Facebook odgađa IPO

Naslovnica Forum Razno Ostalo Facebook odgađa IPO

Društvena mreža Facebook je planirala održati inicijalnu javnu ponudu svojih dionica 17. svibnja ove godine, no izgleda da je izlazak na burzu odgođen za početak ili sredinu lipnja. Kao razlog ovakve odluke navode se nekoliko zadnjih poteza kompanije koji su je olakšali za značajnu svotu. Procjenjuje se da su za servis Instagram platili oko milijardu američkih dolara, a prije koji dan je Facebook kupio 650 patenata od Microsofta za oko 550 milijuna dolara.

Facebook je prepoznao nagli rast tržišta pametnih telefona i sudske sporove oko intelektualnog vlasništva kao čimbenike koji bi naštetili prije pokretanja inicijalne ponude, pa se upustio u kupnju velikog broja patenata. Tako je u ožujku ove godine od IBM-a otkupio portfolio od 750 patenata za još uvijek nepoznatu svotu, piše Telegraph.

Povrh toga, Facebook je prije koji dan objavio rezultate poslovanja za prvi kvartal iz kojih je vidljiv pad profitabilnosti. U odnosu na godinu dana ranije i 233 milijuna dolara profita, u prvom kvartalu ove godine Facebook je ostvario 205 milijuna dolara. Ipak, Wall Street s nestrpljenjem očekuje ponudu njegovih dionica.

– Bilo kakvo trošenje utječe na financijsku poziciju kompanije, a investitori žele znati kakva je važnost takvog poteza – tvrdi analitičar Ian Maude. – Ipak, dugoročna perspektiva za Facebook je još uvijek vrlo dobra – zaključuje.

Prema novim brojkama, Facebook ima više od 900 milijuna korisnika, a procjenjuje se da će inicijalnom ponudom skupiti 5 milijardi dolara, čime bi vrijednost kompanije porasla na okruglih 100 milijardi.

New Report

Close