Ipercoop i Vindija ne žele sumnjivi profit (objavljeno 19.01.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Ipercoop i Vindija ne žele sumnjivi profit (objavljeno 19.01.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

e, ovdje ne treba mijenjatei teze. nitko se nije bunio protiv reciklaže pet.-a, poslodavci samo ne žele da to radi država sprječavajući tržišni razvoj te aktivnosti i usput “berući” nezasluženi dodatni profit/porez.

Poslodavci žele zapravo jedan potpuno drugačiji sustav, koji ne bi funkcionirao po principu kaucija. Taj sustav je jeftiniji, ali smatram da nije efikasniji. Ovdje se vidi da svaka boca ili drugo pakiranje ima svoju vrijednost.

ovo bi mogao biti ogledni primjerak za razvoj reciklažne industrije, koja bi uskoro trebala zaživjeti i u drugim oblastima te unaprijediti kako opterećenost okoliša otpadom tako i gospodarstvo, razvitkom nove oblasti biznisa.

po meni najbolji je sustav onaj koji najmanje troškovno opterećuje proizvođače a omogućava pristojnu dobit reciklažnim kompanijama. “državni” sustav uveden u nas silom nameće financijska opterećenja, zatim daje državi pravo da intervencijama po volji zadire u ekonomsku ravnotežu reciklažnog ciklusa. opet ćemo imati monstrume od komunalnih poduzeća koji taj posao hoće obavljati, ali neefikasno – uz enormnu neekonomsku cijenu, koju neće imati što regulirati, jer je sve ovisno o diskreditivnim državnim odlukama.

teret će snositi potrošači u povećanim cijenama i proizvođači u smanjenoj prodaji, a samo će država “omastiti brk”, kao što je uobičajeno u nas.

kamo ide ova država s beskrajnim “silovanjem” privatnog sektora? kod nas sve više i više ljudi smatra da je raditi u privatnom sektoru ili biti poduzetnik – mazohizam. a to vodi putovima sjeverne koreje i kube, i nikoga više na svijetu.

New Report

Close