Dan kada je populizam ušao u sudnicu

Naslovnica Forum Komentari članaka Dan kada je populizam ušao u sudnicu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ajd Jadranka napiši nam radije koliki su ti honorar obećale ZABA, Pbz, Erste,…

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Naša komentatorka je vjerojatno pod jakim utjecajem bivšeg državnog savjetnika za sigurnost SAD-a g. Zbigniewa Brezinskog. Bolje rečeno pod utjecajem njegove knjige „Između dva doba: Američka uloga u tehnotroničkoj eri“ gdje zagovara kontrolu populacije putem tehnotroničke manipulacije od strane elita. A može se ova kontrola populacije činiti i putem deviznih klauzula prilikom kreditnih zaduženja populacije.
Međutim „otpor populističkog aktivizma“, što i sam Brezinski priznaje „prijeti vanjskoj kontroli i uvođenju novog poretka“. Kontrolni mehanizmi kao što su tehnotronike i devizne klauzule napadnute su u samim temeljima i to upravo od branitelja demokracije a to su ponekad i populisti. O samom populizmu i njegovu razumijevanju predlažem da se pročita knjiga Ernesta Laclaua „On Populist Reason“

Kvislinzi na sceni.
Inozemni master je stegao lanac.
Bonusa više nema.

free flow information

Na stranu ispravnost sudske odluke, ali činjenica je da ta odluka otvara cijeli niz novih pravnih problema i pitanja. Potpuna je iluzija da će naše pravosuđe uspjeti to sve razriješiti do kraja, prema tome možemo očekivati samo još više stihije i improvizacije u cijelom financijskom sektoru i teško je za povjerovati da će baš ta stihija i improvizacija dužnicima olakšati situaciju, dapače prije bih se kladio u suprotno.

Slazem sa svime napisanim. Ja isto imam kredit u francima i “skakao bih do plafona” od srece da ova presuda postane pravomocna. No, realno je ocekivati da se to nece desiti. I sam sudac je “gurao” opciju da banke same predloze nagodbu, tako da je ova presuda samo jedan veliki blef. Znate, ono, kao u pokeru, dok nemate nista u rukama, a nadate se da cete mozda navesti protivnika da pomisli da mozda ipak imate nesto. Na kraju ce vjerojatno uspjeti natjerati banke da vrate kamatnu stopu na onu sa pocetka kredita, ali to uz trenutni tecaj CHF, meni osobno, ne pomaze previse. Tako da cemo i dalje sljedecih godinu-dvije zivjeti u nadi da bi na kraju vjerojatno uslijedio hladan tus.

malo večernji,malo poslovni a i 24 sata bi mogao dat doprinos[emo_smijesak]

Zbog čega bi banke trebale umati status svetih krava. Deregulacija poslovanja banaka se pretvorila u nepodnošljivu samovolju banaka kako bi lakomi “bank.stručnjaci” mogli aranžirati jednostrano odlučivanje kod dvostranog posla, zanemarujući ugovorne odnose iz bank. poslovanje isključivo radi realizacije ekstra profita banaka.S klijentima su radili kako ih volja u depozitnim a tako i kreditnim poslovima.Ostatk financiskog tržišta je nerazvijen i netransparentan.Sada kad ih se prvi puta tužilo jer su klijente doveli u bezizlaznu situaciju, nastaju dramska pitanja.ako bi se potraživnja po osnovu glavnica i kamatnih stopa rearanžiralo u podnošljive uvjete otplate kredita i kamata.Bez rearanžmana bi se ti sti krediti zajedno s kamatama morali biti otpisani na teret banaka u punom iznosu. Ovakve banke ničem ne služe,osim lihvarenju pa se počinju nametati pitanja, koga tješi kaos na financijskom tržištu.

U zapadnom društvu a u njega smo bar “na papiru” ušli pred nekoliko dana, sveta krava postaje potrošač, a to je ono što razlikuje “domaće” banke od njihovih matica u zemljama te iste Europe. Znakovito je to što se počelo s bankama, no ubrzo ćemo isto osjetiti i na drugim područjima…to je jednostavno tako i zato je sudac presudio kako i je u slučaju koji je bio pred njim. No da ima još tisuće primjera gdje bi se ovo (samo ne u takvom rasponu) moglo dogoditi, ima…samo srećom (ili nesrećom po banke) CHF krediti su došli prvi na tapet. Zato će drugostupanjska presuda samo potvrditi ovu, a banke koje su u tu priču upetljane morati će objašnjavati svojim maticama ono što su ih one pitale kad su kapom i šakom dijelile te iste kredite pred nekoliko godina – kakav je cost benefit takvih dugoročnih kredita (kad ih je moj bivši šef uvjeravao kako je sve po zakonu..i bilo je..i oni su dozvolili ali s puno sumnjičavosti koja će se na kraju pokazati ispravna). Bojim se da će za nas u bankarstvom sektoru nakon 7 debelih doći 7 mršavih krava radi toga.

Jaco, za koga radiš ? Priznaj, nećemo ti ništa ! Kol’ko su ti kapnuli [emo_novac] da napišeš riječ-dvije opravdanja za posljedice financijskog genocida kojemu su u sprezi s političkim elitama prepušteni korisnici kredita u nas (osobito onih u CHF). Presuda je donesena u duhu pravičnosti, a banke su i prije izricanja bile upozorene na mogućnost nagodbe s oštećenicima (korisnicima kredita). No kako bankarski lobi nije sklon kompromisu, ta je mogućnost glatko i bez razmišljanja odbačena, pa je s tim u vezi i donesena presuda koja je u cjelosti opravdala očekivanje tužitelja. Ako ti je tako lakše, možeš to nazvati i populizmom, samo upamti jedno – Povjerenje između klijenata i bankara nakon ovog slučaja bespovratno je narušeno.

Bez brige, vozi hidra k'o hidrogliser ! [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

To je također bio dan koji je otvorio vrata otkrivanju financijski neargumentiranih novinara koji svojim rupastim znanjem šire svoju “ekspertizu” sazdanu na ispijanju kava sa pripadnicima interesnih skupina i pisanjem njihovih rupastih teorija koji o problemu imaju doticaj samo preko vilica i noževa kantine gdje ručaju sa svojim direktorima – tvorcima problema koji svoju pohlepu žele zamaskirati u slojevitu demagogiju. To je žalosno za poslovni jer sam imao bolje mišljenje o njemu po pitanju argumentiranosti i nepristranosti. Očajan naslov, jadan novinar, sramota što si i na koji način laici daju za pravo piskarati…

bolje dobiti gubitak nego izgubiti dobitak

New Report

Close