Javni dug Hrvatske pada brže od prosjeka EU

Naslovnica Forum Komentari članaka Javni dug Hrvatske pada brže od prosjeka EU

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

U 14:12 dug raste najbrže u uniji, a u 15:06 pada brže od prosjeka. Dajte se dogovorite sa svojim nalogodavcima, da znam da li raste ili pada.

Hrvatska po rastu javnog duga na europskom vrhu

@fantom, nalogodavac je krscanska novinska kuca iz Austrije a zove se Styria. Inace oba podatka stimaju. Kvartalno je dug pao ali u odnosu na proslu godinu je povecan.

Ovaj članak je predizborna navlakuša !
Čista obmana.
Niz podataka da Vas navede da opet glasate za ove Kukuriku štetočine.
Ukratko , s’ranje je sve veče.

” Hrvatska je s povećanjem razine bruto duga opće države u drugom tromjesečju za četiri postotna boda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje prema provizornim podacima Eurostata bila među zemljama EU koje su bilježile najizrazitiji rast. ”

.

Sve, sve, sve – samo ne ono pravo

Opet se izbjegava govoriti o najvažnijem. Hrvatska (vjerojatno jedina u EU) još uvijek ostvaruje primarni budžetski deficit. Po mojoj procjeni oko 2% BDP-a, možda i više. Pokušajte zamisliti koji će to biti šok i teret kada bude prisiljena to pretvoriti u suficit. Nadajmo se samo da će prisila za taj zadatak ići postepeno, kao kod Grčke: 1% u prvoj godini, 2% udrugoj, 3% u trećoj itd.; odnosno da nas neće odmah “odalamiti” sa 2 ili 3% već u prvoj godini.

Drugo, u Hrvatskoj se uopće ne mjeri produktivnost, glavna tema u SAD i Britaniji. U Britaniji je danas BDP po satu rada niži od onog 2007.

Treće, u Hrvatskoj nitko ne gleda što rade ona “četiti jahača Apokalipse globalne konkurentnosti”: jedinični troškovi rada, cijena sata rada, produktivnost po satu rada i naravno realni efektivni tečaj; vizit-karta kune.

Sve su to relativni pokazatelji koji su u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama i dalje katastrofa. A unatoč toj katasrofi, Hrvati sebi i dalje isplaćuju nerealno velike plaće (glavni uzrok je vjerojatno državni sektor i firme u državnom vlasništvu sa oko 40% ukupno zaposlenih).

New Report

Close