Premješteno iz teme: [color=blue]Male banke[/color]
Smart
Ja sam samo htio naglasiti da je profitabilnost malih ili velikih banaka neupitna. Valjda je svima ovdje jasno da je prihod od kamata skoro pa 100% prihod same banke. Dakle, naše tržište ili potrošači su željni novca, novih auta, brodova, stanova, itd. Ako tako i krememo redom, kamate na minuse po tekućim računima sa najveća zarada jer su preko 10%, slijede zarade od auto kredita koje su oko 9%, (zanemarite akcije dilera koji sufinanciraju kamatu pa ona bude 6 ili manje %), pa krediti za stanove cca. 6%. Ovdje na stanovima uzmimo u obzir da su dugoročni pa bankama donose i zaradu preko 100%. Dakle, dolazimo do zaključka da je zarada neizbježna i izrazito dobra. Mjere HNB, gdje je gotovo nemoguće trenutno otvoriti novu banku u HR, omogućuje postizanje dobrih cijena pri prodaji već postojećih malih ili velikih banaka. Pitanje je samo sposobnosti menadžmenta da postigne dobru cijenu. Dali ta banka u tom momentu zarađuje 2 ili 5 miliona kn i nije toliko bitno jer joj nakon prodaje svakako slijedi dokapitalizacija i širenje poslovanja. Eto toliko.
Sa dijelom oko neupitne profitabilnosti se slažem , ali sa večinom ostalih navoda ne.
Zarada na kamatama nikako ne može biti 100% , manja je od 75%, banke i dalje dobro zarađuju na provizijama i naknadama, a tu su još i drugi prihodi.
ne stoji činjenica da se auto krediti nude uz kta 9% već oko 5% . Kamate na tek. račune se također smanjuju i već padaju ispod 10%.Krediti za stanove nisu oko 6% već oko 3,5 %.
U isto vrijeme ono što sam već naglasio banke su počele reklamirati štednju za oročene depozite od 6, pa čak i više posto.
i dalje mislim da če banke biti profitabilne i te kako ,samo ne vidim baš mjesta daljnjem porastu profitabilnosti.
Također je za očekivati da če se manje banke tu puno teže snaći , jer ( govorimo o Retailu ) građani če prije staviti svoju štednju ( isti bih rekao i uza Corporate ) kod poznatijih / sigurnijih / većih banaka nego kod manjih banaka bez obzira što če manje banke ponuditi vjerojatno bolju kamatu, a kao što vidimo banke su primorane dobar dio kapitala , a nakon zadnjih mjera HNB-a tražiti na taj način.
slažem se za kredite oko stanova , tu još treba naglasiti i da je to najsigurniji plasman.