MMF gotovo udvostručio procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini

Naslovnica Forum Komentari članaka MMF gotovo udvostručio procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

Koje li sreće da je Srbija iza nas (njen rast je 1,8% dok je naš 1,9%). Baš sam s olakšanjem odahnuo!

No, ta sreća nestaje ako se pogleda kontekst. Hrvatska je i dalje po indeksu beznačajnosti (Izvoz manufacturing exports kao postotak BDP-a u Njemačku) sa 1,7% prva u Evropi. Iza nje je Lavia sa 1,9%, a treće mjesto dijele Srbijai Estonija sa 2,1%.

Dakle na indeksu beznačajnosti Srbija je dva mjesta iza Hrvatske.

Kada se još uzme u obzir i to da je Srbija na još četiri ključna ekonomska područja ispred Hrvatske, slika dobiva malo veću oštrinu. To, su, posdjetimo još jednom:

2. Samo dvije banke (UniCredit i Banka Intesa) imaju više od 50% cjelokupne bankovne aktive u Hrvatskoj. Niti jedna evropska zemlje nema ovako nepovoljan odnos.

3. Cross-border claims prelaze 50% BDP-a – opet samo kod nas

4. Subvencije poljprivredi kao % BDP-a su najviše u Evropi

5. Za razliku od Srbije (u vrijeme Dejana Šoškića) Hrvatska nije nikada uspjela povisiti svoj kreditni rejting. Najviše što je postigla bilo je povećanje izgleda na “stabilno” u vrijeme Slavka Linića kao ministra financija.

Nikakvo čudo da su i MMF i Komisija EU digli ruke od Hrvatske čekajući “bumerang obveznica” kako bi pokrenuli reforme.

I to unatoč predviđenoim rastu od 1,9%!

Što je to the “insignificance index” (indeks beznačajnosti)

Jedan prijatelj koji ne voli pisati na forumima me pitao što je to zapravo ideks beznačajnost koji ja u svojim postovima često spominjem. Kaže da taj izraz nikada nije vidio iako relativno dosta prati strane poslovne medije.

Dakle: naravno da ga nije vidio jer on “službeno” ne postoji. Razlog je da bi navesti tabelu država rangiranih na temelju ideksa beznačajnosti značilo sve te države otvoreno podcijeniti a mnogi bi to shvatili i kao otvoreno vrijeđanje. Zato taj termin nikada nećete naći u dokumentima MMF-a; Svjetske banke, UN-a itd. No, umjesto toga ćete naći kartu nekog područja s grupom država koje su ekonomski beznačajne (poput onih u centralnoj i istočnoj Evropi). U svakoj od tih država ćete naći uredno inkorporiranu tabelu s brojkicom koja izražava njen izvoz mufacturing expors to Germani kao postotak BDP-a.

Naravno da ga – točno iz tih razloga – ne koristi čak niti COMTRADE (dio United Nations Statistics) koji je njegov “otac” jer ga je COMTRADE izmislio i lansirao.

Dakle odnos COMTRADE-a je poput oca koji se brine o svom djetetu koji nikada nije “službeno” priznao

New Report

Close