Zasad smo dobro prošli, slijedi drugi udar krize

Naslovnica Forum Komentari članaka Zasad smo dobro prošli, slijedi drugi udar krize

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Jel Vam svima dosta krize? Možemo mi još i gore. Više pedalanja manje tankanja. Više boravka van kuće i u baštama. Smanjiti potrošnju na 800 kn mjesečno. Svi ste pravili abnormalne profite imali ste troznamenkaste marže, 300 grama aluminija u auto dijelu je koštalo par stotina eura? Jabuke po 15 kuna? Vođenje tekućeg računa u banci nekoliko desetaka kuna? Časopisi po 30 kuna? Sustavno loši političari koji ni za živu glavu ne žele napraviti suficiti, bolje sita guzica i pun novčanik, nego dijeta i ljudskost. Korumpirani smo više od Albanije i Bugarske zajedno. Mislite doista da će biti bolje? I za kraj.. Za boga ne znam, sa vragovima živim.

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Poštovani,
Sve što se navađa je točno.Ako imamo toliko penzionera ,zna se zašto. Ti ljudi su krvavo izdvajali za svoju mirovinu ,a društo ih spuišta na prosjački štap. Da li je ova država nešto naučila o socijali koja je u Švicarskoj,Australiji i mnogim drugim zemljama. Dali je netko ikada rekao da treba sve bogate od 1999 godine provjeriti ,kao su došli do tih bogatstava ,a najvažnije dali su platili POREZ.Alkaponea nisu uhvatili zbog ubojstva nego što nije platio porez državi.Garantiram da se taj porez naplati da kod nas netreba recesije i raznih rebalansa .

BITNO JE DA NAS MALE TREBA J…. A MI IMAMO DOBRU POZADINU I TRPIMO

DAFFY

mi smo država koja nikako da postane punoljetna. eto i ovaj put nismo uspjeli.

ULAGIVANJE BIRAČIMA I JAVNOSTI
Da li je moralno početkom godine, prije izbora, povećati iznose novčanih naaknada za nezaposlene samo za a)novoprijvljene korisnike u iznosu 3 puta većem od iznosa koji su primali trenutno zatečene nezaposlene osobe, tako da su novonezaposlene osobe za 9 mjeseci rada sa prosječnom plaćom za 3 mjeseca dobili novca koliko zatečena osoba za 30 godina staža za godinu dana, b) da li moralno nakon izbora kad se uvidjelo da su iznosi previsoki odnosno da u isto vrijeme za trećinu dobije više onaj tko ne radi, nego onaj tko radi (tekstilci kač manje i od minimalne plaće) brzopotezno sniziti iznose na razinu 70% iznosa minimalne plaće c) zar nije bilo moralnije prije pristupanja izmjenama zakona svesti sve zatečene korisnike i buduće korisnike na isti temelj (osnovicu) nakon primjene novog zakona tako da se povećanja odraze u istom postotku na sve korisnike s tim statusom, Takvim načinom ne samo da bi se osobe u istom socijalnom kontekstu stavile u sličnu financijsku situaciju, već bi se ovoj službi, u kojoj radim 25 godina, bitno olakšao rad kako kod izrade aplikativnih rješenja tako i kod rješavanja zahtjeva: od primjene novog zakona procedura izrade rješenja toliko se zakonmplicirala da to ponekad graniči sa groteskom: unatoč informatizacijskoj podršci ručno morate: zbrajati staž, posebno onaj u RH posebno onaj u drugim državama bivše države, paziti da upisani staž kraći od punog izračunate i preračunate na puni staž, da li prije koristio NN, u koje vrijeme nakon kojeg staža, zbrajaš li cijeli staž ili samo dio staža, i tako kad konačno zbrojiš i izračunaš staž kreneš na osnovicu, a ona je također priča za sebe, moraju biti tri cijela mjeseca prije bolovanja na teret HZZZO, na potvrdama koje su se do sada rabile takvih podataka nema ili ih poslodavci ne napišu ili ne daju obračun, kad sve nekako skupiš, računaš dohodak jer ga na nekim obračunima nema kao posebno iskazanog iznosa,istražuješ trajanja bolovanja pa tražiš tri plaće prije toga, paziš da li ima tri cjela mjeseca rada jer ako nema odna je postupak drugačiji, paziš da li je u ta tri mjeseca radio puno radno ili manje, ako je radi kraće vrijeme osnovicu umanjuješ za postotak a da bi to mogao moraš izračunati koji je to postotak radnog vremena radila 50% 35% 25% u odnosu na puno, onda u tom postotku utvrđuješ osnovicu od koje pak postotak iznosa novčane naknade. A kad kreneš na dokument o prestanku rada – e to je posebna priča koja bi predugo trajala, ima veze sa nekim poslodavcima – nije baš lijepa – ali bi mogla biti barem malo poštenija.
Nabrojano je samo uvod u izradu rješenja koji se mora naapraviti ručno, naakon toga slijedi unos podataka u aplikaciju. Ni tu postupak nije jednostavan. Moraš paziti da između 11 vrsta rješenja (3 za novčanu, 3 za nastavak, 3 za razliku, 2 za jednokratnu isplatu) odabereš pravu vrstu. Da su barem u drugoj boji …..ali nisu. Ovakvim naačinom zakompliciraš postupke u isto vrijeme se govori o reformi javne i državne uprave, o smanjenju, o uvođenju IT tehnologije, o smanjenju troškova i izdvajanja za plaće. Umjesto da se procedure pojednostave, da se prava utvrđuju transparentnije na način da i samim korisnica budu jasni i nedvosmisleni. Može li itko zamisliti kako je bilo teško objasniti jednoj nezaposlenoj osobi zašto se njoj može isplatiti samo 1200 dok je drugi korisnik primao u isto vrijeme 3300,00 kn? Slušam zadnjih nekoliko godina priču o cjeloživotnom učenju i akcijama koje se u tom smislu poduzimaju. Ništa od toga nisam osjetila do sada, naprotiv sve manje i manje informacija dobivam, posebno u zadnjih godinu dana. Ako ukažeš na neki problem dobiješ odgovor da nisi tu da razmišljaš i pitaš već da radiš kao poslušni strojček, poslušno i kuš. Za ovakva pitanja odgovori i rješenja ne traže se na nižim i razinama, tamo se odrađuju rješenja koja često nemaju adekvatan uvid kako će izgledati njihova primjena u praksi. Nezaposleni su rezultat politika koje primjenjuju poslodavci.

New Report

Close