evo da se i ja osvrnem na Končar , odnosno na neke činjenice koje su me ponukale da kupim i još u 2 navrata dokupim ovu , po meni perspektivnu dionicu.
Prvo , evo nekih detalja iz zadnjeg fin. izvješća ( za 2005. ):
- ukupni prihodi veći za 16,8% pri čemu rast poslovnih prihoda, koji čine 96,1% ukupnih prihoda, iznosi 18,9%.
- Matica je urazdoblju 1-12.2005. godine ostvarila dobit u iznosu 11,94 milijuna kuna, a
što je za 60,7% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.[
- ukupna aktiva 2.440.330. mil.
- temeljni kapital 1.006.821.200
Končar , tvrtka koja je nekada bila sinonim jeftinoće i loše kvalitete danas je proizišla u nešto sasvim drugo.
Tvrtka veliki udio prihoda ima od prodaje u inozemstvu , a jedna je od rijetkih koja je prisutna iz lijepe naše na svim važnijim svjetskim i europskim " happeninzima ".
u zadnje vrijeme svjedoci smo česte pojave imena Končar u dnevno informativnom tisku, a evo samo par zadnjih:
19.04.2006. PD - potpisan ugovor o isporuci generatora slovencima težak ,
ni više ni manje 7,188.730 eura / *7,34 = 52.765.278 mil. kuna cijeli tekst na
http://www.poslovni.hr/10736.aspx21.04.2006. PD - tri županije osnivaju alatni klaster - klaster če imati jednog domaćeg ( najvjerojatnije Končar )
i jednog stranog nositelja proizvodnje . u tekstu između ostalog stoji i slijedeće: " Računa se na izvoz, ali i domaće tržište, s tim da su iz Zagreba već počeli potezati veze i pokrenuli razgovore s automobilskim klasterima oko Beča i Bratislave, u Moskvi, Washingtonu i ostalim gradovima prijateljima Zagreba ".
Cijeli tekst na :
http://www.poslovni.hr/10984.aspx21.04.2006. PD - meni najdraži tekst ali ne zbog poslovne strane, već zbog moje privrženosti informatici - naime jedan naš mladi izumitelj ( valjda nam neće pobijeći kao mnogi u bijeli svijet ) je izumio , pazite sad -
- KOMPJUTORSKI STOL SA ZATVORENIM SUSTAVOM HLAĐENJA !!!??
O čemu se radi, pa ukratko evo što kaže mladi izumitelj: " Uočivši problem hlađenja kompjutora ulaskom hladnog i izlaskom zagrijanog zraka u radni prostor, kao i neugodan šum koji iritira kreativnu atmosferu, usmjerio sam se na razrješenje tog problema " , i još: " usmjerio sam se na zatvoreni umjesto klasičnog otvorenog sustava hlađenja, gdje rashladni zrak kruži i tijekom kruženja posebnim se uređajem hladi i ne izlazi iz kompjutera pa ne proizvodi niti šum, koji, što je kompjutor stariji, postaje sve neugodniji " - ukratko nema više one neugodne buke koju proizvodi računalo , niti prašine koju stvara ( ventilira ) . Glavni favorit za proizvodnju je naravno Rade Končar , a po meni najzanimljiviji dio glasi citiram:
" Proizvodnju mog izuma financirat će jedna multinacionalka, Nude mi se milijunski iznosi, međutim, to je još vizija, i moj je interes da izum zaštitim i da ga mogu razvijati dalje " . E pa kako se ono kaže, živi bili pa vidjeli.
Evo to bi bilo nekoliko detalja / činjenica koji po meni daju dobru perspektivu za ovu dionicu , molio bih cjenjene forumaše za komentar.
[smiley2][smiley2][smiley2][smiley2]