Udjeli u konzorciju slavonskih građevinara poslovna su tajna (objavljeno 27.02.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Udjeli u konzorciju slavonskih građevinara poslovna su tajna (objavljeno 27.02.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

mislim da je ovaj kozorcij retrogardna pojava, rezultat našeg dosljednog puta u smjeru suprotnom od razvitka tržišnih odnosa. ako naši građevinari se naši građevinari ne mogu pošteno natjecati ni na domaćem tržištu, nego svaki grad ili županija mora imati svoj lobi koji mora dobivati poslove na svome terenu,. to će nam tvrtke svesti na provincijske zidarske radionice. riječ je o procesu dijametralno suprotnom od procesa koji razvijaju europsku ekonomiju još od renesanse – tj. otvaranja i širenja tržišta.
ne treba ni govoriti o tome kako bi tek naše tvrtke mogle konkurirati vani, o tome ne treba ni razmišljati. a prije desetak godina još uvijek smo imali niz tvrtki s brdom poslova po zemljama trećeg svijeta.
mi doista i kao država i kao narod tonemo na samo dno…

Ovakvo udruzivanja, premda okuplja samo regionalne tvrtke, dobro je i vjerujem da time imaju vece sanse za dobivanje posla.
Jedina sramota ce biti ako ovaj konzorcija dobije posaosamo zato jer su iz Slavonije, a ne daju najbolju ponudu. Lose je da o dobivanju posla odlucuje porijeklo firme, a ne kvaliteta ponude – sto je u zadnjie vrijeme sve cesca pojava kod nas.

Osi3 da li si ti slavonac?

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

generalno se slažem, ali već je u sastavljanje tog konzorcija uključen niz političara, vijesti o tome traju zadnja tri mjeseca. imam određeni uvid u tu oblast i zato mogu primijetiti niz nelogičnosti.

već sami konzorcij u kojemu sudjeluje tucet tvrtki veliki je paprikaš. distribucija ovlaštenja i odgovornosti u takvom slučaju je iznimno kompleksna, te je stoga teško napraviti pravu kalkulaciju troškova. nije tu riječ o “slaganju” jediničnih cijena, nego o svim onim elementima što čine osiguranje projekta: upravljanje rizicima, rezervacije za nepredviđene događaje, koordinacija kako gradilišnih aktivnosti tako i izrade dokumentacije, financijskih tokova, raspoloživosti ljudskih resursa, zatim profesionalna razrada ugovora itd- itd.

takvo što može raditi samo profesionalna projekt menadžment organizacija, a takve u našim konzorcijima uopće nema. zato je teško govoriti o ikakvog mogućnosti poštenog natječaja., jer bi uvjet bile dosadašnje reference, a od domaćih tvrtki jedino ingra ima takve reference.

zato smatram da je riječ o još jednom političkom projektu koji će dodatno uniziti razvoj tržišnih odnosa u ovom sektoru.


Osi3 da li si ti slavonac?

haha, ma ne!

već su me par puta na ovim forumima pitali pripadam li ovoj ili onoj skupini ovisno o tome koju bih ideju branio.

riječ je o načelima, to me zanima, i to promičemo na ovim diskusijama, zar ne.

Osi3 onda ti treba malo pokazati život u slavoniji. Razumijem ja kako Vi gledate na sve te natječaje i izbore tvrtki ali vjerujte da mi nemamo od čega živiti. Ovo nije fraza! Tvornice su nam sravnite sa zemljom i izgrađeni trgovački centri. Jedino što imamo to su još škole. Naravno iz škola izlaze đaci. Ti đaci ne mogu naći posao jer nemaju gdje odraditi “radno iskustvo” od 3 godine. A kad nemaju radno iskustvo, nigdje ne mogu nači posao. Niti u zemlji niti u inozemstvu. Pa eto uzmite i taj faktor u obzir kad nam sudite. Sad se radi plinovod. Dužina cca 190 km po 90 mil eura. Ako to pretvorima u stare marke ispadne da 190 km košta 180 mil maraka. Skoro milijun maraka po kilometru!!!! Kako to da nitko nije reagirao na ovako abnormalnu visoku cijenu??? Stranci dobili posao. A sudite nam što hoćemo izučiti našu djecu zanatu? A ne znam više kako ćemo…

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

ama, tko sam ja pa da sudim ni manje ni više nego cijeloj regiji! [smiley6]

ja se želim skoncentrirati na procese. složit ćete se da socijalno dodjeljivanje posla umjesto tržišnog neće pridonijeti ekonomiji, to je onda opet jedan vid dotacije, dotira se nedovoljna konkurentnost. zbir svih dotacija u našoj državi vodi nas u opći ekonomski krah.

znam da možete reći: kako je u drugim slučajevima, toga ima na sve strane pa zašto ne bi i kod nas. ali priznajte da to nikamo ne vodi.

po meni bi čak i politika da je dovoljno sposobna mogla uraditi ono što se od nje očekuje, a to je napraviti okvir pa u okviru njega dopustiti tržište a ne silom se nametati tržištu. recimo, raspisati međunarodni natječaj, ali odrediti koliko mora biti minimalni udjel hrvatskih podizvođača, a u okviru tog hrvatskog udjela koliki mora biti udio lokalnih, slavonskih podizvođača. tako bi se donekle “pročistile” tvrtke koje mogu realno biti konkurentne na osnovi svojih kvaliteta, a opet bi i socijalna funkcija bila u velikoj mjeri zadovoljena. postoji niz nespecijalističkih poslova koje bi bez sumnje mogle obavljati i najlokalnije tvrtke. riječ je o tome da se udjel takvih poslova treba procijeniti i unijeti u uvjete natječaja. tako se balansira efikasnost prema socijali.

ovako, bez ikakvih uvjeta, čistim lobiranjem, prosto se gube svi kriteriji. bez konkurencije sve truli i propada, to je neumitna ekonomska zakonitost…

Koji su tvoji čimbenici sociologije? Da vidim da li smo opće na istoj valnoj dužini. Možda si ti neki okoreli kapitalista koji je raspadom Jugoslavije došao na svoje [smiley8]

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Ovo je poruka g-dinu OSI3:
ne znam da li si gledao neki dan na televiziji kratak intervju sa g.Darinkom Bagom o tome kako se odvijala
borba za izradu novih tramvaja za ZET.
EBRD je nudio kredit za tramvaje uz povoljnu kamatu, ali uz uvjet da se na natječaj ne može javiti konzorcij
ĐĐ/Končar/Gredelj. Bago dalje navodi da su naši ipak uspjeli naći kreditora i to čak sa nešto nižom
kamatom te kasnije pobijedili na natječaju kao najpovoljniji ponuđač. Mislim da ti ne trebam dalje crtati

Čovjek se uči dok je živ a umre lud.[smiley7]

Dr. Ante Starčević: "Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo i lahko zaboravljamo krivice koje nam drugi učiniše."

pratio sam svojedobno događanja oko natječaja za tramvaj.

ne znam što je tu kontradiktorno, to je upravo sukladno onome što ja spominjem, zalaganju za korektan natječaj umjesto pukom lobizmu bilo koje vrste?!

Pratit ćemo mi sve natječaje, da ne bi neko slučajno dobio neki fin posao a da mi nismo u tome 😉 Pod “mi” mislim hrvatska tvrtka dioničarsko društvo.

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

nije valjda domovina d.d. [smiley9]

New Report

Close