Dobit HBOR-a u prvom polugodištu 107,2 milijuna kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Dobit HBOR-a u prvom polugodištu 107,2 milijuna kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

od 445,7 milijuna kuna prihoda, dobit 107,2 milijuna, lijepo se razvija ova razvojna banka

Zanimljivo

Sukladno Zakonu o HBOR-u banka nije obveznik poreza na dobit, ima 100% državno jamstvo, ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti, a dobit se raspoređuje u rezerve HBOR-a.
Drugim riječima, država (proračun) ne vidi niti kune od te vrle dobiti. Međutim vidi Uprava koja si isplaćuje pozamašne plaće, vozi skupocjene aute i ima otpremnine jače nego u privatnom sektoru. Sjetite se samo otpremine u iznosu 12 mjesečnih primanja koju je HBOR isplatio bivšem predsjedniku uprave koji je u banci radio svega 10 mjeseci.
Zanimljivo je istražiti i odakle tolika dobit HBOR-u? I to na prihode od svega 445,7 milijuna kuna? Zar mu nije svrha poticati hrvatsko gospodarstvo?
Primjera radi, država spašava posrnulu Petrokemiju jamstvom od 200m kuna za kredit kod HBOR-a. Na taj kredit HBOR zaračunava naknadu od 0,8% za obradu zahtjeva (vidi podatke na stranici Vlade RH). Podsjetimo se, radi se o kreditu za koji jamči država, a kreditor je državna banka za koju jamči država. Znači država daje državi – zatvoreni krug. Ta naknada od 0,8% na kredit od 200m kuna iznosi astronomskih 1,6m kuna (posjetimo se, rizika nema, jamči država). A u Petrokemiji dotle nemaju za plaće radnicima… zato imaju u HBOR-u (za plaće, aute, putovanja, konferencije…).
Pa se nastavite hvaliti sa velikom dobiti… nema tu ni pameti niti stručnosti.

New Report

Close