Dok smo fokusirani na Agrokor i Uljanik, ovo je nešto najgore što nam se može dogoditi

Naslovnica Forum Komentari članaka Dok smo fokusirani na Agrokor i Uljanik, ovo je nešto najgore što nam se može dogoditi

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kako se može nešto uruštiti što je već jako dugo urušeno? Ako uzmemo PISA sudije kao orijetir, onda je naš obrazovni sustav već decenijama pri dnu ljestvice zemalja s kojima se želimo mjeriti. A to s profesorom hrvatskog u IT industriji. Na stotinu programera vjerojatno će vjerojatno biti potreban jedan profesor hrvatskog. Da ne govorim o robotizaciji, automatizaciji, nano-tehnologijama, bio-kemiji, umjetnoj inteligenciji općenito…

Većina zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru jedva da zna upaliti računalo, šanse da će se oni u budućnosti zaposliti u nekakvoj softverskoj industriji su ravne nuli. Zato se i tako ustrajno bore za sadašnje beneficije. A s kakvim vještinama djeca izlaze iz škole je u takvoj situaciji sporedna stvar – novac iz proračuna ionako pristiže znali oni matematiku ili ne.

Totalno promašen tekst. Jel to znaci da oni studenti koji su se obrazovali na inozemnim učilištima nisu vrijedne jer su ih obrazovali nedomaci profesorski kadar? Zakinuti su jedino u području povijesti vezano za ustaše i partizane.

Poštovani..Prije nego napišete tekst trebate se malo raspitati među kadrom.prof.povijesti je zadnjih desetljeće suficitaran kadar.

Ostaje dojam da autor ne zna ništa o materiji o kojoj piše, što je tužno, a daje i dobru sliku sadašnjeg stanja obrazovanja, gdje “društvenjaci” godinama i godina bubetaju definicije naizust, i na kraju formalnog studija ne znaju ništa, ne razumiju ništa, i nisu naučili niti osnove analitičkog razmišljanja, te bi za opću razinu znanja u državi bilo bolje tu granu obrazovanja potpuno ukinuti, jer sa na ulici nauče bolje i korisnije stvari i steknu bolje vještine nego u ” društvenjačkom” obrazovanju.

Potrebno je samo otvoriti Google prevoditelj pa da se shvati kako daleko su algoritmi umjetne inteligencije otišli već sada. Ideja da uz svaki kompjutor treba sjediti po jedan lingvist i učiti ga jeziku je kao iz crtanih filmova. Ta za cijeli razvoj i “samoučeći” ciklus AI, dovoljno je tek par vrhunskih stručnjaka iz leksike i sintakse.

Ta neće svako selo razvijati svoju umjetnu inteligenciju kao što svako selo ima svoju pravnu službu, koje svaka za sebe iznova “otkriva” razvijanje dokumentacije javne nabave, a kao posljedica smo i u tome među najgorim na svijetu.

Treba nam pojačano tehničko obrazovanje, ali uglavnom uz rad, izvan ovog skolastičkog sustav, koja guta novce a zapravo nas povijesno gura unatrag.

U državi u kojoj nam Vlada RH (ili Sabor) zaboravi produžiti leasing auta, pa moraju plaćati 100.000 kn mjesecno na najam drugih auta, pričati o tome kako će nas roboti ostaviti bez posla je promašeno. Ovaj tekst kao da je pisao neki novinar-elitist, odnosno novinar općeg smjera bez poznavanja materije.
Filipinci i indijci da nas zamjene? Volio bi taj film gledati..

Ovo sigurno nije najgore. Najgore je da Inu prodaju ili kupuju (nisu još sigurni) individue koje o tome nemaju pojma. Opasno, štetno i nedozvoljivo!

New Report

Close