Cijene nafte u dva tjedna skočile najviše od 1998. godine

Naslovnica Forum Komentari članaka Cijene nafte u dva tjedna skočile najviše od 1998. godine

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Prije par mjeseci bio je u Otvorenom tip iz Ine, Goran Šaravanja, nekakav ekonomist, i kad ga je voditelj pitao zašto Ina značajno ne smanjuje cijene kad su na svjetskom tržištu pale za 50%, odgovor je bio “… paaaa, znate, mi ne možemo odmah smanjiti cijene za toliko koliko su one pale, jer prodajemo stare zalihe…itd. bla bla bal…”
Sad kad je cijena nafte poskupila s 50 na 58 $, odmah dižu za 40 lipa. Sljedeći tjedan će vjerojatno opet za toliko…Kad je u prije par mjeseci cijena nafte bila 80-90$ za barel, na pumpi je bilo 10 kn, ako sad ponovno naraste na 80, bit će 12,5 kn. Tko tu radi te izračune i tko to kontrolira? Očito nitko, jer kako se kod nas ljudima guli koža, toga nema nigdje na svijetu.
A mene živo interesira koliko je Ina kupila nafte sad dok je bila jeftina? Jer ako nisu ništa kupili, onda su svi nesposobni i trebali bi svi odreda dobiti nogom u pozadinu.

Bravo kolega kaufman, podržavam vaše izlaganje. Cijena nafte je u dolarima pala za više od pola od ljeta 2014. godine, i ako uzmemo u obzir rast dolara prema kuni, svejedno nismo vidjeli niske cijene goriva kako bi trebali. I sad da opet rastu, nevjerojatno! Država se ne buni jer zarađuje što su cijene više. A naftne kompanije, jasno, postavljaju cijene kako im najviše paše.

Ako je cijena goriva 9 kuna po litri benzina za 58 USD po barelu nafte, za 100 USD po barelu cijena bi trebala biti, koliko, 15, 16?

"Nature is always too strong for principle" - David Hume

New Report

Close