Potpredsjednica Dalić iznenada sazvala presicu: Hoće li novi zakon biti primijenjen na Agrokor?

Naslovnica Forum Komentari članaka Potpredsjednica Dalić iznenada sazvala presicu: Hoće li novi zakon biti primijenjen na Agrokor?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“Lex Ivica” – za kompanije koje su na ivici/rubu 🙂

Hoće li ispasti opet neki biser tipa “kupujemo MOL-ov dio INA-e prodajom dijela HEP-a”? Država neka najprije naplati svoja potraživanja kod Agrokora i traži jamstva za opstanak radnih mjesta. Sve iznad toga nije u domeni države i u sve drugo se nema što miješati. Ostalo je stvar uprave tvrtke i vjerovnika. Jasno da javnost treba znati kako stvari napreduju ali zaista nije poželjno da se ovoj temi raspravlja 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Tako se ne pomaže Agrokoru, samo se odmaže.

U Njemačkoj postoji zakon, tkz. “Gläubigerschutz”, jedna vrsta insolvetnog postupka, odobrenog od suda. Obično na kraće vrijeme, do godinu dana. U tom vremenu su supendirana sva prava investitora i kreditora i svih ostalih potraživanja. Uprava kompanije pokušava u tom vremenu redefinirati svoje poslovanje, naći nove izvore financiranja i slično…Kad uprava ima zaokruženu koncept opstanka ili nestanka ide pred sud i ta se faza postupka završava. Zadnji veći slučaj je bila firma Loewe, nekad uz Grundig jedan on najrenomiranijih njemačkih proizvođača televizora.

Kako Zakon ne bi izgledao da je rađen samo za Agrokor, predlažem da se donja granica broja zaposlenih sa 8000 smanji na 7000.


U Njemačkoj postoji zakon, tkz. "Gläubigerschutz", jedna vrsta insolvetnog postupka, odobrenog od suda. Obično na kraće vrijeme, do godinu dana. U tom vremenu su supendirana sva prava investitora i kreditora i svih ostalih potraživanja. Uprava kompanije pokušava u tom vremenu redefinirati svoje poslovanje, naći nove izvore financiranja i slično…Kad uprava ima zaokruženu koncept opstanka ili nestanka ide pred sud i ta se faza postupka završava. Zadnji veći slučaj je bila firma Loewe, nekad uz Grundig jedan on najrenomiranijih njemačkih proizvođača televizora.

Kao prvo to u Hrvatskoj ne bi funkcioniralo jer ne bi znali kako to implementirati i ne bi se toga držali kad bi nekako i uspjeli dokučiti kako to funkcionira. Postoje države u Europi s boljim modelima od Njemačke po pitanju ovakvih stvari. Gubljenje je vremena o tome raspravljati, jer se u RH na ovakvim i sličnim slučajevima neki silno bogate. Stvari “nebirokratski” i brzinom munje šutke mijenjaju vlasnika onako ispod stola. Ovakvi uvjeti nekima savršeno odgovaraju. Uzmi samo činjenicu da se službenici, stečajni upravitelji, obogaćuju na stečajnim postupcima i preko noći postaju bogataši i (su)vlasnici istih tvrtki. Toga nema niti u Africi. Dakle zbog ovog je sazvala konferenciju za medije? Nevjerojatno. Eto samo toliko. Najavljuje se da će država koja je švorc vlastitom greškom ubuduće voditi brigu o svim tvrtkama gubitašima i kockarima, nebitno bilo to državna ili privatna tvrtka. Oni neka se “igraju” i prave štetu, a država će čekati kao napeta puška da “ispomogne” kreditima i glupim poreznim obveznicima u zemlji. I jedno i drugo će otplaćivati građani, jer porez svi plaćaju, neki više neki manje. Ide se pogrešnim putem. Kao obično.


Kako Zakon ne bi izgledao da je rađen samo za Agrokor, predlažem da se donja granica broja zaposlenih sa 8000 smanji na 7000.

kako zakon ne bi bio rađen za agrokor, predlažem da se odnosi samo na kompanije koje ispune uvjete za pomoć, tek nakon donošenja zakona, te da se izričito ne odnosi na one koje su ispunjavale uvjete i u vrijeme pisanja zakona.

“Đaba Vam trud prijatelji”,ova Dalićka će ostati pri svomu,koliko god se mi propinjali na zadnje noge(oprostite na uspordbi),a kada nju vidim diže mi se kosa na ćelavoj,ili kako dalmoši kažu,pelavoj glavi.[/i]
Andreeeeeee’ je ipak mogao izabrati puno boljeg Ministranta za Gospodarstvo od ove Dalićke,pa makar bio i iz neke druge opcije,tj.stranke ili partije.Ova će nas dotuči,i naše gospodarstvo.Usput bih jako pozdravio gospođu Brunu Esih i zaželio da bude nova gradonačelnica našega Zagreba.Ova Dalička iritantno stoji iza one šiljatonosičke,Sandre Švaljek,koja mijenja dresove kao k….a,gaće![/b]

pa zakon se ne moze primijeniti retroaktivno. dakle samo na nova dugovanja mogu biti obuhvacena zakonom dok ona stara idu po starom principu-tko je jamio, jamio je.

molio bih uvaženu Vladu da ovaj Zakon u konačnoj verziji ipak preimenuje u Sex Todorić, obzirom da ovaj gospodin več duži niz godina j.be sve vlade, državu, gospodarstvo i sada bi još sve građane, mislim da bi ovaj moj prijedlog naziva bio primjereniji, jer će biti daleko bliži istini

New Report

Close