Ina obustavila isporuku plina, proizvodnju spašava PPD

Naslovnica Forum Komentari članaka Ina obustavila isporuku plina, proizvodnju spašava PPD

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Lijepi naši Agrokori.

“U Kutini, pak, sve otvorenije s lokalnih razina iz redova sindikata i politike, lobiraju za rješenje po uzoru na dosadašnja” – vidmo na trenutnom stanju kakvi su rezultati dosadašnjih “rješenja”.

PTKM treba maknuti što dalje od države, to bi bilo pravo rješenje. Ostalo je sve paljenje naših novaca…

A što sada?
Zbog čega se uopće dopušta da Rusi (vlasnici PPDa) postanu vlasnici PTKM, a u Agrokoru nisu bili dobrodošli.

Zadnji put komentirao sam potez vlade kad je Petrokemiju iz Kutine skinula sa popisa tvrtki od strateškog državnog interesa u svibnu 2016. Iako je nedugo zatim taj stav vlade povučen osim što je Petrokemija iz Kutine “ponovno postala Društvo od strateškog interesa” trakavica se nastavila. Novi predsjednik i jedan “domaći” član uprave, novi članovi i posebno “domaći” predsjednik NO, smjena “domaćeg člana uprave”, gubitak u 2016 da “boli glava” i trakavica od restrukturiranja i dokapitalizacije.
A pogoni u dobrom stanju, sa kvalitetno obavljenim godišnjim remontom, sa uspješno obavljenih nekoliko kapitalnih modernizacijama, sa nekoliko novih proizvoda i poznatim tržištem.
i još jednom kao i nebrojeno puta do sada želim istaknuti da nema mjesta pričama o zastarjeloj tehnologiji. Koliko je meni poznato, a pratim to, još uvijek su to u svijetu aktivni Software-i, a Hardware-i su ipak sam zanat i pitanje tehničkog i ekonomakog izbora.
Naravno Petrokemija ima i svoj suštinski problem koji generira gubitke. To je prije svega koncept glavnog energetskog resursa tz. II. faze; visokotlačna vodena para. Gotovo svi pogonski strojevi pogone se parnim turbinama i to nije problematično, dapače, no problem je da se za to potrebna para proizvodi iz prirodnog plina na visokotlačnim kotlovima starim gotovo 40 godina i transferira na isto toliko staroj kondenzacijko ekstrakcijskoj parnoj turbini. Neću reći ništa novo, no da je to u svijetu već tehnički rješiv problem. Primjera radi samo dvije kogeneracijske elektrane na plin gdje je vodena para drugi energent ( prvi i osnovni je el. energija ) osigurale bi gotovo 30 % jeftiniju paru za Petrokemiju, a kad znamo da u nekim proizvodima vodena para sudjeluje i sa preko 30 % računica je jasna.
I nije to ništa nova, ništa strano ni u Petrokemiji ali nije provedeno.
i još jednom kao i nebrojeno puta do sada prepoznatljivost i ugled proizvoda Društva je još uvijek takav da ” Marica i Barica sa nešto malo znanja talijanskog i njemačkog” mogu na vanjskom i domaćem tržištu prodati sigurnih milijun tona mineralnih gnojiva.
A to je do prije otprilike tri godine bio UP od preko 3,7 milijardi kuna.
I zato čudi izjava prvog čovjeka Petrokemije da je UP nešto veći od dvije milijarde kuna. Vjerojatno je to bio lapsuz !?
I po prvi puta prvi čovjek izreče istinu koja se svo vrijeme skrivala pod već izlizanom pričom o “najskupljem plinu”. Jer kad imaš sredstva onda možeš i trgovati, a kad nemaš, a prvi čovjek reče da nemaju izvore financiranja, da ih banke i financijske institucije ne žele pratiti onda to “masno” plaćaš.
I sad neka mi netkoobjasni što je to “strateški državni interes”. Što država ne može, a banke ne moraju? Što je u ovoj državi starije? Kokoš ili jaje? I tko je čiji talac u ovoj prići?
Iako vjerojatno točna, jako je deprimirajuća izjava prvog čovjeka Petrokemije većeras u temi dana na HTV da će onaj tko u dokapitalizaciju Petrokemije uloži nešto više od 40 milijuna eura preuzeti će upravljački paket od 75 %.
Samo za ilustraciju izgradnja ovakvog novog kompleksa u svijetu primjerice već u Austriji iznosila bi nešto manje od milijardu eura. Da je kojim slučajem ovaj kompleks sada nalazi primjerice u Austriji i da ide u prodaju , njegova realna vrijednost iznosila bi oko pola milijarde eura. A u lijepoj našoj niti desetinu tog iznosa !?

New Report

Close