Eni pobijedio na natječaju i istisnuo Gazprom iz Hrvatske

Naslovnica Forum Komentari članaka Eni pobijedio na natječaju i istisnuo Gazprom iz Hrvatske

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nije mi jasno zasto se RH ponasa kao da je jos uvijek SRH.
Zasto Vlada ne odregulira trziste plina i ne uvede konkurenciju?
Zasto ne pozove i druge velike igrace na plinskom trzistu da dodju u Hrvatsku i konkuriraju ENI-ju i INA-i?
Zasto hrvatski potrosac ne bi mogao birati od koga ce kupovati plin? Od ENI, INA, GASPROM, RUHR GAS, itd.
Jedino objasnjenje do kojeg sam dosao je, da se u konkurentskim uvjetima ne moze muljati. Potrosac ide uvijek k onome tko je jeftiniji.
A da su u ovoj situaciji dobili povoljan ugovor, nek si iskopaju okicu. Od studenog Hrvatska nije imala ugovor s nikim nego je zivjela na dobroj volji GASPROMa. Sad su na brzaka isli na natjecaj, i mozemo si misliti u kakvo dreku je Hrvatska bila.
I jos jedno pitanje. Zasto Hrvatska ne bi mogla imati svojeg vlastitiog dobavljaca, kad su vec INA prodali MOLu?
U ENI talijanska drzava ima samo dvadesetak postp 20%. ENI kupuje plin od Hrvatske, Alzira, Norveske, Danske, Rusije i onda ce ga sada PREPRODAVATI nama. Zar su Hrvati tako nesposobni?

U plinskom biznisu puno toga je mutno ne samo u Hrvatskoj već i u susjednim zemljama . Neki su se obogatili u vrijeme od balvana do Dejtona a neki nisu uspjeli , zato sad moraju da kradu a u plinskom biznisu to je lako . I Rusi i Mađari su bili siromašni a Talijani nisu svi pošteni ( vidi na Google-u pod mafia , Cosa nostra itd ).Provizija ima toliko da te glava zaboli a sve plaća krajnji kupac odnosno potrošač .


U ENI talijanska drzava ima samo dvadesetak postp 20%. ENI kupuje plin od Hrvatske, Alzira, Norveske, Danske, Rusije i onda ce ga sada PREPRODAVATI nama. Zar su Hrvati tako nesposobni?

Da, najžalosnije od svega jest da će ENI nama preprodavati naš plin. Baš me zanimalo da li se itko sjetio te žalosne činjenice.

Prošlih godina je prilikom nestašica stalno upozoravano da je neophodno povećati ugovorene uvozne kvote s 1,1 na 1,5 milijardi kubnih metara plina. Sada se tvrdi da je 0,75 milijardi dovoljno!?! Baš me zanima što će tvrditi prilikom slijedeće nestašice, krajem zime?

kol. ElRoy23, 100tka jer si jedini primjetio ali nije baš tako kao što misliš

Činjenica je da bi koncesijske ugovore trebalo prilagoditi današnjim uvjetima jer su oni sklapani još 1996. međutim, pitanje je koliko bi plina Ina danas proizvodila samostalno da nije ušla u partnerstvo sa ENI (tada Agip)

koga zanima kronologija evo dobar link:
Vaš link

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

odavno sam se sa plina vratio na drva. pijem vodu iz svog bunara, grijem se drvima iz svoje šume, jedem šalatu sa svoje zemlje, a od 2011 i topla voda će biti od Bogom danog sunca. Još da mi je struju riješit, ali i to ću nekako, makar sagradio vjetrenjaču.

Intereresantno,uvozit čemo svoj plin po tržišnim cijenama.Dakle ,jeftino prodaj,skupo kupi i još skuplje prodaj svome narodu.

@Ina će po tržišnim cijenama »uvoziti« hrvatski plin s platforma u Jadranu na kojeg ENI ima pravo slijedom ugovora s Inom iz 1996

Evo,još
@Kako se sada neslužbeno može čuti, kroz cijevi između Hrvatske i Italije zapravo neće proći niti kubik hrvatskog plina, već će »uvoz« iz Italije značiti samo ostanak hrvatskog plina u Hrvatskoj, kojeg ćemo, međutim, plaćati Talijanima po tržišnim cijenama. Hrvatska godišnje izvozi Talijanima oko 800 milijuna kubika plina, što je otprilike jednako dogovorenim količinama koje ćemo, na papiru, od Talijana uvoziti. Preostale potrebne količine do 1,1 milijardi kubika, koliko smo kupovali od Rusa, najvjerojatnije će dolaziti iz Mađarske

New Report

Close