TLM (TLM Tvornica lakih metala d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TLM (TLM Tvornica lakih metala d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Privatizacija stiže u TLM !

samo da niso tu samo priče?
ali po prometu se nešto dešava
videt čemo?

Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna.
Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna.

Ali no risk no profit !

znalac, da cujemo detaljnija saznanja.. podjeli sa drustvancem[smiley11]

dam ti potpuno prav
i ja reskiram ali do10%portfeila

Na popisu prvih 10 dioničara je i TLM D.D. Zanima me je li bio tu odprije ili oni kupuju ili prodaju? Inače mi nije jasno s čime se trgovalo cijeli tjedan.

Vrlo rizično je kupovati TLM…veliki gubici, a veliko i kreditno zaduženje…bolje sačekajte godišnje financijsko izvješće.


Na popisu prvih 10 dioničara je i TLM D.D. Zanima me je li bio tu odprije ili oni kupuju ili prodaju? Inače mi nije jasno s čime se trgovalo cijeli tjedan.

Koliko ja znam društvima koja posluju s gubitkom je zabranjeno kupovati vlastite dionice. Tko zna jel je tu bilo mutnih poslova. Šta se tiče privatizacije – u sklopu konzorcija koji misli kupiti tlm jedino je aluflex upoznat s core biznisom. Hep i dlkv preuzimaju vlasnički udio pod dug. Tlm duguje hepu , a hep dlkv. Imamo jednog koji će voditi poslovanje i dva koji će financirati to poslovanje strujom.

21.03.2006. 16:50, zeko_ma:
Nominalna cijena je 300,00 Kn, a trenutno tržišna oko 150… nije mi baš jasno kako namjeravaju prodat po nominalnoj.

“UO HFP-a odlučio o raspisivanju natječaja za kupnju udjela u TLM-u i sisačkoj željezari
TLM će se prodavati kao cjelina, a na prodaju će biti ponuđen cjelokupni državni portfelj od 80,2% dionica

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na današnjoj sjednici donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za kupnju državnih udjela u tvrtkama Tvornica lakih metala (TLM) iz Šibenika i Valjaonica cijevi iz Siska po nominalnoj cijeni, dok bi se u iduća dva-tri tjedna trebali uskladiti uvjeti za prodaju udjela u Željezari Split iz Kaštel Sućurca. Predsjednik UO i potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je kako aluminijska industrija u svijetu raste po godišnjoj stopi od 6 posto, dok TLM stvara gubitke. Obveze TLM-a dosegnule su 1,18 milijardi kuna i nužno je provesti restrukturiranje, kazao je on, no pohvalio je sadašnju Upravu koja ostvaruje “pozitivnije rezultate nego Uprave unatrag 7-8 godina”. U deset godina u sanaciju TLM-a država je dala jamstva u iznosu 1,5 milijardi kuna, rekao je Polančec.

Nakon neuspješnog pokušaja prodaje povezanih društava u okviru TLM-a odlučeno je da se raspiše natječaj za prodaju tvrtke kao cjeline i da se ponudi cjelokupni državni portfelj od 80,2 posto (1.475.802 dionice) po nominalnoj cijeni, što je obveza u prvom krugu. Od ponuđača se traži zadržavanje osnovne djelatnosti (valjaonice i prešaonice), zadržavanje 1.400 zaposlenih na rok od dvije godine od potpisivanja ugovora, prihvaćanje postojećeg kolektivnog ugovora, podmirivanje svih obveza, a potrebne investicije procijenjene su na minimalno 90 milijuna eura u tri godine. Od ponuđača se zahtijeva i predočenje petogodišnjeg poslovnog i investicijskog plana te sanacija zemljišta zagađenog elektrolizom.”

Slaven Andrašić, Poslovni dnevnik

Po nominalnoj cijeni se mora ponuditi prvi puta u natječaju zbog nekoga zakona. Iz vlade ne očekuju da će se javiti na natječaj.


Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna. Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna. Ali no risk no profit !

Pa što da imaju 100 milijuna gubitaka? Za investitora koji će ulagati je to dobro jer gubitke može prenositi 5 godina i za taj iznos umanjivati poreznu osnovicu. Znači, tko god kupi, neće plaćati porez prilično dugo vremena….a to je samo po sebi već dovoljan razlog za kupnju


znanac: ” Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna. Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna. Ali no risk no profit ! ” Pa što da imaju 100 milijuna gubitaka? Za investitora koji će ulagati je to dobro jer gubitke može prenositi 5 godina i za taj iznos umanjivati poreznu osnovicu. Znači, tko god kupi, neće plaćati porez prilično dugo vremena….a to je samo po sebi već dovoljan razlog za kupnju

Nemoj ovo shvatiti osobno, ali za investitore nikako gubici nisu dobri. Neka korist se da izvuci radi ovog oslobodjenja od poreza, ali negativne strane gubitka su puno vece. Uz to se gubici mogu uzeti u obzir i kod procjene buduceg poslovanje firme (osim ako su u pitanju neki izvanredni razlozi ostvarenog gubitka).

S obzirom na gubitke i ostalo mislim da je TLM prilično rizičan.

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]


Angel6666: ” znanac: ” Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna. Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna. Ali no risk no profit ! ” Pa što da imaju 100 milijuna gubitaka? Za investitora koji će ulagati je to dobro jer gubitke može prenositi 5 godina i za taj iznos umanjivati poreznu osnovicu. Znači, tko god kupi, neće plaćati porez prilično dugo vremena….a to je samo po sebi već dovoljan razlog za kupnju ” Nemoj ovo shvatiti osobno, ali za investitore nikako gubici nisu dobri. Neka korist se da izvuci radi ovog oslobodjenja od poreza, ali negativne strane gubitka su puno vece. Uz to se gubici mogu uzeti u obzir i kod procjene buduceg poslovanje firme (osim ako su u pitanju neki izvanredni razlozi ostvarenog gubitka).

A koje su to negativne strane gubitaka? Ovdje govorimo o gubicima koji su kreirani interno, a ne o dugovanjima prema trećim osobama. Dugovanja i gubici će se sigurno uzeti u obzir kad se bude radio due diligence te će odigrati važnu ulogu u određivanju vrijednosti poduzeća. Ali oni nikako nisu indikator budućeg poslovanja a u skladu s tim i buduće vrijednosti dionica. Tko god kupi TLM, uložit će jako puno u njega te će osigurati tržište za njegove proizvode.

New Report

Close