‘Rast industrijske proizvodnje pokazatelj je da je Hrvatska na dobrom putu’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Rast industrijske proizvodnje pokazatelj je da je Hrvatska na dobrom putu’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ogledalce moje, ogledalce moje!

Reci ti meni – najljepši na svijetu tko je?

Šteta da nitko od novinara Poslovnog dnevnika nije došao na ideju pitati Gordanu Deranju da li to znači da ćemo konačno “mrdnuti od dna”. Jer, podsjetimo, Hrvatska danas kaska za Srbijom na čak pet ključnih ekonomskih područja od kojih je najvažnije to da je prva nat zv. “indeksu beznačajnosti” – izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku kao postotak BDP-a (1,7%). Taj indeks sastavlja COMTRADE, divizija unutar statističke službe UN-a. Podsjetimo, na drugom je mjestu Estonija (1,9%) a na trećem su Srbija i Latvija (2,1%).

Podsjetimo i da Hrvatska ima najveći relativni trgovinski debalans s Njemačkom. Uvozi cca 3,5 mlrd dolara a izvozi jedva 1, 5 mlrd (više izvozi u Sloveniju, oko 1.6 mlrd)

Što se tiče smanjenja duga, Hrvatska će se ove godine prema planu zadužiti za oko 58 milijardi kuna, više od 17% BDP-a; relativno daleko najviše u Evropi.

Eh,kada bi Plenković znao što govore ti podaci.

I u socijalizmu se skrivalo, prešućivalo, zataškivalo itd. i tako obmanjivala javnost. Ali nikada ovako naivno kao danas. I u socijalizmu je zadaća medija bila veličati dostignića i uspjehe, a ne uočavati i analizirati probleme i neuspjehe, ali se to nije radilo ovako naivno kao danas.

New Report

Close