HUP izlazi pred Vladu s Babićevim projektom uvođenja flat-tax sustava (objavljeno 23.02.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka HUP izlazi pred Vladu s Babićevim projektom uvođenja flat-tax sustava (objavljeno 23.02.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Odluka ići ili ne u flat tax mora biti popracena paketom da se vidi kompletna porezna i socijalna politika vlade. U protivnom je bespredmentno uopce pokretati diskusiju. Sam za sebe flat tax definitivno pogoduje onima koji imaju puno vise nego onima koji nemaju. Uz to omogucuje da oni koji imaju lakse obrane steceno i koce one koji nemaju da se bore za to da imaju. Upravo zato je nuzno predstaviti cjelovit i nedjeljiv paket, a ne samo neki alat poput Flat-taxa. [smiley6]

Svima koji se bave porezom je jasna steta za cijelu ekonomiju (pa tako i bogate i siromasne) od koristenja poreza kao sredstva preljevanja od bogatijih prema siromasnijima. Socijalna politika da, ali ne putem poreza. Neka se onda iz prikupljenih sredstava siromasnima daje vise, a ne da imaju manje poreze.

Tko kome namjesta posao o ovoj prici nije bitno,bitno je to da na mala vrata se zeli uvesti “argentinski model” drzave iliti tko ima imat ce jos vise a tko nema imat ce jos manje.Cijela strategija od osnutka Hrvatske se svodi na davno zacrtane ciljeve a ovo ce biti konacni obracun sa Hrvatskom kakvom smo je zeljeli imati.

Nisam se za ovo borio a jos manje sanjao.

Meni još uvijek nije jasno što bi dobili ovim flat tax-om. Sve mi je nekako u domeni špekulacija tipa “uvedimo flat tax pa ćemo imati veći rast”. Nitko ne kaže ZAŠTO bi flat tax trebao donijeti veći rast. Kažu jednostavniji je izračun i manje je mogućnosti rupa. Pa ne znam baš, meni ni ovaj sustav nije toliko kompliciran, teže mi je popamtiti za što sve imam pravo na olakšicu. A kad se država vara to baš i ne ide preko papira (barem moja percepcija) nego odeš digneš npr..stambeni kredit kod banke koja ti da najviše keša i platiš ljude na ruke. Tko to može kontrolirati?

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

Teorija je da razlicite porezne stope u razlicitim granama usmjeravaju sredstva u one grane koje imaju manju poreznu stopu iako za to nema nikakve ekonomske opravdanosti. Na taj nacin ekonomska ucinkovitost je niza zato jer djelatnosti koje donose realno manju dodanu vrijednost radi poreza dolaze u losiji polozaj.
Takodjer flat-tax, ako se ne varam, iskljucuje progresivnu poreznu stopu. Problem progresivne porezne stope je sto smanjuje poticaje onima najproduktivnijima zato jer imaju manju nagradu za to (zato jer na vecu zaradu placaju i vece poreze).
Postoji jako puno literature koja govori o ovome.
Koliko sam ja shvatio, ovi sto zagovaraju flat-tax nisu protiv provodjenja socijalne politike (iako im se to stalno imputira). Oni se samo zalazu da se socijalna politika ne provodi preko poreznog sustava (jer to iskrivljuje ekonomsku efikasnost pojedinih djelatnosti), vec zele da se socijalna politika provodi raspodjelom sredstava prikupljenih flat-taxom gdje bi vise naravno islo siromasnijima. Po teoriji ovo ne iskrivljava toliko ekonomsku efikasnost.
Takodjer, flat-tax je jako praktican za racunanje i provodjenje poreza i poreznog sustava u praksi sto nije zanemarivo.
Isprika ak sam nes krivo shvatio[smiley2]

New Report

Close