Analiza tržišta

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Analiza tržišta

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

1.Akumulacija i distribucija

OBV (On Balance Volume) jedan je od tržišnih indikatora kojima se pokušavaju utvrditi razdoblja akumulacije i distribucije. Cijenu dionica određuju veliki investitori svojim trgovanjem. Oni kupuju i prodaju dionice uglavnom na osnovi fundamentalnih analiza, procjenjujući vrijednosti poduzeća izdavatelja dionica.
Razdoblje kada veliki investitori kupuju veće količine dionica i predviđaju rast cijene nazivamo razdobljem akumulacije, te je i za male ulagače tada pametno kupiti dionice.
U razdobljima akumulacije. kada uz rast cijene veliki investitori kupuju velike količine dionica krivulja OBV raste brže. Pad cijene za vrijeme uzlaznog trenda može značiti kratkotrajnu korekciju cijene ili kraj uzlaznog i početak silaznog trenda. Pad cijene uz mali promet znači da veliki investitori ne reagiraju prodajom svojih dionica, procjenjujući da se radi tek o korekciji cijena i predviđajući nastavak uzlaznog trenda. Tada prodaju samo mali, nesigurni dioničari. Zato je u razdoblju korekcije cijena promet relativno mali, a OBV krivulja pada neznatno ne prekidajući uzlazni trend. Obratno, jak pad OBV krivulje znači da veliki prodaju, to je razdoblje distribucije.
Trenutačno imamo razdoblje akumulacije kod sljedećih dionica:

SUNH
JANAF
BADEL
ELPR
INDG
HRDH
JTMN
TNPL
TEP
PUNT
AGMM
Korekciju cijene u toku perioda akumulacije trenutačno imamo kod dionice FNVC, jer pri padu cijene ispod 500 ne prolaze veće količine, pa kod Pounja, ispod 38, male količine prolaze….period distribucije imamo trenutačno kod IPKT dionice….a kod Petrokemije netom je prošao period distribucije….ovime nisam sve primjere obuhvatio, nakon pročitanog malo analizirajte sami, razmišljajte, pa vjerujem da će te manje griješiti i kod kupnje i kod prodaje.

Pažljivo sam pročitao ovaj zimzelenom tekst i pokušao kod nekih dionica utvrditi dali se radi o akumulaciji ili distribuciji ali mi ne uspijeva . Ne uspijevam procijeniti. Konkretno me zanima htpk, lkpc hrbs. Molim iskusnije da pokušaju odrediti o čemu se ovdje radi.


Pažljivo sam pročitao ovaj zimzelenom tekst i pokušao kod nekih dionica utvrditi dali se radi o akumulaciji ili distribuciji ali mi ne uspijeva . Ne uspijevam procijeniti. Konkretno me zanima htpk, lkpc hrbs. Molim iskusnije da pokušaju odrediti o čemu se ovdje radi.

Ne može to tek tako odrediti, trebaš imati neki program u kojem se to može vidjeti, ili možeš na to-one stranici pogledat u sekciji grafovi…ima još indikatora za akumulaciju i distribuciju, kao ostali money flow indexi, ali OBV je i moj favorit….

[smiley2]Ovo su tekstove zelim citati. TNX, zimzeleni

Nije uvijek lako odrediti da l’ je na djelu akumulacija ili distribucija, ponekad se nema dovoljno podataka, a ni veliki ne ulaze u sve dionice, pa onda ni ne možemo govoriti o akumulaciji, a ponekad veliki u dionicu ulaze iz strateških razloga, pa tu imamo samo akumulaciju, manje više na uvijek istoj cijeni…zato malo opreza i dovitljivosti kod primjene tehničke analize nije na odmet.

Malo sam proučavao od jučer tehniču analizu i čini mi se da je u njoj sadržana sva psihologija kupaca i prodavača. Strahovi, agresija, pohlepa viđena u rastu ili pada cijena. Kad je zatišje i cijena se smiruje ulazimo u cjenovni tunelčić iz kojeg se isto daju iščitati ponašanja sudionika na burzi.

2.Indeks relativne čvrstoće

Indeks relativne čvrstoće /RSI-the relative strength indicator/ signalizira jačanje ili slabljenje cijena ili njihovih izvedenica znatno prije nego li dođe do stvarne prekretnice u trendu. Počne li se cijena kretati uzlaznom putanjom brzina porasta cijene je velika. Tada govorimo o tržištu koje je u zamahu, odnosno o tržištu koje ima snažni uzlazni moment. S vremenom brzina napredovanja cijene počinje usporavati i to prije nego li je dosegnuta krajnja najviša cijena. Ovaj gubitak uzlaznog momenta indikator je skorašnje moguće promjene trenda. Isto vrijedi i za tržište koje je u padu. Ovdje se gubitak silaznog momenta događa znatno prije nego li je cijena dotaknula dno. Moment prethodi cijeni i često je pouzdan indikator moguće promjene trenda.

Ovo ispred je odličan post naročito ova zadnja rečenica.

zimzelen moze li kakva link gdje bi ja mogao procitati o RSI i ustalih indeksih

Ima na Internetu jako puno informacija o Tehničkoj analizi:

Vaš link – jako dobar site o investiranju
Vaš link
Vaš link – imaš malu školu tehničke analize na Hrvatskom jeziku (u izborniku Grafovi)

Dovoljno je da na Google-u upišeš: ‘Technical Analysis’ ili ‘Technical Indicators’ pa ćeš i sam vidjeti.

Pozdrav.

Mene zanima kako razlikovati promjenu momenta od korekcije cijene dionice.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

prati graf relativne čvrstoće…kad je na oko 20 kupuj , kad je na oko 80 prodaji.

3.Analiza tržišta-kada trgovati

Veći dio tehničke analize i studija tržišnog djelovanja usko je povezan sa psihologijom čovjeka. Obrasci na grafovima koji su bili utvrđeni i klasificiranim tijekom proteklih stotinu godina prikazuju psihologiju tržišta, koja se mijenja od one u znaku “bika” do one u znaku “medvjeda”.
Pokazalo se da su obrasci bili od koristi u prošlosti, zato nema razloga da ne budu od koristi i u budućnosti. Ova pretpostavka se čvrsto temelji na ljudskoj psihologiji koja nastoji da se stvari mijenjaju što manje. Drugačije rečeno, ključ razumijevanja budućnosti leži u izučavanju prošlosti. Budućnost je ponavljanje prošlosti u nešto izmijenjenom obliku. To je jedna teorija.
Druga teorija je teorija slučajne šetnje prema kojoj su promjene cijena serijski nezavisne, a kretanje cijena u prošlosti nikako nije pouzdan indikator njenog budućeg smjera. Teorija je zasnovana na hipotezi efikasnog tržišta prema kojoj cijene nasumice fluktuiraju oko nekih vrijednosti. Primjena ove teorije slučajne šetnje na trogovanje dionicama u praksi znači “kupi i čekaj”.

fotije, 18.02.2006. u 19:52
prati graf relativne čvrstoće…

To u našoj parohiji zovu relative strength index.
Ovom prigodom pohvaljujem Zimzelenovu volju da svoje veliko znanje podijeli sa neukim pukom!

No, što se tiče tvojih preporuka ne dijelim tvoje mišljenje i čini mi se da je većina dionica koje si naveo trenutno precenjena za 20tak %. No, živi bili pa videli.

Tira tara i pastira u frulicu kad zasvira...

New Report

Close