‘Devalvacija kune otvorila bi 100.000 novih radnih mjesta i pojačao bi se izvoz’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Devalvacija kune otvorila bi 100.000 novih radnih mjesta i pojačao bi se izvoz’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Mislio sam da će suficit tekućih transakcija koji imamo zadnje 4 godine otkloniti ovakve ideje ali izgleda da se one dižu kao zombiji.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

Ovo je laž, a Končar je lažov, zašto Njemačka dok je bila na marki nije devalvirala valutu, ili sada EU to ne radi?

[i]volim dividendu više nego hladnu pivu[/i]

ne otvarajte više radnih mjesta, uvijek se na kraju ispostavi da su uhljebnička

Devalvacija može al uz jednu pretpostavku ,da plače vežemo uz euro,tj.ako ti je plača sad 1000 eura preračunato u kune da ti je i poslije devalvacije 1000 eura

Kakve bedastoće o tečaju stalno slušamo, 10.01 ove godine tečaj je 7,57 danas je 7,45 to je pad od 2%(zaokruženo) pa gdje je tih 100000 radnih mjesta?!?!?!

končar je najobičniji svijetski hoštapler koji je svoje bogatstvo stekao loveći u mutnome !

devalvacija kune bi dovela do još večih ekonomskih razlika, nižih osobnih dohodaka, pada kupovne moći i potrošnje, porastu rata kredita i kamata denominiranih u eurima kako za građanstvo tako i za državu, poskupljenje repromaterijala, roba i energije o kojima smo zadnjih 27 godina postali i više no ovisni, još veća demografska kretanja i više drugih katastrofalnih učinaka po standard i ekonomiju cijele države

končar repromaterijal nabavlja svagdije samo ne u hrvatskoj a kako je kn. vezana za eur. i kako
Hans Werner Sinn, bivši direktor IFO instituta , tvrdi kako je sam euro za oko 20% potcijenjen prema trećim valutama, a u samoj zoni eura je onda Njemačka potcjenjena za još 17% a tu joj onda pomaže i Europska središnja banka svojom politikom “besplatnog novca” i otkupom državnih obveznica., dakle osim što vezanim tečajem uvozimo inflaciju i podcjenjenost eura, končar svoj repromaterijal već nabavlja po diskontnim cijenama …

…pa bi tako, devalvacijom kune, kratkotrajni učinak bio samo na razlici troškova radnika koji već sada zbog podcijenjene kune prema euru, imaju preniske osobne dohodke za koje neće raditi niti radnici BiH!

riješenje je upravo u suprotnome smijeru, ojačati kunu na cca5kn/eur i time povečari kupovnu moć stanovništva i zavrtiti ekonomski krug života…pravim izvoznicima a ne prerađivačima uvoznog repromaterijala koji otvaraju tvrtke u hr sam zbog niskih dohodaka, poticati izvoz fiskalnim olakšicama i ukidanjem nepotrebnih parafiskalnih nameta

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@neo
Ovo što si ti napisao je aprecijacija jačanje kune, kuna je u odnosu na euro od početka godine ojačala 2 posto, a ne smanjila se. U tekstu se govori da se radi devaluacija kune, recimo s 7.5 na 7.7 i na više prema 8kn za euro.

Imaš pravo čovjek se zbuni u tim stvarima ali analogija je ista…ako se gleda tečaj kune on šeće gore dolje u rasponu 7,4 -7,7… U periodu 01.01.2012 pa skroz do 1.1.2015 tečaj je uz neke fluktuacije deprecirao… sa 7,44 na 7,77 … to je više od 2%, čak 5%… a znamo da nikavih 100000 radnih mjesta nije stvoreno… neda mi se tražit podatke ali mislim da smo u tom periodu izgubili cca 50-60000 radnih mjesta.
Poanta je u tome da ekonomija nije matematika s dvije varijable, i svi koji pričaju samo o tečaju su obični šarlatani poput ‘uvaženog’ prof Jakovčevića i njemu sličnih.
Točno je samo to da tečajem možeš malo pogurati stvari u svoju korist ali ne previše, a prvi je uvjet da imaš šta pogurati (poput Japana ili Švice)

New Report

Close