Rentijerska ekonomija izazvala je ogroman jaz u hrvatskom društvu

Naslovnica Forum Komentari članaka Rentijerska ekonomija izazvala je ogroman jaz u hrvatskom društvu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Bravo za EI. Put za uvođenje poreza na nekretnine sad je otvoren. Nametnuti obavezno da malo ohladi tržište.

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

HEj Marija SE….š.

Pa pduzmi ti nešto osim bezveznog ” trabunjanja”

Najlakše je ko galeb srati po svemu po malo!!!!!!

Daj riješenje.!!!!!!!

meni uopće nije jasno što autorica želi reći predmetnim člankom,

pa prirodno je da tržište, tj. ponuda i potražnja reguliraju vrijednosti proizvoda, dobara i usluga pa tako i vrijednost smještajnih kapaciteta u turističkim odredištima to bez obzira na kvalitetu i regulativu

a teza da domicilno stanovništvo stoga ispašta jer im se otkazuje najam stanova uoći sezone pa ovi idu u irsku je i više nego nategnuta, iako se slažem da rentjerstvo stanova za stanovanje treba potpuno odvojiti od rentijerstva apartmana za turizam te po uzoru na npr. njemačku, kvalitetno regulirati

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Ajd bar zrno analitičnosti u PD, iako prepisano od EI. Većinu zaključaka bih pozdravio osim onog “da nije problem u temeljnom obiteljskom biznisu iznajmljivanja”.

To doista nije bio problem dok su se iznajmljivale kuće za stanovanje u naseljima. Čim se počelo zidati i naziđivati, to je postao ogroman problem, a kad se ta divljina krenula “legalizirati”, to je postao temeljni problem države. Divljinom je urbanistička kvaliteta obale uništena, kao i bilo kakvog normalnog života tamo. Dalmacija je pala ispod afričke razine, a suludo porezno stimuliranje apartmana diglo je cijene u nebo, potpuno umjetno, ali ipak to odražava činjenicu da se ničim u državi ne isplati baviti osim apartmanima.

Nikad se to neće popraviti bez:
– poništavanja legalizacije i rušenja divlje gradnje
– uvođenja poreza na nekretnine, koji mora biti vrlo visok za svaku nekretninu iznad druge
– poreznog destimuliranja apartmana, kroz dizanje poreza na višu razinu od ostalih turističkih usluga

Ovim apartmanidžijama je jedino u cilju što više kvadrata i soba. Nikakva infrastruktura ih ne interesira. Da mogu i onu usku prilaznu uličicu bi zagradili. Većina tih objekata nema ni pristojan parking, niti nogostupe, niti zelenila, niti uređenih vrtova i okućnica. Svaki pedalj zemlje mora biti izgrađen. Već sam na jednom drugom mjestu predlagao, da treba kupiti najjači gusjeničar i na njega montirati ralicu promjera najmanje 7m, te proći kroz te njihove uličice i puteljke. Devastacija prostora je nanijela većini destinacija nepopravljivu štetu. A što je za apartmanidžije još poraznije, oni se ne mogu uživiti u ulogu gostiju, te iz njihova kuta sagledati stvari. A to je preduvjet opstanka.

Ako je rentijerstvo problem za Slavonce i ostale koji dolaze raditi, onda bi građevina trebala profitirati od većih cijena nekretnina gradeći nove po višim cijenama. Nigdje nije problem osim u autorovoj glavi. Rast cijena je uvijek bolji nego slom tržišta i cijena kao u Slavoniji.

New Report

Close