Obnovljivi izvori energije nisu isplativi, treba graditi nuklearku (objavljeno 16.01.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Obnovljivi izvori energije nisu isplativi, treba graditi nuklearku (objavljeno 16.01.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

dok nisu iskoristeni svi hidropotencijali u Hrvatskoj, do tad ne treba uopce niti razmisljati o nuklearnoj energiji. Ona je izuzetno skupa u gradnji, nosi sve probleme sa odlaganjem nuklearnog otpada, cijena proizvedene enerije je visoka i u konacnici profitiraju jedino multinacionalne kompanije proizvodjaci opreme!
Nikada vise gradnja nuklearke u malenoj Hrvatskoj !

Vrhunski članak!
Zbog ovakvih članaka i intervjuima s ljudima koji su ponajbolji u svojoj struci ste
najbolji list u zemlji!
Definitivno najbolji!
Još jednom sve pohvale 🙂

dtuckar nuklerarna energija je ekološki najprihvatljivija i ono što je najbitnije najjeftinija!
A to je danas jako jako bitno!
Uvjeravam te da zemlje koje danas razmišljaju o napuštanju nuklearne energije će to vrlo vrlo brzo ako već
nisu promijeniti. Iz jednostavnog razloga što one danas kao i u budućnosti nemogu nadoknaditi odnosno
nadomjestiti manjak energije koje daju nuklearke.
Nepostoji bar zasad izvor energije koji bi ih mogao nadomjestiti.
Energija je razvoj, veći standard ako to želimo moramo onda i razmišljati kako omogućiti sigurnu i postojanu
opskrbu odnosno izvore el. energije.
Niti nafta niti plin u budućnosti nemogu nadomjestiti nuklearke iz vrlo jednostavnog razloga što su to
ograničeni energenti! Nema ih dovoljno. I šteta ih je spaljivati za proizvodnju struje!
Trenutno svijet nema alternativnih rješenja i neće ih imati sigurno još 15 do 20 godina!
Sa povećanjem potrošnje energije u svijetu ovim tempom nastati će takvi problemi kakve svijet još nije
vidio!

dtuckar i svi koji imajus licno misljenje, trebali bi se zapitati koje bi potrosace u svojoj kuci iskljucili!?? Pa zar grijesim kada kazem da bar jednom mjesecno u kucu donesete novog potrosaca el. energije, i/ili povecate postojecu potrosnju, a sve zbog jednostavnosti, povecanog komfora itd!
Eto to je licemjernost svih ovih rasprava, nitko od nas ne bi htio nuklearku, termoelektranu ili sl. sporko postrojenje, a svi mi iz dana u dan trosimo vise nego sti smo trosili. Ma to bi jos bilo i razumljivo, ali ujedno se borimo da se cijena el. energije i obori!?
Pa di to ima? Ako ima, eto i mene tamo!

[img][/img][color=blue][/color]

Treba razmišljati i kako povećati svijest ljudi da ne donosu svaki tjedan novog potrošača u kuću. Čini mi se najbolje povećanjem cijena za kućanstva i edukacijskom kampanjom.
Ne smije se isto zaboraviti da praktički odmah do Zagreba već imamo nuklearku i to nikoga ne smeta.

Ja sam za nuklearnu energiju. Takvo mišljenje sam prije više od deset godina imao ispred školske ploče i imam ga i danas. Čista energija nevjerovatne snage. Još kad bi dio nuklearnog otpada pokrenuli za pokretanje manjih motora npr. automobilskih to bi bila prava revolucija. Kičma gospodarstva je transport, zamislite ga imati gotovo besplatno!! Proizvodi dobiveni preradom nafte su skoro ne zamjenjivi. Mislim da bi naftu trebalo čuvati baš za te neke teško zamjenjive proizvode. A nuklearnu energiju koristit sve više.

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Profesor Udovičić iznosi niz dobrih argumenata, ali olako i površno otpisuje obnovljive izvore energije.
1. Slažem se da je potrebno preispitati politiku prema nuklearnim elektranama, koje danas nakon usvajanja Kyoto protokola treba gledati u novom svjetlu jer ne generiraju ugljični dioksid za razliku od termoelektrana. Vidi http://tinyurl.com/d3x4n
2. Obnovljiva biogoriva, bioetanol i biodizel imaju veliki potencijal kao motorna goriva jer je potrošnja u automobilima značajna energetska stavka i istodobno najveći kontributor zagađenju okoliša. Vidi http://tinyurl.com/7edhx

Poslovni dnevnik bi dobro učinio da posveti pažnju i biogorivima.

Marko Melčić, dipl. ing.
Ethanol Vukovar d.o.o.

MM[color=blue][/color]

nekad su nas učili da su hidroenergetska postrojenja ekološki najprihvatljivija.

u međuvremenu je ekologija postala sofisticiranija i recentno je općeprihvaćeno mišljenje da su upravo hidro-postrojenja najgora za ekologiju, jer uništavaju cijele eko-sustave i remete prirodni balans u širokom prostoru.

sad slušam o planu u koji je uključen i ante marković, o gradnji niza hidroelektrana u gornjem toku rijeke neretve. kako dobro poznajem taj kraj, imam jasnu sliku što će napraviti ti projekti ako se realiziraju: gornji tok neretve, sa svojim pritokama, predivnim kanjonima, brzacima i gejzirima u području dužine od 50-ak klometara, jedan je od najljepših prirodnih prostora u ovom dijelu europe. turisti se mogu šetati desetinama kilometara i kupati u mnogobrojnim prirodnim bazenima i potočićima. na cijelom prostoru voda je tako čista da je pitka.

hidroelektrane bi cijeli prostor pretvorile u ružnu blatnjavu baru kakvo je jablaničko jezero. naveo sam samo jedan primjer neprikladnosti hidroelektrana, a ilustracije je moguće naći svuda.

Čitao sam da se sada hidroelektrane ne smatraju kao eko rješenja. No ne smijemo zaboraviti da se u danjašnje vrijeme pojavljuje i toplinsko zagađivanje. Hidroelektrane možda nešto malo podignu temperaturu rijeke, ali zbog svojih akumulacija više koriste u klimatskim uvjetima. Poznat nam je svima proces isparavanja, stvaranja oblaka, kiše, vegetacije. To je normalni prirodni ciklus. Ante Marković planira gradnju mini HE, one su uglavnom protočne i neprave se sa akumulacijskim jezerima. Tako da ne bi bio slučaj kao sa jablaničkim jezerom. Kod NE bi bilo zgodno da se proizvodnja zaokruži. Da se maksimalno iskoristi i otpad. Jeftina struja jeftiniji proizvodi…

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Nešto za mmelcica ;
“Zadarski Kepol ide u proizvodnju biodizela
Nakon Tvornice ulja Čepin, projekt proizvodnje biodizela najavila je i zadarska tvrtka Kepol, koja na prostoru nekadašnjeg Polikema u zadarskoj Gaženici namjerava sagraditi tvornicu, u koju će uložiti oko 20 mil. eura. U projekt je uključena i Hypo Alpe-Adria banka, a tvornicabi trebala imati kapacitet od 25.000 tona godišnje. U Čepinu najavljuju proizvodnju 60.000 tona, a zanimljivo je da i zadarska tvornica računa na uljanu repicu iz Slavonije kao na sirovinu. U Čepinu su ranije istakli problem nedovoljne proizvodnje uljane repice za puni kapacitet proizvodnje biodizela”

Inače, ma sve je to super, samo to nikako neće moći zamjeniti današnje neobnovljive izvore…
Jedno pitanje, mene zanima koliko košta danas proizvodnja tog biodizela?

Odgovor za dav.
Hvala na pitanju.
Ne mogu kompetentno govoriti o biodizelu u RH, ono što znam da baš i nema neke koordinirane aktivnosti na razini države, a izgleda da ima i besmislica kakve spominjete. Istodobno u SAD cjelokupna američka ratna mornarica se vozi na biodizel (ono što nije na nuklearni pogon [smiley11])
Više znadem o etanolu oko kojeg sam i sam angažiran. Vidi npr.
http://www.vjesnik.com/pdf/2005/10/21/10A10.PDF Dakle, etanol je definitivno jeftiniji od benzina.

MM[color=blue][/color]

Upravo pročitao ovaj link sta ste dali.
Moram pohvaliti takav jedan hvalevrijedan pothvat. Držim fige da uspije.
Korist bi bila višestruka, em za zajednicu, em za grad Vukovar, za zapošljavanje, za energetiku općenito u hrvatskoj. A inače, zar ćemo morati uvoziti etanol ako nećemo imati proizvodnju, kak kažu ove europske smjernice ? To bi stvarno bilo suludo.
Ako ćete imati još kakva savjetovanja na tu temu slobodno to najavite…Bilo bi zainteresiranih.

A evo , nešto je malo vezano za ovu energetsku temu.
Prije par dana je izašla knjiga od prof. Kenneth S. Deffeyes-a : “Nakon nafte”, Pogled s hubbertova vrhunca.
Knjiga je odlična i govori o samoj nafti i geopolitici na jedan jednostavan i kvalitetan način, o plinu, ugljenu,
teškoj nafti, bitumenskim pijescima, naftonosnom šejlu, uraniju, vodiku…
I općenito o mogućim alternativima u budućnosti…

Prije kraćeg vremena sam dogovorio sa g. Davorom Šternom da održi predavanje na temu “Energetika u XXI stoljeću”, na Tribini Gornji Grad ( vidi http://www.gornjigrad.org/ ) s time da je datum još otvoren. Nakon što smo čuli dr Jelavića, tadašnjeg direktora NE Krško, i pročitali ovaj članak dr Udovičića bti će zanimljivo čuti i jednog naftaša.[smiley9][smiley10]

MM[color=blue][/color]

Da, čuo sam to: sažeto Kepol računa na sirovinu od Čepina koji je ni sam nema. Sirovine nema u izobilju ni Modibit u Ozlju nego uvozi otpadno jestivo ulje kao sirovinu. Europa-Mil je kupio od Vupika 1 hektar (jedan?) za uzgoj repice, a i oni će kao proizvoditi biodizel. Meni to sve nije jasno.

Možda ćemo znati više nakon predavanja Davora Šterna na tribini “Gornji grad” najavljenom za 20.3. a na koju se među ostalima spremaju doći deseci članova Sekcije za tekuća biogoriva HGK od kojih se većina zanima za biodizel (za razliku od mene kojeg zanim asamo bioetanol).

MM[color=blue][/color]

New Report

Close