Kooperacija Na Izgradnji Nove Ekonomije

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije IT i ICT industrija Kooperacija Na Izgradnji Nove Ekonomije

Kako izgraditi bolji svijet, ili u najmanju ruku stvoriti zainteresiranima stvarnu alternativu postojećem stanju?
Jednostavno, boljom idejom od postojeće.
Prije dva-tri dana, Udruga Crom Alternativna Razmjena je upisana u Registar udruga Republike Hrvatske, time je naša ideja o boljem sutra napravila prve korake prema drugačijoj budućnosti, onoj o kojoj svi sanjamo.
Povodom toga se obraćamo svakom čovjeku, firmi, organizaciji i ostalima da razmotre sudjelovanje u ovom projektu u kojem kroz zajednički rad i kooperaciju namjeravamo izgraditi svijet održive ekonomije temeljen na zdravom razumu, financijskoj demokraciji i socijalnoj pravdi u čijem srcu kuca monetarna suverenost i financijska neovisnost svih pripadnika društvene zajednice kao osnovni uvjet egzistiranja bilo koje demokratske civilne društvene zajednice.

Nažalost, naš monetarni sustav uopće nije osmišljen kako bi stvorio vrstu svijeta koju većina nas sanja.
Još tužnije, kroz vremenski period od zadnjih nekoliko stoljeća nije evoluirao u nešto što bi omogućilo barem dovoljnu, ako ne najvišu kvalitetu života onima koji ga koriste.
Prihvatili smo katastrofalne posljedice izuma koji nam je doslovce silom nametnut kao da se radi o nepromjenjivom zakonu prirode, u svijetu mass medija u vlasništvu istih onih koji posjeduju i sam novčani sustav, izgleda kao da cijelo to vrijeme nikome nije palo na pamet da možda postoji i bolji način.

Moramo shvatiti ulogu koju monetarni sistem igra u našem društvu stvaranjem i distribucijom bogatstva i učvršćivanjem vrijednosti.
Posljedice novčanog sustava moraju biti lako shvatljive svima, a njegove funkcije transparentne.

Promjena neće proizaći iz protesta, ratova ili sukoba.
Promjena će jednostavno doći sama od sebe, sviješću da postoje alternative i našom željom da djelujemo u interesu naše zajednice i nas samih.

Alternativna valuta crom u svojoj djelotvornosti osigurava vrijednosti koje naš sadašnji monetarni sustav ne nudi.
Sustav je kreiran zbog rješavanja problema i ispunjavanja potreba onih koji ga koriste.
Kad i nakon samo ekperimentalnog sudjelovanja u projektu počnemo sagledavati proizlazeću štetu i korist iz služenja ovom alternativnom valutom, naravno da ćemo između nje i one oficijalne odabrati valutu koja pruža više koristi.
Nemamo odgovore na sva pitanja, ali se bez ikakve sumnje, zasigurno krećemo u dobrom pravcu.
Želimo iskrenost, želimo pravdu i želimo fer trgovinu.
Moguće je svima osigurati veći prosperitet, veće povjerenje i suradnju, poštovanje za sve ljude i kolektivnu veću brigu za okoliš, to samo trebamo vidjeti.
Proučavajući novac kojeg koristimo i promjenom njegovih funkcija na bolje, možemo stvoriti bolji svijet koji je u skladu s našim najvišim idealima.

Nastavak:

Danas smo tehnički sposobni realizirati najveći san čovječanstva, ispuniti potrebe svih stanovnika ovog planeta, a zadatak prepustiti mašinama i strojevima koje smo upravo zbog toga i stvorili, da rade i proizvode umjesto nas ljudi.
Iako novca ima svuda oko nas u doista nevjerovatnim količinama, za ovaj povijesni korak ljudske civilizacije, međutim nedostaje nam baš novca.
Istražujemo svemir, spremamo se poslati ljudske posade na druge planete, kako je moguće da na vrhuncu evolucije naše vrste nismo u mogućnosti ni izbliza u potpunosti shvatiti razloge zbog kojih postojimo i mi sami i monetarni sustav?

Easy Rider, 1969 godina. Dennis Hopper, Peter Fonda i Jack Nicholson. Kontra-tendencije i želja za bjekstvom i slobodom od bolesnog građanskog društva. Priroda, noć, parkirani motori, vatra i dijalog između bajkera: "Ovo je nekada bila vraški dobra zemlja. Ne razumijem što se to događa. Čovječe, svi su se usrali, to se dogodilo… ne možemo ući ni u drugorazredni hotel… mislim, drugorazredni motel, kužiš, ljudi bi nam prerezali vratove koliko su uplašeni. Ne boje se oni tebe, već onoga što predstavljaš. Čovječe, mi za njih predstavljamo samo neke tipove kojima je potrebno šišanje. O ne, ne, ne, ono što im ti predstavljaš je sloboda. Pa što je loše sa slobodom, u njoj i je bit svega? O da, u pravu si, sloboda je poanta svega, točno o tome se radi, ali pričati o slobodi i biti slobodan su dvije različite stvari, jako je teško biti slobodan kada te kupuju i prodaju na tržištu, i nemoj im nikada reći da nisu slobodni jer će se potruditi i ubiti te da bi ti dokazali da jesu; o, da, oni će ti pričati i pričati o individualnoj slobodi, ali kada vide slobodnu individuu, to će ih uplašiti. Pa, ne vidim da bježe. Ne, to ih čini opasnima".

U ranim 1990-im godinama, u svijetu je postojalo otprilike 300 komplementarnih valuta, danas ih ima preko pet tisuća.
Iako su rijetki u to vjerovali, braća Wright su početkom 20 stoljeća svima dokazali da čovjek ipak može letjeti, danas znamo da su i alternativne valute moguće.

Alternativnim novcem možemo izgraditi mostove između pojedinaca, poduzeća, država i njihovih neispunjenih potreba i objektiva kojih zbilja ima i previše.

Neka povijest zabilježi ovaj period kao razdoblje u kojem je konačno pobijedio zajednički zdrav razum. Neka vjetar vremena u kamen ukleše da su muškarci i žene početkom 21 stoljeća preskočili sve prepreke i pobijedili sve čovjekove neprijatelje pretvarajući ljudsku civilizaciju u katalizator veličanstvenosti, podstičući preokret paradigme čime je započela nova dimenzija ljudskog postojanja.

Više:

Pozdrav,

mirostvorilacu, to ti je jako dobra zamisao- ajmo promjeniti valutu i udruziti se zajedno sa svojom pameti i stvoriti si slobodu.

Samo si zaboravio(ili ne znas) tko danas kontrolira tiskanje novaca i tko upravlja s novcem sad u svijetu!

http://www.youtube.com/watch?v=UrU5t6ab7Vo

Nisam mislio ja osobno nista protiv ideje da se zajedno oslobodimo "okova" novca.
Ali tvoj nacin mi nije skroz jasan – procitao sam malo clanak koji si linkao – sve ti stoji na mjestu: idemo zajedno koristiti tehnologije koje postoje(vec su razvijene) na korist cijelom covjecanstvu…idemo raditi ono sto volimo a ne ono sto uzrokuje stres i ostale nusprodukte…

Nova valuta je rjesenje.

Tvoja "alatka" nije rjesenje. NHF al razuvjeri me

http://www.youtube.com/watch?v=UrU5t6ab7Vo

New Report

Close