FOTO: Pogledajte kako napreduju radovi na jednom od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj

Naslovnica Forum Komentari članaka FOTO: Pogledajte kako napreduju radovi na jednom od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Izgleda kao da je nosač aviona pristao uz dok. Strašno. Agresivno pribijanje betonjara uz samu obalnu liniju najgori je mogući primitivizam i razaranje estetike cijelog prostora. A ovo čudovište se izravno supostavlja povijesnoj rovinskoj jezgri. Mislio sam da se Istra oduprla divljoj betonizaciji koja je uništila Dubrovnik, no ovim se vidi da primitivizam i glupost nemaju granica.

@osi3
ma jeee ovo je gk međimurje napravio 80.tih godina i radi se samo o intervenciji na postojećem objektu koji je dotrajao. kad se tu još sagleda otok sv. katarina, u pozadini bivši eden, monte mulini, na obali koja i nije baš nešto atraktivna dobije se jedan vrhunsku hotelski kompleks. to što se vi negdje nešto načuli o betonizaciji nema baš nikakve veze s ovim. potrošite koji par tisućica kn, posjetite rovinj pa se na vlastite oči uvjerite. znači plaža bože ti pomozi, a skupo da ti mozak stane.

who dares, wins

verdi, malo sam predugo u toj branši da bi me impresionirala priča o “maloj intervenciji”. da poznajete tu problematiku znali biste da su se u civilizirano doba svi hoteli gradili odmaknuti od obalne linije iz nekoliko razloga koje tu nemam vremena ni prostora obrazlagati, a već sam napomenuo estetski.

nisam ništa “načuo”, nego već iz ovih fotografija vidim da je riječ o groznom primitivizmu koji će nagrditi rovinj, po istom obrascu po kojem je upropašteno toliko mnogo dobrih mjesta na jadranu. veliki hoteli se uvijek grade u drugom planu, stapaju se s postojećom vizurom, a ne nameću joj se. tu su sigurno bijesno nabili gabarite i dovukli prednje pročelje skoro do mora, samo zbog primitivne opsesije kvadraturom, bez brige o tome da će prostor biti nepovratno nagrđen napumpavanjem gabarita i guranjem betonske grdosije u prvi plan.

pa u jednoj antaliji koja ima neusporedivo više slobodnog prostora a neusporedivo manje povijesnih vrijednosti uz samu obalu – o tome itekako vode računa. ali malo što se može mjeriti s novovjekim hrvatskim primitivzmom, možda su samo crnogorci u tome “jači” od nas.

pa tu je već bio hotel. obala je okrutno kamenje. malo poboljšano sa marinom i molom. najveća vrijednost toga dijela grada je borova šuma u pozadini koja vodi do drugih hotela. ovo na slici izgleda gadnije nego što je stvarno. prošao sam svaki metar tu davno dok to nije donosilo zaradu. nešto moraš žrtvovati za profit. kilometre i kilometre imaš takve plaže u istri. sami kamen i ježevi.

who dares, wins

sad sam baš našao sliku starog hotela i upravo se dogodilo ono što sam već napamet ocijenio, jer je tako svuda kod nas: stari hotel je bio odmaknut od mora i manji, povučen u šumu.

sva poanta prostornog uređenja za ovakve slučaje je u umjerenosti i diskreciji, a ovdje su, kao i u tako mnogo slučajeva koje nažalost, znam, presudili napuhani gabariti.

već je prije bilo na rubu preizgrađenosti, a sad su krenuli u čistu devastaciju. neće to pridonijeti profitu, nego upravo suprotno, trajno će degradirati cijelu destinaciju. sve luksuzne destinacije na svijetu vode brigu o svakom metru prostora, preizgrađenost ruši svu vrijednost prostora.

zbog toga je istra bila nadmoćna dubrovniku, a sada se to, očito, u nepovrat upropaštava.

ja bi se sad tu do sutra mogao prepucavati s tobom jer ne poznaješ teren i ne uvažavaš nikakve argumente koji pobijaju tvoju osnovnu tvrdnju o betonizaciji obale. ovo se kao prvo malo naslanja na staru trajektnu lučicu. prijašnji hotel je i meni kasnije postao ružan jer ima onaj socijalistički štih. najjača stvar tu je nautička marina koja je s vremenom postala najprofitabilnija. Rovinj moraš gledati kao jednu cjelinu gdje se različiti segmenti nadopunjavaju. da ja kojim slučajem nisam u pravu ne bi oni bili drugi ili treći najposjećeniji grad na našoj strani jadrana. oko hotela imaš još neka postrojenja za remont jahti, zimsko parkiranje i td. nemoš to odvesti u rovinjsko selo ili kanfanar. i td. i td.

who dares, wins

Ovdje se komentira bez veze.

Hotel će posve nestati u zelenilu, jer će svi krovovi biti zeleni parkovi!

Pogledajte projekt prije bilo kakvih komentara!

ne znam kakve ste argumente iznijeli, osim da se to vama sviđa? o ukusima se ne raspravlja, ali ni o procesima koji su tako očiti da ih se može unaprijed predvidjeti. već sam vam rekao da sam našao sliku starog hotela koja potvrđuje ono što sam pisao.

probam vas prosvijetliti, a vi sve što imate odgovoriti je da se to vama dopada 🙂 dubrovnik je puno posjećeniji od rovinja, a pretvoren je u primitivnu betonsku utvrdu. paradajz-turisti će uvijek doći da se dive ponekoj vizuri, ne obazirući se na ostalo, ali turisti s pet zvjezdica izrazito kažnjavaju betonizaciju. volio bih da nisam u pravu, ali previše puta sam već vidio ovaj proces na balkanu.

New Report

Close