Twixer
gismund
2. stup mora opstati, a prelazak iz 2. u 1. stup treba biti vrlo ograničen - samo na starije osiguranike koji sada ili narednih do 5 godina idu u mirovinu i koji to sami zatraže. time bi se spasila imovina OMF-ova (i naša naravno) od državnog posizanja za njome radi namirenja državnih dugova i osigurala likvidnost na ZSE.
druga mogućnost je uvesti moratorij na bilo kakve promjene u 2. stupu dok ne završi svjetska kriza i recesija,a da država prihvati doplaćivati za to vrijeme razlike onima koji sada idu u mirovinu. zauzvrat bi OMFovi pomogli državu kupnjom drž. obveznica i trezoraca (do određene granice)
Ako je Sanaderova intencija da ljudima pruži više izbora kada je u pitanju upravljanje mirovinom onda ja to podržavam. Međutim u tom slučaju treba dati na raspolaganje sve raspoložive opcije:
1) Uplaćivanje 5% u I. stup
2) Uplaćivanje 5% u II. stup
3) Neuplaćivanje 5% u mirovinski sustav
Slažem se da ljudima treba dati izbora, općenito u životu, što je sloboda izbora veća to nam je društvo na višem civilizacijskom nivou.
Ja osobno bih svakako podržao slobodnu odluku o tome da li se želi ili ne želi biti "član drugog stupa", ali onda isto tako treba imati pravo i na izbor da li bit ili ne biti član prvog stupa! Kako netko može "prebaciti svoju štednju u 1. stup", trebalo bi svakako time dopustiti onima koji to žele da "se ispišu iz 1. stupa" i taj postotak (koji recimo neka i ostane obavezan) uplaćuju sebi u svoj 2. stup, time se odriču "državne mirovine" (iz 1.stupa) a bitno si povećavaju šansu za bitno bolju mirovinu iz svoje ušteđevine u 2. stupu koja će biti daleko veća ovako jako povećanim uplatama.
To je jedino pošteno rješenje: svatko neka bira želi ili 2. stup ili ne, ali isto tako i želi li 1. stup ili ne, neka se ostavi mogućnost biti u samo jednom od ta dva stupa, ili biti u oba, kako si tko želi "raspodijeliti sredstva i vjeru", na svakom ostaje vjerovati državi i njenim mogućnostima isplaćivnja budućih mirovina, ili vjerovati hrvatskom gospodarstvu/TK/fondu svom, ziheraši će koristiti neku kombinaciju, malo jedan malo drugi stup (baš nešto ovako kakvo i je, samo možda u suprotnim proporcijama uplata, ono ako manje uplaćuješ u 1. "toliko postotaka osnovice mirovine ćeš imati u budućnosti", pa da si svatko može samo za sebe odlučiti da li i koliki dio "državne mirovine" želi).
Također, pralelno sa podizanjem razina sloboda hrvatskog radnika/umirovljenika, trebalo bi raditi i na podizanju slobode/autonomije Društva (upravitelj OMF-a) prilikom izbora politike ulaganja, trebalo bi ukinuti obvezu ulaganja u državne obveznice, sam Društvo neka bira da li će i koliko ulagati u obveznice i to koje države (neki fond možda uloži 50 % u državne obveznice i ako ne mora, ali recimo Republike Slovenije umjesto RH), fond ne služi za to da financira državu nego da osigura i oplemeni svoju imovinu, ako su obveznice RH "nesigurne" za njega, neodgovorno je da ih kupuje - a zakon ga na to tjera... loš zakon.
P.S. Također, ja bih ukinuo i obvezno zdravstveno osiguranje (tj. "obvezu sudjelovanja u državnom zdravstvenom osiguranju"), tko neće neka ga ne mora plaćati, nego neka si sam uplaćuje nekakvo privatno osiguranje, ili uopće nikakvo ako se osjeća sigurnim od bolesti i dovoljno bogatim ako se slučajno razboli :)
Sloboda izbora je DOBRA STVAR - ali ona ne smije biti jako selektivna, jer to onda više nije sloboda nego manipulacija "slobodom"!
Moja sloboda treba biti ograničena samo slobodom drugog čovjeka/Društva/društva. To je sva mudrost.
Zadnja izmjena:
Lynx (14.02.2009. 18:47)