Visoka cijena panike

Naslovnica Forum Komentari članaka Visoka cijena panike

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Na zdravlje!Padom eura hrvatski dug porastao za milijardu kuna

Kada se ministar Šuker prošle godine zaduživao u dolarima nije obratio pozornost na upozorenja stručnjaka da to nije dobar potez. Stoga je danas, zbog pada eura, Lijepa naša dužna milijardu kuna više nego tada.
No je li euro pred slomom? George Soros tvrdi da jest te da šansa z njegov nestanak iznosi 50 posto. No, analitičari upozoravaju da Soros pušta tu priču jer hedge fondovima, u kojima je ulagač, sada odgovara slabljenje eura. Nadalje, propast eura u ovom bi trenutku najviše odgovarao SAD-u jer bi dolar izgubio svog jedinog globalnog takmaca.
No brojni strani, ali i domaći analitičari tvrde kako euro neće nestati, jer je to preskupo. Podsjećaju, uostalom, da je europska valuta u trenutku uvođenja vrijedila 1,17 dolara, dakle manje nego sada, a nakon toga je u jednom trenutku čak pala na 0,86 dolara, no nije propala jer je donijela puno koristi.
“Da se svaka zemlja vrati svojoj valuti, opet bi nastalo natjecanje tko će je više oslabiti kako bi bio izvozno konkurentan. Hrvatskoj bi ukidanje eura bila katastrofa jer bi opet jačale protekcionističke mjere europskih zemalja pa bi nam izvoz bio znatno otežan”, kazao je za Jutarnji list Zdeslav Šantić, ekonomist Societe Generale Splitske banke.
http://danas.net.hr/novac/page/2010/04/29/0856006.html?pos=n1

Ovaj clanak je katastrofa. Valjda polazi od cinjenice da je u grckom gospodarstu sve bilo ok do prije par mjeseci? Pa oni imaju deficit od preko 10% BDPa! I kronicno tromo gospodarstvo, kao i veci dio juzne Europe. Pomoć je samo kratkoročna, a dugoročni problemi se tek trebaju riješiti, stoga i veći rizik i veća premija na uglanje. Pri tome mediji samo ukazuju na taj rizik koji je dosada bio neprimjećen. Što tamo nekom Amerikancu znaci neka drzava koja generira 3! % EU BDPa i koliko zna o njoj? Ali usporedimo ju sa Španjojskom, koja također ima sličan deficit, i Italijom koja ima nešto manji. Njih dvije su značajan dio EU kolača. I dodajmo tome da trenutno svi odmahuju rukom na ovaj problem, dok su Soros i ekipa masivno short Euro, i sjetimo se pocetka subprime krize. Bilance EU banaka su pune tim obveznicama. Trenutno Wall Street zbog solidnih zarada sluzi kao mjesto di ćete parkirati svoje Eure na kratki rok.. Jer zbog devalvacije Eura u njemu denomirane vrijednosnice realno tonu.

…Ministarsvo financija zeli da igra otvorenih karata protiv financijskih divova??
..ja bih vec sad trazio pomoc za HR. jer ovakvim zaduzenjem i politikom si stvara preduslove za socijalne nemire koji su neizbjezni….
-Kuna mora devalvirati
-PDV na 15%
-Porez na dohodak do 50.000 Eur. ukinuti
-Porez na firme do 75000 Eur Frei od 500.000 5%, 1.000.000 10% pa na vise, max.25%
Napravite raj za Investitore i bit cete bolji nego Dubai!!!!
Bez toga, samo jedna zemlja bez buducnosti na Balkanu

New Report

Close