Moody’s snizio rejting Hrvatske, ovo su glavni razlozi

Naslovnica Forum Komentari članaka Moody’s snizio rejting Hrvatske, ovo su glavni razlozi

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A šta ste vi očekivali ?

Pa izbori su bili prije 125 dana a ovi jadni izabrani još nisu uspjeli čak ni zaposliti svoje uhljebe.

Zar očekujete da će bilo tko investirati u takav mrak ?

Jedino tko radi reforme i uštedu od ove vlade je ministar kulture Hasanbegović.

.

dakle cim ne slusas MMF ode rejting … madjarska bi nam trebala biti dobar primjer …ali tamo ej narod bio jedinstven i neposvadjan, sto ovdje nakon kmera nikako nije slucaj.
ai i madjari vole svoju domovinu, za razliku od cca 25% nasih koji je smatraju smetnjom za razvoj njihovih ideja…

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

“Moody’s bi, pak, mogao razmotriti stabliziranje izgleda ako zaključi da će provedba reformi vjerojatno ojačati srednjoročne izglede za rast”,
Što se babi htilo, to joj se i snilo. Rezoniranju u stilu “ako” i “vjerojatno” u tekstu na gornju temu nema mjesta, jednako kao i fotografiji djevojke koja, ogrnuta hrvatskom zastavom, s kninske tvrđave gleda Knin utonuo u maglu.

Očito je da je ovo smanjenje rejtinga “svjedožba” radu bivše vlade, ali je smiješno ne uočiti da u Hrvatskoj reforme nisu niti na vidiku, što je upravo potvrdio i ovaj prijedlog proračuna. Dakle Hrvatska ostaje čvrsto na “grčkom” kursu; i dalje “balkanski pacijent” (ili kako je Nijemci zovu Sorgenkind – vidi tekst “Das naechste Sorgenkind heisst Kroatien, http://www.wiwo.de).

Iako sam bio uvjeren da me u ovoj državi više ništa ne može iznenaditi, dogodilo se ipak i to: u jednom TV dnevniku sam čuo izjavu bivšeg ministra Lalovca da su novoj vladi ostavili primarni budžetski suficit od dvije milijarde kuna (!?!?!?).

Da li itko od forumaša zna detalje o tom primarnom budžetskom suficitu da tu vijest brže-bolje prenesemo agenciji Moody’s?

Kada su 2011 godine bonitetne kuće Egan-Jones i Moody in Standard&Poor, srušile rejting najveće ekonomije u svijetu, odnosno »udarile u najveću dominu« ekonomiju SAD-a, vrag je odnio šalu. Odmah su amerikanci osnovali Istražnu komisiju koju su vodili »demokrata Levina in republikanac Coburna«. Ista komisija, informira nas Bogomir Kovač u svom eseju »KREATIVNA DESTRUKCIJA« u Mladini iz 2011 , sačinila je opsežno izvješće na »639 strani o uzrocima i počiniteljima financijske krize u SAD-u«.

U Hrvatskoj nešto slično učinjeno je još davne 2001 godine . Tada je Državna revizija u procesima privatizacija i pretvorbi otkrila ne samo uzroke i počinitelje, nego je otkrila »anomalije političko-pravno-gospodarskog sustava«privatizacija i pretvorbi na kojima se nastavilo dalje funkcioniranje političko-pravno-gospodarskog sustava, ali sada kao predatorskog sustava!
Nisam siguran da bi recimo Istražna komisija u koju bi imenovali napr. HDZ-eovog Gorana Marića, MOST-ovog Lovrinčevića i SDP-ovog Lalovca, otkrila nešto više nego što je to Državna revizija te 2001. godine!!!!!
A sve dok traju te anomalije mi smo potencijalna meta Lešinarskih fondova –VOLTURE FUND! Možda ne baš poznatog lešinara Kennetha Darta, vlasnika Dart Managementa, te njegova poreznog savjetnika Richard Rastalla. Srećom za njih smo premali i beznačajni!

Proračun Valentičeve Vlade 1993. za vrijeme Domovinskog rata uz 500.000 izbjeglica bio je 26 miliardi !

A proračun Oreškovićeve reformske vlade je skoro sto miliardi više : 120.400.000.000,00 !

Nadam se da će u Saboru odbiti ovaj proračun.

.

New Report

Close