“Crni scenarij” – što se događa sa udjelima?

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Investicijski fondovi “Crni scenarij” – što se događa sa udjelima?

Zanima me sljedeće… Recimo da OIF padne na određenu razinu prema kojoj nema dovoljno zakonski (da li je to uopće definirano?) propisanih sredstava na računu fonda?

Što se događa? Gašenje/likvidacija fonda? Spajanje sa nekim drugim fondom?
Što u tom slučaju “dobivaju” udjelničari? Da li se može zatražiti prijenos adekvatne količine dionica koje fond u tom trenutku posjeduje u vlasništvo udjelničara? (Umjesto prisilnog prebacivanja u drugi fond ili isplate gotovine)

Dakle, zanima me je li i kako uređen zakonski taj slučaj?!

Naravno da je zakonski uređeno, proguglaj malo, si čuo za Hanfu? 🙂

Par stvari koje pokupio usput- imovina fonda ne smije biti ispod 5 mln kn 3 mjeseca uzastopno, inače ide u likvidaciju. Mada se ovo tolerira(lo)dosta. Kod nas se nekoliko fondova pripojilo drugome (prospectus g. equity, ac bakan), vlasnik udjela ne može dobiti dionice fonda nego udjele u drugom fondu ili vrijednost po udjelu likvidiranog fonda.

po mojim informacijam, o 2009 se očekuju dva pripajanja fondova.

a jel o kojim je fondovima rijec?
Meni je zanimljivo recimo….kako je jucer ostvaren neki rast i danas kad fondovi objavljuju rezultate za jucerasnji dan….i svi su u crvenom vise od 1%…kak sad to?

Ajmo iz pocetka!!!

Crobex je pao 0.23%, SBI 2.22%, Belex 1.70%, BIFX 0.26%, BIRS 0.10% jucer

"I think there is a world market for about five computers" Thomas Watson Sr.


a jel o kojim je fondovima rijec?
Meni je zanimljivo recimo….kako je jucer ostvaren neki rast i danas kad fondovi objavljuju rezultate za jucerasnji dan….i svi su u crvenom vise od 1%…kak sad to?

Sukladno hanfinom pravilniku fondovi vrednuju dionice po prosječnoj a ne po zadnjoj cijeni.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Dionički fondovi u 2008. izgubili četiri petine imovine
Josip Jagić
josip.jagic@business.hr
13.01.2009 16:36

S obzirom na to da je Hanfa u svom mjesečnom izvješću objavila pogrešne podatke o imovini fondova Business.hr je povukao i izmijenio članak o rezultatima fondovske industrije u 2008. prema kojem je Raiffeisen Central Europe pogrešno bio naveden kao gubitnik godine.

Prema točnim podacima neto imovina otvorenih investicijskih fondova je u 2008. godini pala ukupno 67,09 posto, na 9,89 milijardi kuna, dok je neto imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u istom razdoblju pala i nešto više, 67,87 posto, na 9,32 milijarde kuna.

Prema vrsti ulaganja, među otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, u 2008. godini su najveći pad imovine pod upravljanjem doživjeli dionički fondovi, imovina kojih je pala velikih 80,58 posto, na 2,75 milijardi kuna. O povjerenju dioničkih fondova u domaće tržište mnogo govori i činjenica da su već drugi mjesec u njihovim portfeljima po vrijednosti više zastupljene strane od domaćih dionica.

If I go there will be trouble, an' if I stay it will be double, so you got to let me know, should I stay or should I go

Čisto da komentiram gluposti iz businessa. Ne govori to ništa o povjerenju ako su naše dionice i u tom periodu padale, pa im se još smanjio udio u imovini, dok su eu i sad u ovom periodu imale neki bounce.
Po toj logici Zb aktiv ima puno povjerenje u tržište Srbije ( među top pozicijama su mu Dijamant, Minaqua, AIKB i ostale koje su još bitno više nelikvidne od ovih), a istina je da nijednu od tih dionica ni slučajno zbog nelikvidnosti ne mogu prodati, dok su recimo one europske, a i hrvatske puno lakše mogli unovčiti pa su im sad srpske ostale.

"these fat arrogant overpaid overfed overpriviliged overindulged white-collar business-criminal asshole c..ksuckers"

mislim da dioničke fondove čeka sjajna budućnost

S OVE TENDENCIJE I BURZI SE LOŠE PIŠE

New Report

Close