac distribucije robe. Njima ce pasti nabavne cijene znacajno.

Lidl, Kaufland, Spar vec dobivaju robu sa maksimalnim rabatima tako da ne nemogu s cijenam puno dolje. Oni su godinama masivno profitirali od toga sto su Konzum i Tisak vezali sve velike hrvatske dobavljace, a nisu investirali u smanjenje cijena. U buducnosti ce vjeorajatno imati vise malih konkurenata koji su efikasniji od Konzuma i sada bolje podrzani od dobaljaca.

Kakve veze ima Pepco sa Konzumom? Pepco je prodavac ultrajeftine odjece iz Azije i Afrike. To je vrlo ogranicen asortiman koji cilja na najsiromasniji segment kupaca. Pepcu su konkurenti Offertisima, Second Hand Shopovi i slicno.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan


Najvise ce profitirati hrvatska ekonomija jer ce se paradrzavni koncern koji je gusio razvoj ekonomije napokon maknutu sa trzista.

Od trgovaca ce najvise profitirati mali i srednji koji redovito podmiruju obveze jer ce se sada veliki dobavljaci morati odmaknuti od Agrogora i koristiti njih kao lanac distribucije robe. Njima ce pasti nabavne cijene znacajno.

Slazem se kolega…sto prije se makne, to bolje. Svasta tu ima… Ovo je postalo kao tumor, i sve vuklo sa sobom…

Ovdje je na djelu ona Maozedongova: i noga u tur je korak naprijed.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

i kaufland i lidl bili 100% umnoceni u sve afere oko mesa.
javnost nije nikada mogla doznati imena prodavaca koji su prodavali neispravno meso.
lijepa njihova hrvatska.

Zar nije dotični donedavno hvalio Konzum, a sad tek treći na tržištu. A poseban ‘konzultantski’ biser ako ostali prodaju vodu po 3 Kn biti će ‘upitno’ prodavati po 6 Kn. Bravo care za tvoju konzultaciju.

New Report

Close