Dobrović: Potrebni su nam stručnjaci za izvlačenje novca iz EU fondova

Naslovnica Forum Komentari članaka Dobrović: Potrebni su nam stručnjaci za izvlačenje novca iz EU fondova

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Krajem 2012 kada je ono uobičajeno vrijeme pred praznike, pripremao sam prezentacije za moje talijanske partnere. Projekte za nadolazeću 2013 godinu. Naime, pripremao sam odgovore na pitanje u što se u Hrvatskoj treba ulagati i što se od strateškog ulaganja može financirati europskim sredstvima na koja Hrvatska ima pravo.
Te godine 2013 Hrvatska se spremala uči u Europsku uniju. Materijal koji sam koristio bio je i više nego kvalitetan. Taj materijal napisan je intersubjektivno i interaktivno, a između ostalog je i financiran veoma kvalitetno.
Od tada pa sve do danas nisam uspio realizirati niti jedan projekt! A Zašto? Možda najbolji odgovor na to pitanje dali su profesori sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Bilas, Cota i Franc u svojoj studiji:“Predpristupni fondovi Europske unije i republika Hrvatska“ zapisali su slijedeće:
„U Hrvatskoj nedostaje znanja i informacija o realiziranim projektima, o budućim natječajima i mogućnostima trošenja novca iz EU fondova, iako se približava razdoblje (2012.-2013.) kada se pretpostavlja da će kao članica na raspolaganju imati nekoliko milijardi eura iz tih izvora. …
Ubuduće,sve više novca EU bit će namijenjeno konkretnom gospodarstvu, poduzetnicima, gradovima i općinama.“
Međutim znanja koga ima i na pretek je ono.“Ima li mene tu!“ To političko-koruptivno znanje je upravo ono znanje koje blokira sva europska sredstva, bez obzira što programski jezik nije niti hrvatski, niti talijanski niti bilo koje nacije. On je jednostavno svoj!

@Tornos, nas problem lezi u tome, da mi smatramo da iz EU-fondova treba “izvlaciti” novac. EU-fondovi se u puno zemalja koriste, samo kao dodatna sredstva, ka ispunjavanju zadanih ciljeva. Ako ne znas cilj, onda je svaki pravac, kojim krenes, ispravan (kineska poslovica). Hrvati rado upiru prstom u drzavu i njene institucije, kao da su one jedine, koje sa dobro pripremljenim programima, trebaju aplicirati na EU-fondove. Isto tako ovaj novi ministar Dobrinovic je izgleda jedan od onih solo-igraca, kojem opce dobro nije primarni interes. Ako zelis implementirati alternativne izvore energije (o cijeni da i ne govorim), onda moras imati nekoliko konvencionalnih objekata, koji ti garantiraju da sustav ne kolabira. Dok je Njemacka, koja vec preko tridest godina prakticira najvise ekoloske standarde, prosle godine pustila u pogon dvije elektrane na kameni ugljen mi i dalje filozofiramo o stetnosti. I to obje u gradovima. Jednu u Hamburgu a drugu u Karsruheu. Da pojasnim hrvatskim citateljima, da je Karsruhe u Baden-Württembergu i da su u toj pokrajini Zeleni na vlasti. U Hamburgu su Zeleni partner socijaldemokratima u pokrajinskoj vladi. I dok Njemacka planira jos 13 elektrana na ugljen, jer na plin su neisplative (najnovija plinska elektrana u Irschingu, Bavarska, je zbog neiplativosti konzervirana), kod nas vrli ministar ne zeli ni cuti o ugljenu, kao energentu. Pa dragi ministre, kako ces stabilizirati sustav, ako od Plomina pa sve do Prevlake, nemas niti jedan konvencionalni izvor elektricne energije!? Proslog ljeta sjedim na jednoj terasi u blizini Imotskog i gledam ja krajolik pun mirisnih trava i krasnih vonograda, par minuta kasnije, zagrmi i nestade struje. Pitam konobara kako je to moguce? Konobar mi veli: dragi gospodine, prvo napon nam je oko 180V a trebao bi biti 230V, a ovo sa nestankom struje je sasvim normalna pojava. I kako drzava misli privuci investitore? Zamislite si jedno postojenje koje proizvodi plasticnu galentariju. Ako nestane struje u prozvodnom procesu i kanali se ohlade, mozes baciti stroj u staro zeljezo.

Nasi imaju rjesenje za to. Necemo se bavit proizvodnjom plasticne galanterije.Vrlo jednostavno.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

New Report

Close