Forum

Naslovnica Forum Tržišta kapitala - Hrvatska (ZSE) Dugorocno ulaganje u dionice
Pretraživanje
Dionička društva
blueman 31.1.2007.
Dugotrajni korisnik
Srednji krug prijatelja
-

Pozdrav svima.

Svjedoci smo da nam sve vise i vise postova na ovome forumu gubi na svojoj konstruktivnosti.
Sve vise i vise ima navlakaca sto je u redu jer je to neizbjezno, no mnogo novih, mladih investititora smatra burzu sigurnom zaradom.

Ovom temom koja zasigurno nece trajati dugo zelio bih samo upozoriti sve nove investitore da burza NIJE sigurna zarada i da treba dobro promisliti prije ulaska u dionicu.

Svjedoci smo da je stanje svijesti takvo da je burza zlatna koka gdje imas minimalno 20-50% zarade. Da je tako tko bi onda radio, tko bi investirao u strojeve, marketing, tko bi proizvodio?? (IRR od 30% je jako tesko postici).

Potcijenjenih dionica jos ima ali nema kao prije i nece vise burza rasti 50% svake godine.

Zato bih uputio poruku svum novim investitorima da bolje razmisle kada ulaze u dionicu jer nema vise sigurnih zarada. Prije svakog ulaganja preporucio bih da procitate koju knjigu, napravite analizu jer nam nikome netrebaju poruke, kupio sam jer znam da cu dobiti vie nego u banci, sigurno raste.

Mi smo jako mlado trziste i povodimo se time da se burza uvijek vrati ako padne. U SAD-u koje je najrazvijenije trziste poslije 90's dot.com buma i pada burza jos uvijek stagnira.
Sto ako se ne vratimo na prijsnje pozicije tako uskoro. Sada vjerojatno hocemo ali doci ce vrijeme kada ce proci par godina a ne par dana da se vrationo na ATH na pojedinim dionicama.

Ovu temu-post sam napisao i da vratimo malo dostojanstva na forum jer smo svjedoci sve vise trash poruka, koje nikome ne sluze i koje zagusuju poruke koje nekome nesto znace i iz cega se da nesto nauciti a zbog toga smo i ovjde.

Zbog toga sam odlucio smanjiti postove, ne odgovarati na nesuvisle provokacije i pricekati da se stvar procisti.

Pametno ulaganje svima!!!

P.S. Molio bih moderatora da ne obrise ovu temu odmah jer mislim da nam je potrebno poceti trezveno razmisljati.
Nadam se ad ce netko od novih investitora shvatiti smisao poruke.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

blueman 31.1.2007.
Dugotrajni korisnik
Srednji krug prijatelja
-

P.S. odlucio sam promijeniti potpis i maknuti VART jer ne zelim zvucati da navlacim, mislim da je postalo neprofesionalno. VART jos uvijek imam vecinom u portfelju i sve sto o dionicama se zeli znati se nalazi u njihovim subfolderima.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

fazan 9.11.2006.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
-

Eh da je tebe netko mogao ovako savjetovati kada si počinjao! Gdje bi ti danas bio kraj?

Šalim se naravno. Podržavam i cijenim tvoje razmišljanje. Nemoj smanjivati pisanje, jer se od tebe može puno naučiti.

Pozdrav.

I love the Smell of Profits in the Morning

mondeo99 3.9.2006.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

Mislim da je ovo napisano sasvim OK, ali će teško postići neki veći efekt.

Velika većina forumaša su naprosto špekulanti koji se prebacuju iz jedne u drugu dionicu bez suvislog razloga. Nije to tako samo kod nas, nego je i na svim drugim burzama svijeta. Problem je u njihovoj glavi. Njima treba nekog adrenalinskog uzbuđenja i to najlakše postižu na burzi. I još k tome dodamo i pohlepu koju nosimo svi u sebi, i ta kombinacija je zarazna.

Špekulanti (i daytraderi, što je ponekad i različito od špekulanta) su i nužnost, jer tako dionice dobivaju na svojoj likvidnosti.

lula 9.2.2007.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

Evo ja sam počeo ove godine pa sam poprilično nov pa da iznesem svoje mišljenje. Rizik je i to stoji ali ako se ulaže u likvidne dionice i “dobra” poduzeča i držati ih 1-2g, kratkoročno nečete puno zaraditi ali isto tako nečete ni mnogo izgubiti prilikom korekcije. Nakon dobre zarade odlučio sam investirati u malo manje likvidnu dionicu i stavio sam 50% portfelja, da bi nakon 2 tjedna nastupila korekcija i trenutno sam u toj dionici u -15%. Nije da se previše brinem jer je to daleko dobra dionica samo trenutno nije u fokusu. Dakle kupiti i držati je moj savjet.

you think your special you do, i can see it in your eyes

wunderkind 30.1.2007.
-

bravo blueman!

evogaopet 6.9.2006.
-

@plavičovjek:

Odlično si to napisao i dobro je to razmišljanje, ali se slažem i s mondeom da nema efekta , jer većina posjetitelja ovog foruma neće vjerovatno ni otvoriti ovu temu , kad pročitaju “Dugoročno ulaganje u dionice” .

Mislim da je većina tu kao što si već rekao došla kako bi otkrili način da zarade 20% mjesečno, jer su čuli da to tako ide…. Većini takvih igrača je muka i od same riječi dugoročno ulaganje…

Ali u svakom slučaju pozdravljam ovaj pokušaj da se malo stane na loptu i ukaže na neke stvari….
Slažem se da nas je većina pretjerala u pisanju koje nekad graniči sa ozbiljnošću ( a tu mogu svrstati i neke svoje postove - da ne ispadne da nisam samokritičan).

PROKLETA JE AMERIKA I ZLATO ŠTO SJA !!!!

pajo_patak 6.6.2007.
-

I ja se slažem s gosp. Bueman-om…mnogo je poruka tipa “Ovo će odletit u nebo” ili “Za tjedan dana očekujem ovu dionicu na mnogo višim razinama”, a bez ikakvih argumenata. Tako pisanje je neozbiljno i navlači neiskusne da i oni kupe dionicu…čudi me da moderatori ne cenzuriraju poruke koje tvrdi da će dionica rasti ili padati, a za to ne daju nikakve argumente. Zbog toga i kvaliteta diskusija opada, jer na jedan pametan post dođe 10 bez skoro ikakvog sadržaja.

mondeo99 3.9.2006.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

Ovaj forum prolazi isti razvojni put koji se dogodio sa forumom moj.novac.

Mogu relevantno o tome suditi jer sam jedan od prvih članova foruma moj.novac (ali pod drugim nickom).

Forum je počeo jako brzo rasti sa brojem tema i brojem članova i veoma je brzo dobivao na popularnosti.
Nakon nekog vremena se dogodio ogroman broj članova koji su počeli pisati sve i svašta i oni članovi koji su do prije vodili argumentirane i svrsishodne rasprave su se naprosto počeli povlačiti sa foruma, jer je počelo prevladavati neargumentirano, neškolovano, jeftino, žuto… i sl. pisanje po temama.

Uglavnom, forum je postao krajne dosadan, neposjećen i ja tamo svrnem samo katkada čisto iz radoznalosti. Ali već dugo ništa ne pišem i ne učestvujem u raspravama.

Slutim da će se to početi događati sa ovim forumom.

ConOBrien 25.11.2006.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Podržavam kolegu Bluemana i pridružujem se pozivu moderatorima da počnu reagirat prije nego se forum potpuno zatrpa površnim i paušalnim postovim bez ikakve vrijednosti

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

mauricije 10.10.2006.
-

Ja se ne slažem s Bluemanom, jer ako moderatori ukinu moje alternativne nickove, kako ću ja ubuće navlačiti na svoje dionice??? Stoga podržavam moderatore da maknu ovu temu koja nikome nije potrebna. Dapače, uzalud trošenje energije.

xmenergy 14.12.2006.
-

treba ostavit samo par topica bez cenzure gdje će oni kojima je dosadno moći pisati i čitati razne šale,zezanja i tome slično, a topici o konkretnim dionicama neka služe samo za iznošenje konkretnih informacija
možda ne bi bilo loše uvesti dnevni limit na broj postova po topicu pa ako bude zatrpan u 10.12. ujutro nema više pisanja taj dan; naravno ako je neka izuzetno likvidna dionica sa raznim oscilacijama tijekom dana za nju ne bi vrijedio limit

fundament 27.12.2006.
-

Evo da se uključim.

1. Trebao si staviti naslov teme “Zarada 30 % u 3 dana”, ovako će ti malo njih otvarati ovo

2. Ovaj forum pratim dosta dugo, kao i onaj drugi. Tu sam se registrirao krajem 2006. ali se uopće nisam uključivao u rasprave sve do nedavno kada sam jednostavno skužio da je ekipa pretjerala sa navlačenjem i neargumentiranim, usudit ću se reći glupim porukama koje su samo zatrpavale teme i ono malo konstruktivnih, dobrih, korisnih postova utapale u masi gluposti.

3. Na te neargumentirane postove odgovarao sam činjenicama i brojkama, komentarima kojima sam pokušao rasvijetliti situaciji i smiriti nabrijane “investitore” koji su burzu doslovno shvatili kao kladionicu. “Investitorima” se naravno to nije svidjelo, pogledajte što mi jedan od tih “investitora” jučer rekao na temi MRSK. Bilo je još masu primjera gdje nisam bio poželjan (IGH, BRST, …) zato jer forum shvaćam kao sredstvo razmjene korisnih informacija, a ne kao mjesto gdje ću se razbacivati cijenama i napuhavati dionice koje imam u portfelju.

4. Nekad steknem dojam da ovdje ekipa dođe nakon otvaranja burze, otvore teme dionica koje imaju u portfelju i onda samo pišu ovo leti u nebo, za tri dana toliko za pet toliko, razbacuju se cijenama koje bi htjeli da budu i onda računaju kolika će im biti zarada na tim cijenama.

Pozdrav

“Čovjek je nezasitna životinja.”

mravak 7.12.2006.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Potpisujem i podržavam sve gore od kolega navedeno u cilju istinskog poboljšanja ovog foruma!

Nikad se ne znojim dok plaćam ,znojim se dok cijenu dogovaram.

mondeo99 3.9.2006.
Dugotrajni korisnik
Mali krug prijatelja
-

mondeo99


Ovaj forum prolazi isti razvojni put koji se dogodio sa forumom moj.novac. Mogu relevantno o tome suditi jer sam jedan od prvih članova foruma moj.novac (ali pod drugim nickom). Forum je počeo jako brzo rasti sa brojem tema i brojem članova i veoma je brzo dobivao na popularnosti. Nakon nekog vremena se dogodio ogroman broj članova koji su počeli pisati sve i svašta i oni članovi koji su do prije vodili argumentirane i svrsishodne rasprave su se naprosto počeli povlačiti sa foruma, jer je počelo prevladavati neargumentirano, neškolovano, jeftino, žuto… i sl. pisanje po temama. Uglavnom, forum je postao krajne dosadan, neposjećen i ja tamo svrnem samo katkada čisto iz radoznalosti. Ali već dugo ništa ne pišem i ne učestvujem u raspravama. Slutim da će se to početi događati sa ovim forumom.

Samo da nadodam da se beskorisni postovi multipliciraju sa članovima koji posjeduju više nickova.
Moderatori bi tu trebali odraditi svoj posao.

nathan47 18.3.2006.
-

Dobra tema, al nazalost borba s vjetrenjacama… u ovom slucaju poslovnom je daleko bitnija statistika posjecenosti i broj usera radi bolje prodaje oglasnog prostora nego sto im je bitna sama kvaliteta foruma.

Osobno smatram da je svakom jedan nick dovoljan

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

ConOBrien 25.11.2006.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

nathan47


u ovom slucaju poslovnom je daleko bitnija statistika posjecenosti i broj usera radi bolje prodaje oglasnog prostora nego sto im je bitna sama kvaliteta foruma

ali kad padne kvaliteta past će i broj usera

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

purger007 17.5.2007.
-


U dionicama sam od 96 god. Na poćetku sam normalno radio početničke greške.
1) Kad dionica raste nisam prodavao mislio sam još će rast.
2) Kad je dionica padala ja sam prodavao jer su svi govorili još će to past .
3 ) I tako sam ja na početku pao ne u prizemje nego u podrum.

Onda sam okrenuo ploču i sad je sve super za 5.
Ne prodajem dionice tipa Ina Adris Kraš Podravka gdje dugoročno očekujem rast također dionice likvidne pa uvjek možete prodati.
Prodajem i kupujem manje likvidne dionice HRDH, KMSK, VIS, ELKA, itd.
Znači ako imate dovoljno kuna da nemorate prodavati dobru dionicu svakako držite na duži rok.

TunaSalad 26.1.2007.
-

kolega apoksi. je spostao u članku iz businessa link:
http://www.zlatkoturkovic.com/index.php?viewPage=35 [zlatkoturkovic.com]
(prebacite se na HR)

može biti interesantan novim ulagačima.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

pajo_patak 6.6.2007.
-

Možda bi najbolje bilo da postoje odvojene diskusije: 1. o fundamentima i vrijednosti neke firme, 2. tehnicka analiza i kretanje trzista, 3. spekulacije, glasine, navijanje za svoju dionicu i slicno.

1. i 2. grupa bi bile ozbiljnije i moderirane, a 3 bi bila manje ozbiljna i neobavezna. Svaka grupa bi se dijelila na teme po dionicama kako je i sad (INA-R-A, MGMA-R-A itd.). Svaki bi grupa imala svoju publiku i svi bi bili sretni i zadovoljni.