Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska bi zbog Brexita mogla hitno uvesti euro?
Pretraživanje
Dionička društva
Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također piše da će se nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.
Andy 14.11.2011.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
75%

HRV treba donijeti Zakon kojim se bilo kakvo prisilno ukidanje kune kao plateznog sredstva zabranjuje. U protivnom ce se ubrzati grcki scenarij.

e_tugo 16.5.2014.
Mali krug prijatelja
Korisnik s iskustvom
33%

@Andy

glupost, pa kad je to RH koristila suvereneost nad vlastitom valutom.
Primjer realni a ne intervencije devizne.

Ako nije do sad, niti nece pa je bolje u monetarnu EU.
Ne kazem da je globalno bolje, ali u ovim okvirim danas je.

ivan.zoric 25.3.2015.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
60%

Vrhunska ideja, treba što prije ukinuti i ovo malo suvereniteta koje imamo. HNB - ŠTO ĆE NAM TO!!!

Z A K O N
O HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI

I. OSNOVNE ODREDBE
Predmet Zakona
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom uređuju položaj, poslovi, vlasnički status, ovlaštenja i ustroj Hrvatske narodne banke te odnos Hrvat­ske narodne banke s Republikom Hrvatskom, bankama i međunarod­nim institucijama i organizacijama.
(2) Za obveze Hrvatske narodne banke jamči Republika Hrvatska.
Položaj Hrvatske narodne banke
Članak 2.
(1) Hrvatska narodna banka je središnja banka Republike Hrvatske. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(2) U obavljanju svojih poslova Hrvatska narodna banka je samostalna i neovisna i odgovorna Hrvatskom saboru. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(3) Hrvatska narodna banka ima svojstvo pravne osobe. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(4) Sjedište Hrvatske narodne banke je u Zagrebu. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(5) Hrvatska narodna banka se ne upisuje u sudski registar. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(6) Hrvatska narodna banka ima statut, koji potvrđuje Hrvat­ski sabor. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(7) Hrvatska naroda banka ima pečat koji sadržava prikaz grba Republike Hrvatske i ime Hrvatske narodne banke. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(8) Hrvatsku narodnu banku zastupa guverner Hrvatske narod­ne banke. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(9) Hrvatska narodna banka je u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(10) Hrvatska narodna banka je neovisna i pri donošenju i provođenju svojih odluka koje se temelje na ovom Zakonu ne traži niti je vezana na upute tijela Republike Hrvatske, tijela Europske unije ili drugih osoba. ŠTO ĆE NAM TO!!!
Ciljevi Hrvatske narodne banke
Članak 3.
(1) Osnovni cilj Hrvatske narodne banke jest, u okviru njezinih ovlasti, postizanje i održavanje stabilnosti cijena. ŠTO ĆE NAM TO!!!
(2) Ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svoga osnovnog cilja, Hrvatska narodna banka će podupirati gospodarsku politiku Republike Hrvatske i pritom će djelovati u skladu s načelima otvorenoga tržišnog gospodarstva i slobodne konkurencije. ŠTO ĆE NAM TO!!!
Zadaci Hrvatske narodne banke
Članak 4.
Hrvatska narodna banka je samostalna i neovisna u okviru Ustava i zakona u cjelokupnosti poslova iz svoje nadležnosti, što se osobito očituje u:
- utvrđivanju i provođenju monetarne i devizne politike, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- držanju i upravljanju s međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- izdavanju novčanica i kovanog novca, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- izdavanju i oduzimanju odobrenja za rad banaka, nadziranju poslovanja banaka i donošenju podzakonskih propisa kojima se regulira bankarsko poslovanje, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- vođenju računa banaka i obavljanju platnog prometa po tim računima, davanju kredita bankama i primanju u depozit sredstava banaka, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- reguliranju, unapređenju i nadziranju platnog sustava, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- obavljanju zakonom utvrđenih poslova za Republiku Hrvat­sku, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- donošenju podzakonskih propisa u poslovima iz svoje nadležnosti, ŠTO ĆE NAM TO!!!
- obavljanju ostalih, zakonom utvrđenih poslova. ŠTO ĆE NAM TO!!!

volim dividendu više nego hladnu pivu

Twixer 21.2.2008.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Kakav Euro. Treba uvesti nesto jace.

Recimo CHF

The nine most terrifying words in the English language are: “I'm from the government and I'm here to help” - Ronald Reagan

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
100%

Poslovni dnevnik opet lupa bedastoće

Da li je zamislivo da netko od novinara Poslovng dnevnika pročita što za određenu temu kaže glavni autoritet umjesto da nešto načuju pa onda o tome lupaju bedastoće? U ovom slučaju taj autoritet očito ECB koja je 07.lipnja ove godine objavila progress report za 7 zemalja članica koje još nisu uvele euro. I opet je Hrvatska među najgorima i u tom izvješću: jedina ima više od 3% budžetskog deficita u odnosu na BDP. Na sreću, nije jedina još i u tome da joj je dug iznad 60% BDP-a - tu joj društvo pravi Madžarska.

U Njemačkoj inače sve više raste pritisak da se konačno napravi rez i otvoreno kaže tko spada u eurozonu a tko ne. Ne zovu Amerikanci, Nijemci, Finci, Nizozemci, Slovaci, Letonci, Estonci i Latvijci euro “francuskom avanturom s njemačkim novcem”. I neće Francuska nakon izbora Marine Le Pen za predsjednicu izići iz eurozone, a nakon nje i Italija.

Onima koje ta materija stvarno zanima preporučam da usporede argumente Marie Le Pen za napoštanje eura sa onima Georga Sorosa, Pala Krugmanna (o Wofgangu Schauebleu da i ne govorimo!) zašto isto mora učiniti i Grčka ako želi postati konkurentna i pokrenuti ekonomski rast.

Ta argumentacija je identična.

Ideja uvođenja eura je inače u zemljama za koje Nijemci tvrde da nemaju Stabilitaetskultur intelektualno na nivou ljudi koji odu u McDonnalds, naruče hamburger i Coca Colu pa onda sami sebi izgledaju kao Amerikanci. Samo romance s eurom su neusporedivo skuplje.

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Poslovni dnevnik opet lupa bedastoće II

Kod takvih šokantnih bedastoća se desi da se odmah ne uoče svi detalji. Tako nisam odmah primijetio da se u ovom tekstu govori o 8 država koje još nisu uvele euro a ne o 7 o kojima se govori u citiranom Izvješću o napretku ECB-a od 07.06.2016 (koje ECB sastavlja svake dvije godine).

“Problem” je Danska čiji ugovor o pristupu EU sadrži klauzulu koja - poput Britanske - izričito predviđa da nije obavezna uvesti euro, što ostale države članice automatski jesu kada za to ostvare uvjete, a što stoji o ugovoru o pristupu svake od njih.

Teško mogu zamisliti da je netko od funkcionera došao na ideju u EU pokušati provoditi monetarnu politiku na staljinistički način, a još manje da taj netko nije predvidio kakve bi otpore takva ideja izazvala.

Bit će da je to klasična novinarska površnost (nemam živaca istraživati čija - Poslovng dnevnika ili FAZ-a).

domach1984 12.7.2011.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
50%

Hrvatska efektivno i koristi euro. Razlike skoro pa nebi niti bilo.

I was early taught to work as well as play,
My life has been one long, happy holiday;
Full of work and full of play-
I dropped the worr...

Romel 6.9.2007.
Dugotrajni korisnik
100%

Bilo bi najbolje da Njemačka uvede (vrati) marku.
Da nam svima bude jasnije na čemu smo.

Barbosa 13.9.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

evo, u postovima kol.domach1984 i Romel je sažeta sva monetarna jednadžba naših prostora…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

JosefBeuys 11.10.2012.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

Što prije uvesti euro. Da koristimo mogućnosti suverenosti nad valutom shvatio bih svrhu kune, a ovako kada je glavni posao HNB-a sprječavati oscilacije prema euru, onda je bolje uvesti euro i gotovo. Tim više što time smanjujemo rizik pri zaduživanju, odnosno kapital nam je jeftiniji.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

Moller 20.8.2008.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
100%

uvođenjem eura domaća banda samo će nas 7,5 puta više krasti

Kirin 9.12.2011.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
100%

Čim je nešto žurno znači da ćemo sve obaviti traljavo i na svoju štetu! Stječe se dojam da internacionalna elita lovi u magli, a mi po običaju, guske!

Velika većina deklariranih desničara u Hrvatskoj samo su ljevičari koji vjeruju u Boga.

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Koja bi bila cijena kada bi utopija postala stvarnost

Pretpostavimo dakle da Hrvatska - unatoč svemu i nekim čudom - ipak uvede euro. Kakva su iskustva drugih južnoevropskih zemalja (Portugal, Grčka, Španjolska) koje su ga uvele o kojima nema nikakvih dilema? Prvo i najvažnije, počeli bi rasti jedinični troškovi rada. Jeftiniji krediti bi se daleko najvećim dijelom koristili za ulganja u turističke objekte, hotele, poslovno-stambene komplekse, frizerske slone, luksuzne kafiće itd…itd… - sasvim sigurno ne za ulaganja u proizvodnju. To je donekle u redu u svjetlu činjenice da Hrvatska više nikada neće imati proizvodnju - tu su sve šanse propuštene - ali nije u redu što bi to bilo stihijski i bez ikakvog plana na nivou države, a kamoli o vođenju računa o posljedicama. Dobr dio tih investicija bi se brzo pokazao kao promašaji.

Bilo bi zanimljivo pitati vlasnike (naravno privatnih) hotela i restorana što misle kako bi se vođenje eura odrazilo na njihovo poslovanje.

Dalje, precijenjenost kune bi bitno pomogla kultiviranju opravdnosti uvođenja eura jer bi se za malo kuna dobilo puno eura.

Ne bih dao nagradu za točan odgovor na pitanje kakav bi bio odgovor ifo instituta kada bi ga netko upitao što misli o tome da Hrvatska pokuša uvesti euro.

Barbosa 13.9.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
100%

MarxDalje, precijenjenost kune bi bitno pomogla kultiviranju opravdnosti uvođenja eura jer bi se za malo kuna dobilo puno eura.

daj objasni, na čemu točno temeljiš konstataciju da je kuna precjenjena u odnosu na euro ???

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Za Barbosu

Nadam se da znaš što nacionalnj valuti bilo koje zemlje daje (ili oduzima) snagu. Na primjer, Thomas Jordan već poodavno tvrdi da je franak precijenjen i u pravu je.

Ali kuna nije precijenjena zbog istih razloga kao franak već zbog toga jer se Hrvatska još uvijek može masovno zaduživati (u odnosu na svoju ekonomsku snagu, konkurentnost itd.) na inozemnom tržištu kapitala. Taj novac HNB pretvara u kune pa ispada da je kuna vrlo tražena valuta. Potražnja za kunom joj naravno diže vrijednost (tu naravno značajno pomaže i turizam). Nažalost samo u Hvatskoj, kuna nema šanse postati safe haven jer Hrvatska ima mizeran izvoz. Podsjećam te da je prva na tzv. indeksu beznačajnosti u Evropi (izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku kao postotak BDP-a); dakle nama šanse da bi kuni davala snagu inozemna potražnja za hrvatskim izvoznim proizvodima.

Vjerojatno te zanima i koliko je precijenjena? Danas bi ti to možde mogao reći ifo institut (onaj kojeg je kakti angažirao HDZ, a nedavno ga se sjetio Ivo Stier) ali morao bi biti jako uporan. Ali to će ti precizno priopćiti MMF za godinu-dvije i to bez da ga pitaš. Zašto tek tada? Zato jer će se Hrvtska kroz to vrijeme i dalje zadržavati u inozemstvu, i to uz kamatu preko 5% (ovo u Londonu je bio diletantski faux pas, potencijalni investtor će ubuduće tražiti još više). Nikakvih reformi i dalje neće biti (jer reformi bez MMF-a nema ), pa će i kod Hrvatske - kao i kod Grčke, Italije, Španjolske Irske - doći do izražaja pravilo “žabljih skokova” kada se država počne zadužuje po kamti iznad 5%. Postoji statistika koliko traje da ta kamata dosegne 5,5 a onda i 6 i više posto dok potencijalni investiteri ne kažu “Stop! Dalje ne može”. Nakon toga slijedi “bumerang obveznica” i “klasika” s aranžmanom MMF-a što znači “ćao đaci” načinu određivanja tečaja kune kako to (još uvijek)radi HNB.

Ako imaš povjerenja u ifo, pročitaj zašto preporuča organiziranu i postepenu depracijaciju kune (možeš besplatno downlodati cijelu knjigu).

Tu dolazimo do jedne od paralela sa Grčkom koju mnogi žele “izgurati” iz EU (Wolfgang Scheueble; George Soros, Paul Kruger i drugi), a u novije vrijeme i iz EU. Njihovo rješenje je: bankrot i devalvacija, klasična medicina za beznačajne prezadužene totalno nekonkurentne državice sa precijenjenim nacionalnim valutama.

Barbosa 13.9.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

kol. marx,

ne dijelim tvoje mišljenje i smatram da si se sasvim pogrešno postavio

naime, od uvođenja eura i naše administrativne vezanosti za isti, HRK je i fundamentalno i nominalno previše obezvrijeđena naspram fundamentalnih pokazatelja, zaliha deviza te kupovne moći u trenutku vezanosti na referentnu valutu

naime, dok je euro deprecipirao uslijed recesije i upumpavanja novca kroz ECBov otkup euroobveznica a paralelno s njime i kuna, nominalno je tečaj ostao isti, međutim, dok se eurozona prilagođavala poplavi jeftinog novca i shodno tome usklađivala poticaje, kamate, dohodke i cijene, vrijednost kune se još dodatno srozala prateći samo inflaciju maloprodajnih cijena eurozone ali ne i sveg ostalog pa su tako tečaj i kamate ostali isti, dohodci i mirovine isti li manji a poticaji skoro nestali , što je dovelo do pada kupovne moći, marži, vrijednosti usluga, stagnacije gospodarstva a posebno malog gospodarstva i obrtništva, pada vrijednosti nekretnina, tržišta kapitala, povečanja poreza i sl. recesijskih elemenata

stoga, dragi kolega, bez obzira na istu nominalnu vrijednost tečaja od 2002. danas je vrijednost HRK na razini vrijednosti dinara 1970. i kada sve zbrojiš i oduzmeš, od početne pozicije vezanosti 2002., fundamentalno nismo pali na tako niske razine i upravo suprotno od tebe, smatram da je kuna podcjenjena u odnosu na euro bar 30% tj realno euro ne bi trebao vrijediti više od cca 5kuna

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

domach1984 12.7.2011.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Barbosa


kol. marx,

ne dijelim tvoje mišljenje i smatram da si se sasvim pogrešno postavio

naime, od uvođenja eura i naše administrativne vezanosti za isti, HRK je i fundamentalno i nominalno previše obezvrijeđena naspram fundamentalnih pokazatelja, zaliha deviza te kupovne moći u trenutku vezanosti na referentnu valutu

naime, dok je euro deprecipirao uslijed recesije i upumpavanja novca kroz ECBov otkup euroobveznica a paralelno s njime i kuna, nominalno je tečaj ostao isti, međutim, dok se eurozona prilagođavala poplavi jeftinog novca i shodno tome usklađivala poticaje, kamate, dohodke i cijene, vrijednost kune se još dodatno srozala prateći samo inflaciju maloprodajnih cijena eurozone ali ne i sveg ostalog pa su tako tečaj i kamate ostali isti, dohodci i mirovine isti li manji a poticaji skoro nestali , što je dovelo do pada kupovne moći, marži, vrijednosti usluga, stagnacije gospodarstva a posebno malog gospodarstva i obrtništva, pada vrijednosti nekretnina, tržišta kapitala, povečanja poreza i sl. recesijskih elemenata

stoga, dragi kolega, bez obzira na istu nominalnu vrijednost tečaja od 2002. danas je vrijednost HRK na razini vrijednosti dinara 1970. i kada sve zbrojiš i oduzmeš, od početne pozicije vezanosti 2002., fundamentalno nismo pali na tako niske razine i upravo suprotno od tebe, smatram da je kuna podcjenjena u odnosu na euro bar 30% tj realno euro ne bi trebao vrijediti više od cca 5kuna

Sto ne bi bio bitniji pokazatelj stopa razmjene sa zemljama koje imaju euro i nas?
kako tu stojimo? Ako puno vise nego ikada izvozimo nego prije a kuna je najslabija naspram eura onda to ima smisla. Ako ne….

Zadnja izmjena: domach1984 (1.7.2016. 18:28)

I was early taught to work as well as play,
My life has been one long, happy holiday;
Full of work and full of play-
I dropped the worr...

miami 19.8.2007.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

Pitanje za stručnjake :

Da li je- prije uvođenja eura - isplativije za dužnika - uzimati kredit u kunama- ili eurima ?

Što će se desiti sa dužnicima koji imaju dug u kunama - nakon uvođenja eura …?
Hvala na odgovoru.

…prodajte dionice…-kupite nekretnine!

domach1984 12.7.2011.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

miami


Pitanje za stručnjake :

Da li je- prije uvođenja eura - isplativije za dužnika - uzimati kredit u kunama- ili eurima ?

Što će se desiti sa dužnicima koji imaju dug u kunama - nakon uvođenja eura …?
Hvala na odgovoru.

Nista. Hrvatska je pegirana za euro. Drzni fixni paritet u drustvu sa Danskom. Argentina, Bjelorusija, Libanon, Saudijska Arabija, Venezuela i Vijetnam imaju paritet sa dolarom.

Dakle ako drzava koja ima paritet samo implementira euro - nista se ne bi trebalo promijeniti.

I was early taught to work as well as play,
My life has been one long, happy holiday;
Full of work and full of play-
I dropped the worr...

Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Za barbosu

Uvaženi, nemojte sada skočiti ali Vaše rezoniranje je tipčno južnoslavensko. Jednostavno izbjegavate odgovore na neugodna pitnja. Jasno mi je da izbjegavate kometar na opasku Thomasa Jordana da je švicarski franak precijenjen (unatoč negativnim kamatama SNB-a) i uporno se “opire” deprecijaciji.

Mnogo je ozbiljnije da ignorirate pitanje što je to što nacionalnoj valuti bilo koje države daje snagu, posebno kada se ne bazira na njenoj ekonomskoj snazi odnosno izvozu. Kladio bih se da ljudi poput Vas nikada nisu čuli za tzv. “indeks beznačajnosti” (na kojem je Hrvatska prva u Evropi) a govoriti o našoj vanjskotrgovinskoj bilanci sa zemljema EU - posebno Njemačkom - je smiješno.

Bojim se da i Vi dijelite uvjerenje da se tečaj nacionalne valute može “čuvati” intervencijama centralne banke na izoliranom domaćem tžištu što, kako sam rekao, ide dok se država može zaduživati na stranom. No,ta iluzija nestaje i “tarapana” počinje kada to zaduživanje pređe 5% i nastavi prema 6 i više posto, a što ćete imati priliku i sami promatrati za godinu-dvije na slučaju Hrvatske.

Nažalost, ovakve diskusije su velikim dijelom i rezultat naših medija koji lupaju bedastoće a hermetički su zatvoreni za neugodne istine. Kada ste čuli da Hrvatska mora napustiti EU ako hoće ekonomski preživjeti ili da je netko za Oreškovića konačno uzviknuo “Car je gol!”.

I konačno, što mislite, postoji li novinar koji je pročitao originalni test u Frankfurter Allgemeine Zeitung? Eto, to smo mi - uvijek na dnu i uvijek među posljednjima i samo se bavimo prepričavanjima i tračevima što je tko kome rekao ili izjavio. Naravno da onda nema spoznaje da smo prezaduženi a kuna nam je precijenjena…