Kupnja Baraka od Izraela bi stajala 500 milijuna dolara, novi F-16 ćemo platiti i više od 2 milijarde

Naslovnica Forum Komentari članaka Kupnja Baraka od Izraela bi stajala 500 milijuna dolara, novi F-16 ćemo platiti i više od 2 milijarde

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Pitam se jesmo li mi država paranoika? Strah od nekakvih napada i slično. Realno odlučili smo se da nam je potrebna zračna komponenta vojske iz više razloga. Trenutno u miru nam je potrebno držati obučenost pilota u skladu sa tehnologijom i Air policing, u Domovinskom ratu se ta komponenta pokazala izuzetno učinkovitom, a i sam kao sudionik sam bio direktno i u tijesno izložen avionskim strojnicama i nije mi bilo ugodno. U svakom slučaju potrebni su nam aparati ukupno niske cijene kupnje, izobrazbe i održavanja da zadovoljavaju mirnodopsku funkciju.
U principu ne trebamo punu ratnu nego minimalnu mirnodopsku formaciju u trenutnoj funkciji, na koju ćemo svako (prepustit ću struci) nekoliko godina 2,3,4 godine kupiti po 1 ili 2 aparata 5. generacije. Zatrpati se avionima starim između 20 i 30 godina nema smisla u vrijeme kada nam ni blizu ne prjeti opasnost. U krajnjem slučaju mi smo članica NATO-a sa svježim ratnim sjećanjima.
Pa na kraju krajeva ovi avioni neće biti presudni u mogućem sukobu, već će samo strateški olakšati napadno–obrambeno djelovanje.
Budimo pametni 6 starih F16+2 nova ? je učinkovitije nego 12 stari F16, ako nisu Barak verzija.

“Poljska narudžba F-35 za 6,5 milijardi dolara je honorirana ukidanjem Poljacima viza za SAD. ” – evo, ovdje se najbolje iščitava vazalski (ili bolje rečeno: vazelinski) odnos prema gospodaru. Što su dobili Poljaci, ionako već zaduženi preko svake mjere, trošenjem gotovo 7 milijardi dolara? Vrlo loše zrakoplove čija je borbena spremnost do 5% (prema službenim izvješćima Pentagona) i “čast” da smiju kod svojeg gospodara bez vize? Zar se i mi trebamo tako submisivno postavljati, zar smo se za to borili? Zar je to ta neovisnost? Radić se vrti u grobu kao ventilator!

Koja je to naša opsesija avionima, i to vlastitom flotom? Država ulupava više novca u 5 aviona Croatia Airlinesa, koji je dokazao da ne može sam sebe financirati, zbog njegove “ogromne” važnosti za vezu sa svijetom, nego u notorni Dinamov stadion. Sad se preseravamo s četvrtom i petom generacijom borbenih aviona, kao da nam je nužna za obuku pilota i air policing. Sa 4 Gripena bismo imali bolju pokrivenost svih normalnih potreba uz niske troškove, a mi sanjamo ono što zovemo eskadrilom F-nečega, i to još naoružanom i opremljenom za svjetski rat… Neće ići. Nacionalna garda Minessote ima 24 aviona u samo jednoj od svojih eskadrila, a mi bismo sa 12 aviona glumili velesilu. Ima to svoje ime u psihijatriji.

“Ovog trenutka Hrvatska nema ozbiljne ratne prijetnje”. Svašta. Možda bi novinar ipak mogao više pratiti stanje u regiji. Npr izjave Bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića i prijetnje sa ‘jačanjem namjenske industrije’ kao i trpanjem migranata na samu granicu RH u Vučjak.

Treba kupovat samo najbolje obzirom na okruženje! A novaca ima samo se rasipa….

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

New Report

Close